Η θρακιώτικη υπογραφή που δημιουργεί κίνδυνο αφαίρεσης 6 βαθμών στον Ολυμπιακό και χαρίζει το πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ

 

Αναβλήθηκε για αύριο Παρασκευή 21/4 στις 14:00 η εκδίκαση της υπόθεσης για τα επεισόδια στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ, παρά την αντίθεση των ερυθρολεύκων που ζητούσαν να γίνει την Πέμπτη η εκδίκαση ώστε να μην έχει την ευκαιρία η ΠΑΕ ΠΑΟΚ να καλέσει μάρτυρες.

Η πλευρά των «ερυθρόλευκων», που εκπροσωπήθηκαν από το δικηγόρο Αργύρη Λίβα, παλιό γνώριμο και στην Θράκη αφού ουκ ολίγες φορές έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ξάνθης και του Πανθρακικού, αλλά και τους Γιάννη Βρέντζο, Σάββα Θεοδωρίδη και Κώστα Καραπαπά. Την πλευρά του ΠΑΟΚ εκπροσώπησε ο δικηγόρος του Αχιλλέας Μαυρομάτης.

Η παρέμβαση του ΠΑΟΚ δεν είναι τυχαία. Μετά τα επεισόδια στο Ολυμπιακός – ΑΕΚ και την δίωξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα για εκτεταμένα επεισόδια μετά την επιβαρυντική έκθεση της αστυνομίας αλλά και το επιβαρυντικό φύλλο αγώνος που υπογράφουν οι διαιτητές, η ΠΑΕ Ολυμπιακός κινδυνεύει με βαρύτατο χρηματικό πρόσιμο, τιμωρία της έδρας αλλά και αφαίρεση έξι βαθμών.

Αν συμβεί το τελευταίο, ο Ολυμπιακός θα ισοβαθμήσει με τον ΠΑΟΚ, αλλά ο δικέφαλος θα υπερτερεί στην ισοβαθμία και εμω απομένουν δύο αγωνιστικές για την λήξη του πρωταθλήματος. Ωστόσο για την υπόθεση της τιμωρίας με αφαίρεση βαθμών, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στοπ πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ, εκεί όπου θα διεξαγόταν η συζήτηση την Πέμπτη αλλά μεταφέρθηκε για την Παρασκευή.

Μεταξύ άλλων, οι «ερυθρόλευκοι» κατηγορούνται για άσκηση βίας σε βάρος αξιωματούχων του αγώνα και συγκεκριμένα κατά παρατηρητών και διαιτητών. Το Άρθρο 29 περί «Βίας», το επίσης συμπεριλαμβάνεται στο κατηγορητήριο που συνέταξε η πειθαρχική επιτροπή, αναφέρει ότι «οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί βία ή προσπαθεί να επηρεάσει έναν αξιωματούχο αγώνα ή ομάδα για να προβεί σε ορισμένες ενέργειες ή να τον παρεμποδίσει εν γένει με οποιονδήποτε τρόπο από το να ενεργήσει ελεύθερα στο πλαίσιο των καθηκόντων του», εφόσον είναι υπάιτια και η ομάδα, «ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος, οι ποινές είναι: α) διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές, β) διεξαγωγής αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο, γ) αφαίρεσης 6 βαθμών και, δ) υποβιβασμός ομάδας».

Ο υποβιβασμός είναι ακραία μορφή ποινής. Δεδομένου ότι μιλάμε για εκτεταμένα επεισόδια, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανή η αφαίρεση βαθμών, αρκεί να τεκμηριωθεί ευθύνη της ομάδας. Αυτό όμως, λένε οι ίδιοι κύκλοι, τεκμηριώνεται όχι μόνο με τις αναφορές για την επίθεση των Βρέντζου και Καραπαπά στους διαιτητές, που καταγράφηκε από την πρώτη στιγμή σε ρεπορτάζ και φωτογραφίες, αλλά κυρίως από όσα έγιναν στα αποδυτήρια.

innerΕκεί, σύμφωνα με όσα αναγράφονται και στο τέλος του κειμένου του φύλλου αγώνος που βλέπετε δεξιά και συνυπογράφουν όλοι οι διαιτητές (ανάμεσά τους προφανώς και ο ξανθιώτης Χασάν Κούλα που ήταν βοηθός στο συγκεκριμένο παιχνίδι), γίνεται λόγος για προπηλακισμό και λεκτική επίθεση, που θεωρείται όμως και αυτό βία, προς τους αξιωματούχους του αγώνα. Όπως αναφέρεται, οι βίαιες αυτές ενέργειες έγιναν από ανθρώπους που δεν φορούσαν διακριτικά, αλλά το γεγονός ότι βρίσκονταν στον συγκεκριμένο χώρο αποτελεί ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, δηλαδή του Ολυμπιακού.

Άλλοι νομικοί κύκλοι έλεγαν στο ThrakiSportS ότι θα είναι πολύ τραβηγμένη απόφαση η αφαίρεση έξι βαθμών. Τόνιζαν όμως ότι εφόσον οδηγηθούμε σε ενοχή της ομάδας, θα είναι σχεδόν μονόδρομος για το πειθαρχικό όργανο, αφού  ο πειθαρχικός κώδικας μετά το πρόστιμο και την τιμωρία έδρας που είναι για πιο ελαφριές περιπτώσεις, δεν μιλάει για αφαίρεση ως έξι βαθμούς, αλλά ακριβώς για έξι βαθμούς. Ούτε περισσότερους αλλά ούτε και λιγότερους.

Συμπέρασμα; Μόλις έχει πάρει ξανά φωτιά το πρωτάθλημα που όλα δείχνουν ότι θα κριθεί στα δικαστήρια και αντικείμενο της διερεύνησής τους θα είναι κατά βάση ένα κείμενο που φέρει και θρακιώτικη υπογραφή. Υπενθυμίζεται τέλος ότι στην υπάρχουσα διαμορφωθείσα βαθμολογία, που φέρνει τον Ολυμπιακό σε απόσταση έξι βαθμών από τον ΠΑΟΚ, από τον δικέφαλο έχουν ήδη αφαιρεθεί τρεις βαθμοί για την περσινή κάθοδό του σε αγώνα. Πάλι αφορά το Κύπελλο, πάλι αφορά το Καραϊσκάκη, που δείχνει ότι θα κρίνει όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και εξωαγωνιστικά τον φετινό πρωταθλητή…