Super League: Μοιρασμένες οι νίκες στους αγώνες μεταξύ Ξάνθης και Λάρισας με τη συμπλήρωση 50 αγώνων

 

«Επαρχιακό» ντέρμπι από τα παλιά έρχεται το Σάββατο και πως να το κρύψουμε άλλωστε, αφού η Ξάνθη ταξιδεύει στη Λάρισα για να αντιμετωπίσει αν όχι την πιο ιστορική ομάδα της επαρχίας, μία από τις πιο ιστορικές ομάδες και το ThrakiSportS με αφορμή τον αγώνα, έψαξε, μελέτησε και αναλύει την προϊστορία των μεταξύ αγώνων των δύο ομάδων.

Άλλωστε η ομάδα της Λάρισας θυμίζει κάτι ξεχωριστό στους φίλους του ΑΟΞ. Την πρεμιέρα του ΑΟΚ στην Α’ Εθνική πριν περίπου 20 χρόνια. Ο σύλλογος που δημιουργήθηκε το 1967 από την συγχώνευση του Ορφέα και της Ασπίδας, ανέβηκε για πρώτη φορά το 1989 στην Α’ Εθνική! Ο σημαδιακός πρώτος αγώνας στα… «σαλώνια» για την Ξάνθη, ήταν λοιπόν με αντίπαλο την ιστορική, από τότε, ομάδα της Λάρισας, που είχε ήδη κατακτήσει ένα πρωτάθλημα δυο χρόνια πριν και δυο κύπελλα στη συνέχεια!

Η Ξάνθη στις 17 Σεπτεμβρίου 1989 ταξίδεψε στον Θεσσαλικό κάμπο για να αντιμετωπίσει την ομάδα της Λάρισας. Δίνει την μάχη της αλλά τελικά γνωρίζει την πρώτη της ήττα στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, αφού οι γηπεδούχοι επικρατούν με 3-1. Στον άτυπο «επαναληπτικό» αγώνα στον δεύτερο γύρο η Λάρισα, φεύγει από την Ξάνθη χωρίς το τρίποντο, αλλά και χωρίς να ηττηθεί, με το ματς να λήγει ισόπαλο με σκορ 0-0.

Έκτοτε και για μια πενταετία οι ομάδες αναμετρήθηκαν συνολικά 7 φορές στην Θράκη, με την Ξάνθη να αποδεικνύεται τελικά άκρως αξιόμαχη ομάδα και δείχνοντας τα «διαπιστευτήριά» της να μετρά στο γήπεδό της 4 νίκες, τρεις ισοπαλίες και μόλις μία ήττα. Σε αντίθεση όμως με τους αγώνες που διεξάγονταν στην έδρα της η ομάδα της Ξάνθης, όποτε κατέβαινε στον Θεσσαλικό κάμπο, εκείνη την πενταετία γνώρισε στους 4 από τους 6 αγώνες την ήττα, ενώ κατάφερε να αποδάσει μόλις μία φορά με τη νίκη. Μεγαλύτερη νίκη, μάλιστα της Ξάνθης αυτή του 1990, όταν και επικράτησε με 6-2 στη δεύτερη χρονιά της ομάδας στην Α’ Εθνική το 1991, ενώ μεγαλύτερη ήττα… λίγα χρόνια αργότερα, το 6-1 της ΑΕΛ στο Αλκαζάρ.

Οι δύο ομάδες θα ξανασυναντηθούν τη σεζόν 2005-2006, με την επιστροφή της ΑΕΛ στην Α’ Εθνική, και η Ξάνθη παίρνει τη νίκη στην έδρα της με 1-0. Από τότε μέχρι και τη σεζόν 2010-2011 που η Λάρισα υποβιβάσθηκε εκ νέου, οι ομάδες συναντήθηκαν στην Λάρισα, πλέον, άλλες επτά φορές, με την Ξάνθη να παίρνει τη μοναδική της νίκη το 2008 όταν και επικράτησε με 0-1, ενώ γνώρισε την ήττα σε πέντε αγώνες, και έφυγε με την ισοπαλία μια φορά την επόμενη σεζόν της νίκης που αναφέρθηκε πιο πάνω.

Στο μεσοδιάστημα 1996-1997 οι δυο ομάδες ήρθαν αντιμέτωπες άλλες δύο φορές, αλλά αυτή τη φορά για το θεσμό του Κυπέλλου, στο πρώτο αγώνα από τους δύο που έγινε στο γήπεδο του ΑΟΞ η Ξάνθη είχε κερδίσει με σκορ 3-0, ενώ στον άλλο που έγινε το 2005 στα Πηγάδια πλέον, η Ξάνθη επικράτησε επίσης, αλλά αυτή τη φορά με το σκορ να σταματά στο 4-1.

Οι δυο ομάδες συναντήθηκαν αρκετές φορές βέβαια και πριν το 1990, αλλά στην Β’ Εθνική ακόμα, με αποτέλεσμα να έχουν έρθει αντιμέτωπες συνολικά 49 φορές σε Ξανθη και Λάρισα, με τους Θρακιώτες να μετρούν 17 νίκες, τους Θεσσαλούς 19 και 13 παιχνίδια τους να έχουν ολοκληρωθεί ισόπαλα. Όσον αφορά τώρα τα παιχνίδια που εχουν διεξαχθεί μέσα στην Λάρισα η προϊστορία είναι, όπως θα καταλάβατε, υπέρ των γηπεδούχων καθώς μετράνε 17 νίκες, 3 ισοπαλίες και 5 ήττες σε σύνολο 25 αγώνων.