Γεγονός ο πρώτος «αυτοοργανωμένος αθλητικός σύλλογος» στην Θράκη! Και το όνομα αυτού; «Φουρτούνα»!!!

 

Ολοένα και πιο συχνά κάνουν την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα ανά την επικράτεια αυτοοργανωμένα αθλητικά σωματεία, τα οποία έχουν οριζόντια και αντιιεραρχική δομή, στην λογική και τον αυτοδιαχειριζόμενων χώρων και στεκιών. Ήρθε πλέον η ώρα και ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός τέτοιου σωματείου και στην Θράκη και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη. Ο λόγος για την Φουρτούνα!

Στην Αθήνα, οι πιο γνωστοί από αυτούς τους συλλόγους είναι ο Αστέρας Εξαρχείων και ο Μαρίνος Αντύπας, που διαθέτει μάλιστα τμήματα όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και σε μπάσκετ και βόλεϊ. Ανά την χώρα υπάρχουν όμως και άλλα όπως  η Προοδευτική Έκρηξη Τούμπας στην Θεσσαλονίκη, ο Απείθαρχος Ιωαννίνων, ο Ανάποδος Χαλκίδας, η Ρήξη Λιβαδειάς.

Η ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου σωματείου, που ήδη έχει αποσπάσει τις ευχές και τους χαιρετισμούς των αντίστοιχων αυτοοργανωμένων σωματείων ανά την χώρα, έγινε πριν λίγες ημέρες από το διαδίκτυο. Η ανακοίνωση της Φουρτούνας Αλεξανδρούπολης, όπου λύνονται και οι απορίες για τα τι και τα πως της κίνησης αυτής, της πρώτης που γίνεται στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης, έχει ως εξής:

Το συνεχώς αναπτυσσόμενο κίνημα με τις αυτοοργανωμένες αθλητικές ομάδες ήταν η αφορμή ώστε μια παρέα ανθρώπων, μερικοί από τους οποίους συμμετείχαν κιόλας σε κάποιες, να θέλει να δει κάτι ανάλογο και στην πόλη μας. Έτσι το ανοίξαμε σε φίλους κι γνωστούς, κανονίστηκε η πρώτη συνέλευση και το καλοκαίρι του 2016 αποφασίσαμε να τρέξουμε τις διαδικασίες για τη δημιουργία της Φουρτούνας.

Γιατί Φουρτούνα;
Επειδή φουρτουνιάσαμε. Η Αλεξανδρούπολη ως μια από τις πλέον συντηρητικές πόλεις, βουτηγμένη στον καθωσπρεπισμό και ακολουθώντας το δόγμα ησυχία-τάξη-ασφάλεια πνιγεί όσους θέλουν να ζήσουν διαφορετικά. Ε λοιπόν εμείς όχι μόνο δεν πνιγόμαστε αλλά ήρθαμε για να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά της.

Τι είναι αυτό που μας ενώνει;
Η αγάπη για το ποδόσφαιρο, η όρεξη για αυτοοργάνωση και η αποστροφή προς το σύγχρονο αθλητισμό. Έναν χώρο δηλαδή όπου κυριαρχεί η εμπορευματοποίηση (τα φράγκα είναι κινητήριος δύναμη και το κέρδος απώτερος σκοπός), ο ανταγωνισμός, τα παραγοντιλίκια, τα στημένα και οι ντόπες. Μέσα στο κλίμα αυτό λοιπόν, ο αθλητισμός έχει πάψει να αποτελεί χαρά και διασκέδαση κι αντ’ αυτού βλεπουμε μαφιόζους-προέδρους σε συνεργασία με οπαδούς-τσιράκια της εκάστοτε ομάδας, να λειτουργούν προς όφελος των πρώτων.

Στόχος μας είναι μέσα από την ομάδα να προτάξουμε μια διαφορετική κουλτούρα γύρω από τον αθλητισμό. Θέλουμε να ευχαριστιόμαστε το παιχνίδι, να περνάμε καλά στο γήπεδο παίζοντας την μπάλα που παίζαμε μικροί σε γειτονιές και αλάνες. Η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός αλλά επιβράβευση της προσπάθειας των παικτών και της κερκίδας, η όποια άλλωστε είναι αναπόσπαστο και ζωτικό κομμάτι της ομάδας. Ταυτόχρονα όμως στοχεύουμε και στο να παρέμβουμε πολιτικά στην τοπική κοινωνία καθώς θεωρούμε ότι αυτά που ζούμε καθημερινά δεν μπορούν να μείνουν εκτός γηπέδου.

Πως λειτουργούμε;
– Οι αποφάσεις θα παίρνονται στις συνελεύσεις της ομάδας ισότιμα από όσους συμμετέχουν στο εγχείρημα (παίκτες και φιλάθλους). Γι’ αυτό και το ΔΣ το όποιο πρέπει να υπάρχει στα χαρτιά για γραφειοκρατικούς λογούς, θα είναι εικονικό.
– Η χρηματοδότηση της ομάδας θα γίνεται από εμάς και εκδηλώσεις, πάρτυ, προβολές, ετήσιες κάρτες μέλους, αναμνηστικά της ομάδας. Χορηγούς και πάρε-δώσε με επιχειρήσεις δεν γουστάρουμε. Όμορφα και αυτοοργανωμένα δηλαδή.
– Μπάλα θα παίζει οποίος θέλει χωρίς διακρίσεις.
– Στην πόλη μας όπου κι αν κοιτάξεις θα δεις μπάτσο. Εμείς λοιπόν δεν τους παίζουμε. Παράπονα και κλάψες στα αφεντικά τους που μαζί έχουν βαλθεί να μας λένε τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι.

Τέλος να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν δεχόμαστε διαχωρισμούς βάσει φυλετικών χαρακτηριστικών, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικών προτιμήσεων. Γι’ αυτό ευπρόσδεκτος είναι οποίος/όποια γουστάρει τον υγιή αθλητισμό και δεν υιοθέτει φασιστικές, ρατσιστικές, σεξιστικές και εξουσιαστικές συμπεριφορές.

Φουρτουνα Αλεξ/πολης