Σενάριο για διπλή συμμετοχή του ‘Εβρου στη νέα Γ’ Εθνική με ΑΕ Διδυμοτείχου και Ορέστη Ορεστιάδας

 

Η νίκη της ΑΕ Διδυμοτείχου επί του ΠΑΟΚ Κοσμίου και η πρόκριση στην τρίτη φάση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών διατηρεί ακέραιες τις ελπίδες που υπάρχουν στον Έβρο, που φέτος έμεινε για πρώτη φορά μετά από μισόν αιώνα χωρίς εκπροσώπηση στα εθνικά πρωταθλήματα, για διπλή εκπροσώπηση στη νέα Γ’ Εθνική.

Όπως είναι γνωστό, στο νέο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής θα λάβουν μέρος όλες οι πρωταθλήτριες των ΕΠΣ. Κατά συνέπεια, θα λάβει μέρος και η πρωταθλήτρια της ΕΠΣ Έβρου, όπου τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος η ΑΕ Διδυμοτείχου δείχνει να αποτελεί το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου έχοντας διαφορά δύο βαθμών από τον Ορέστη Ορεστιάδας που την καταδιώκει.

Ωστόσο όπως έχει ανακοινώσει η ΕΠΟ, φέτος θα εξασφαλίσει συμμετοχή στην Γ΄ Εθνική και η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδος, ενώ σε περίπτωση που η ομάδα αυτή έχει ήδη εξασφαλίσει από το πρωτάθλημα την συμμετοχή της στην Γ’ Εθνική, τότε αυτό το προνόμιο θα το έχει και ο φιναλίστ. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΕΔ τυπικά διεκδικεί την άνοδο με δυο τρόπους.

Μετά τις νίκες επί Προσοτσάνης και Κοσμίου, η ΑΕ Διδυμοτείχου έχει προκριθεί στον τελικό του Α’ Ομίλου του Κυπέλλου Ερασιτεχνών, όπου συμμετέχουν οι ομάδες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Την ερχόμενη Τετάρτη θα αντιμετωπίσει την Ελπίδα Σκουτάρεως στις Σέρρες και αν τα καταφέρει και εκεί, τότε θα έχει κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να επαναλάβει τον θρίαμβο του 1980.

Υπενθυμίζεται ότι στην μοναδική φορά που είχε ξαναστεφθεί η ΑΕΔ κυπελλούχος ΕΠΣ Έβρου, στο τέλος της σεζόν κατέκτησε και το Κύπελλο Ερασιτεχνών. Αν μάλιστα φύγει με την πρόκριση από τις Σέρρες, τότε τόσο ο προημιτελικός με την νικήτρια από τον όμιλο της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας, όσο και ο ημιτελικός της διοργάνωσης, θα διεξαχθούν βάσει της κλήρωσης στο Διδυμότειχο.

Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης – και με δεδομένο ότι σχεδόν όλες οι ομάδες που έχουν απομείνει στον θεσμό δείχνουν να κατακτούν και τους τίτλους στα τοπικά πρωταθλήματα, θα είναι ανοιχτός ο δρόμος για την έξοδο στην Γ’ Εθνική μέσω του Κυπέλλου Ερασιτεχνών.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί για να εξασφαλίσει διπλή συμμετοχή ο Έβρος στη νέα Γ’ Εθνική, πέρα από το να προκριθεί η ΑΕΔ στον τελικό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών, θα πρέπει να μην κατακτήσει το πρωτάθλημα στον Έβρο. Κοινώς, θα πρέπει να ηττηθεί σε ένα από τα εναπομείναντα παιχνίδια και ο Ορέστης Ορεστιάδας να τα κερδίσει όλα, να προσπεράσει την ΑΕΔ και να στεφθεί αυτός πρωταθλητής.

Το ζήτημα είναι ότι το πρωτάθλημα του Έβρου θα έχει ολοκληρωθεί πριν την διοργάνωση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών και στην ΑΕΔ δεν υπάρχει καμία διάθεση να ρισκάρουν την άνοδο, που δεδομένα με τις υπάρχουσες συνθήκες θα διασφαλιστεί πιο εύκολα μέσω του πρωταθλήματος της ΕΠΣ Έβρου παρά μέσω του Κυπέλλου Ερασιτεχνών. Πέρα από το γόητρο που σημαίνει η κατάκτηση του τίτλου.

Και το δεύτερο θέμα είναι ότι ακόμα και αν κατακτήσει το Κύπελλο Ερασιτεχνών η ΑΕΔ, εφόσον έχει κατακτήσει και το πρωτάθλημα, η χρυσή ευκαιρία να εξασφαλίσουν δύο ομάδες από τον Έβρο συμμετοχή στη νέα Γ’ Εθνική θα έχει χαθεί. Για την ώρα πάντως, το σενάριο είναι υπαρκτό…