Τα ποδοσφαιρικά έθιμα της Μ. Παρασκευής στην Θράκη: Παλαίμαχοι vs Νέοι και Παντρεμένοι vs Ανύπαντροι

 

Η Μεγάλη Παρασκευή έφτασε, ημέρα κατάνυξης αλλά και ημέρα που και σε αθλητικό επίπεδο αναβιώνουν ορισμένα έθιμα σε χωριά της Θράκης και ιδίως του Έβρου.

Στην Αθήνα το πρωινό αυτής της ημέρας, παραδοσιακά τα προηγούμενα χρόνια διεξαγόταν ο περίφημος αγώνας Βραδυποριακός – Ταλαιπωριακός όπου ετίθεντο αντιμέτωποι οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και της Προοδευτικής.

Ένα αντίστοιχο έθιμο υπάρχει και στα μέρη μας, με την διαφορά ότι εδώ έχουμε κόντρες Παλιών και Νέων. Σε αρκετά χωριά της Θράκης και ιδίως του Έβρου, αυτήν την ημέρα διεξάγονται αγώνες ανάμεσα σε παλιούς παίκτες των τοπικών ομάδων και τους Νέους που συμμετέχουν στις τωρινές ομάδες των χωριών, όσες βέβαια υπάρχουν ακόμα.

Ωστόσο οι αγώνες που έχουν μεγαλύτερη πλάκα και διεξάγονται παραδοσιακά Μεγάλη Παρασκευή ή και Μεγάλο Σάββατο στον Έβρο είναι αυτοί ανάμεσα στις ομάδες των Παντρεμένων και στις ομάδες των Ανύπαντρων. Με την αφορμή τις επιστροφής στα χωριά για τις ημέρες του Πάσχα από τις μεγάλες πόλεις ή και την ξενιτιά, οι άνδρες μαζεύονται, χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με το αν έχουν νυμφευθεί ή όχι και παίζουν μπάλα.

Με το πέρασμα των ετών κάποια από τα έθιμα αυτά έχουν αρχίσει και φθίνουν, αλλά παραδοσιακά, πάντα κάπου, σε κάποια χωριά, τηρούνται. Έτσι θα γίνει και φέτος. Χρόνια πολλά, καλή Ανάσταση και… του χρόνου.