Μία οφειλόμενη συγνώμη για ανακρίβεια που μεταδόθηκε από το ThrakiSportS σε σχέση με το τουρκικό δημοψήφισμα

 

Το ThrakiSportS μετά και από επισημάνσεις αναγνωστών του, οφείλει να ζητήσει συγνώμη από το αναγνωστικό κοινό για την μετάδοση των αποτελεσμάτων σε σχέση με το τουρκικό δημοψήφισμα και την αναφορά σε τίτλο σχετικής είδησης που μεταδόθηκε, όπου αναφέρεται: «Δείτε τι ψήφισαν οι Έλληνες μουσουλμάνοι».

Είναι προφανές ότι στο τουρκικό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο Τούρκοι πολίτες. Συνεπώς μόνο Τούρκοι πολίτες (και όχι Έλληνες) ήταν και αυτοί που ψήφισαν στο Προξενείο της Κομοτηνής όπως και στα Τουρκικά Προξενεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ρόδου.

Έλληνες Μουσουλμάνοι (με την έννοια μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη) δεν είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν, εκτός και αν κάποιοι ενδεχομένως διαθέτουν διπλή υπηκοότητα. Συνεπώς στα δημοσιευθέντα αποτελέσματα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ή δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα συμπέρασμα για το «πώς ψήφισαν οι Έλληνες Μουσουλμάνοι».

Φυσικά είχαν δικαίωμα ψήφου οι ελληνικής καταγωγής τούρκοι πολίτες, δηλαδή τα μέλη της Ελληνικής Μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και στην Τένεδο. Όμως εννοείται ότι και αυτοί ψηφίζουν ως Τούρκοι πολίτες στην Τουρκία και επιπλέον, δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα σε σχέση με το πώς ψήφισε σε αυτό το δημοψήφισμα η Ελληνική Μειονότητα στην Τουρκία.

Το ThrakiSportS είναι αθλητική ιστοσελίδα. Τα πολιτικά και διπλωματικά ζητήματα που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό δεν αποτελούν αντικείμενο της ύλης του και παρεμπιπτόντως μόνο μεταφέρονται κάποια σημαντικά ζητήματα που εκτιμούμε ότι ενδιαφέρουν την τοπική κοινωνία της Θράκης, συνήθως μέσα από την αναδημοσίευση κειμένων άλλων ιστοσελίδων που ειδικεύονται στην κάλυψη αυτών των θεμάτων.

Το ThrakiSportS είχε φροντίσει και πιο πριν, μέσα από το άρθρο για τον Θρακιώτικο αθλητικό σύλλογο που αρνήθηκε να μεταβεί στην Τουρκία για να μην συμβάλει με την συμμετοχή του σε εορτασμούς που θα γίνουν στην Σμύρνη για την «απελευθέρωσή» της από τον τουρκικό στρατό, να ενημερώσει συνοπτικά και για την κατάσταση διχασμού που επικρατεί στην γειτονική χώρα μετά και το Δημοψήφισμα αλλά και το πώς ψήφισαν στο δημοψήφισμα οι Τούρκοι πολίτες που ψήφισαν στην Ελλάδα.

Ωστόσο η αναφορά σε επόμενο θέμα για «Έλληνες Μουσουλμάνους» που ψήφισαν στο Τουρκικό Δημοψήφισμα ήταν λάθος και ζητούμε συγνώμη για τον ανακριβή αυτόν τίτλο αλλά και την όποια αναστάτωση προκλήθηκε από αυτόν…