Αποκάλυψη ThrakiSportS: O «μυστικός δείπνος» Πανόπουλου – Καραολάνη για την συγχώνευση της Ξάνθης με τον Πανθρακικό

 

Η πρόταση του Χρήστου Πανόπουλου για δημιουργία μιας ενιαίας ισχυρής ομάδας σε ολόκληρη την Θράκη που θα έχει έδρα και στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη τάραξε είναι η αλήθεια τα λιμνάζοντα νερά στον θρακιώτικο αθλητισμό την τελευταία εβδομάδα, έστω και αν δεν ήταν μια καινούρια πρόταση.

Όπως αποκάλυψε το ThrakiSportS, ο ιδιοκτήτης της Ξάνθης έχει επεξεργαστεί αυτό το σχέδιο εδώ και περίπου δύο δεκαετίες. Και μπορεί στην ομιλία του στο Elisso την περασμένη Παρασκευή να δήλωσε «μην αρχίσουν και γράφουν τα διάφορα μίντια ότι ο Πανόπουλος έχει κάνει συμφωνίες», ωστόσο η αλήθεια είναι ότι ναι μεν συμφωνίες δεν έκανε, συζητήσεις όμως έκανε και παραέκανε. Και μία από αυτές είχε να κάνει με το ενδεχόμενο της συγχώνευσης της Ξάνθης με τον Πανθρακικό.

Όπως είναι μάλιστα σε θέση να γνωρίζει το ThrakiSportS, ο Χρήστος Πανόπουλος είχε την ευκαιρία πριν από μερικά χρόνια να συζητήσει το ενδεχόμενο με τον μεγαλομέτοχο του Πανθρακικού Τάσο Καραολάνη, σε έναν «μυστικό δείπνο» (για να τιμήσουμε και την ημέρα, καθότι Μεγάλη Πέμπτη σήμερα). Η συνάντηση είχε κανονιστεί με την βοήθεια τρίτου προσώπου, που επίσης είχε παραβρεθεί σε αυτήν, ενώ πραγματοποιήθηκε στην έπαυλη που διατηρεί ο Χρήστος Πανόπουλος στην Αλεξανδρούπολη.

Στην συνάντηση αυτή τέθηκε επί τάπητος το θέμα της συγχώνευσης της Ξάνθης με τον Πανθρακικό, με στόχο την δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας στην Θράκη. Εφόσον επιτυγχάνοντας κάτι τέτοιο, θα αναζητούνταν και ο τρόπος με τον οποίο θα επεκτεινόταν το όλο εγχείρημα και στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου γενικότερα, κάτι που πάντως είχε τότε εκτιμηθεί ότι θα ήταν το εύκολο του όλου εγχειρήματος. Τα προβλήματα υπήρχαν πιο πριν.

Τα πιο σημαντικά ζητήματα ήταν ασφαλώς το όνομα της νέας ομάδας αλλά και η τυπική δήλωση της έδρας, καθώς και η μετοχική της σύνθεση. Ο Πανθρακικός είχε το όνομα που καλύπτει αυτό το πανθρακικό εγχείρημα,  αλλά μόνο το όνομα. Η Ξάνθη είχε την αίγλη, την εμπειρία της σταθερής παρουσίας στην Α’ Εθνική, είχε κυρίως τις εγκαταστάσεις. Πάνω σε αυτήν την βάση, είχε καταρχήν εξεταστεί το ενδεχόμενο να μείνει το Πανθρακικός ή μια παραλλαγή ως όνομα, αλλά η βασική έδρα της ομάδας να είναι στην Ξάνθη.

Ένα ωστόσο από τα σημεία αγκάθια ήταν και η μετοχική σύνθεση της νέας ομάδας. Θα έπρεπε να υπάρξουν ποσοστά στα οποία θα μετείχε η καθεμιά από τις δυο ομάδες στο νέο εγχείρημα. Ένα εγχείρημα δύσκολο μεν, αλλά βασισμένο στο θεμέλιο της ίδρυσης και των δύο συλλόγων. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά άλλωστε ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ο ΑΟΞ ιδρύθηκε από την συγχώνευση του Ορφέα και της Ασπίδας Ξάνθης, ενώ ο Πανθρακικός από την συγχώνευση του Ορφέα Κομοτηνής και της Αθλητικής Ένωσης Κομοτηνής.

Η ουσία είναι ότι σε εκείνη την προκαταρκτική συνάντηση, μια καλοκαιρινή βραδιά του 2011 (όταν ακόμα ήταν νωπές οι μνήμες από τον υποβιβασμό του Πανθρακικού στην Β’ Εθνική έναν χρόνο πριν και κανείς δεν ήξερε αν θα μπορούσε να επανέλθει στα μεγάλα σαλόνια, κάτι που κατάφερε τελικά την αμέσως επόμενη χρονιά), τέθηκαν στο τραπέζι αυτού του «μυστικού δείπνου» οι πρώτες βάσεις συζήτησης για την μεγάλη συνένωση, που παρουσίασε ως ιδέα ο Χρήστος Πανόπουλος την περασμένη Παρασκευή.

Έκτοτε Χρήστος Πανόπουλος και Τάσος Καραολάνης ανέπτυξαν μια προσωπική σχέση, που βασιζόταν περισσότερο στην αλληλοεκτίμηση και τον αλληλοσεβασμό. Ακόμα και την περίοδο της κρίσης στις σχέσεις των δύο ομάδων, ο Πανόπουλος μπορεί με ανακοινώσεις του να τα έβαλε με τον «Μεσιέ Tzelepis», τον πρόεδρο του Πανθρακικού, που είχε αποκαλέσει «γραφικότητες» κάποιες δηλώσεις του ιδιοκτήτη της Ξάνθης, ωστόσο ποτέ δεν άγγιξε και δεν κατηγόρησε τον μεγαλομέτοχό του συλλόγου της Κομοτηνής.

Ο Τάσος Καραολάνης ήταν από τους πρώτους που είχαν σπεύσει, με υποβιβασμένο ουσιαστικά τον Πανθρακικό, να στηρίξουν πέρυσι το περίφημα «κίνημα» των 12 μικρομεσαίων του Πανόπουλου, δίνοντας στην κίνηση δυναμική εν τη γενέσει της, την στιγμή που οι ιδιοκτήτες των άλλων ομάδων κρατούσαν στάση αναμονής και περίμεναν να δουν τι θα κάνουν οι υπόλοιποι, για να αποφασίσουν αν θα ενταχθούν στο υπό διαμόρφωση «μπλοκ» ή όχι.

Ωστόσο και ο Πανόπουλος σεβάστηκε ότι ο Πανθρακικός ήταν ο κυρίαρχος στην Ροδόπη και προσπάθησε να μην μπει σε αυτά τα χωράφια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ρούχα και τα τρόφιμα που προσέφερε η ομάδα της Ξάνθης στους πρόσφυγες όταν είχε πάει να παίξει στην Λέσβο με την Καλλονή. Αυτά ανέφεραν «Xanthi – Evros» (φωτο δεξιά), σε μια προσπάθεια καλλιέργειας της συνείδησης στον κόσμο ότι η Ξάνθη εκπροσωπεί σε αυτήν την κίνηση όλους τους Θρακιώτες.

Ωστόσο απουσίαζε η Ροδόπη και αρκετοί εκτίμησαν τότε ότι αυτό έγινε σε ένδειξη σεβασμού απέναντι στο γεγονός ότι η Ροδόπη είχε δικό της εκπρόσωπο στην μεγάλη κατηγορία και δεν υπήρχε πρόθεση από την πλευρά της ΠΑΕ Ξάνθη να «καπελωθεί» η δική του παρουσία. Βέβαια, οι σχέσεις Ξάνθης – Πανθρακικού  έχουν περάσει από χίλια κύματα και διαχρονικά οι κόντρες των «Ελ Θράκικο» ήταν επεισοδιακές και δημιουργούσαν αντιπαραθέσεις μεταξύ των οπαδών, αλλά αυτό δεν αντανακλούσε και την σχέση των μεγαλομετόχων των δύο ομάδων.

Σήμερα, με τον Πανθρακικό διαλυμένο, να ξεκινά στην καλύτερη περίπτωση τη νέα σεζόν από την Γ’ Εθνική και το ποδόσφαιρο του Έβρου μαραζωμένο, ο Χρήστος Πανόπουλος επανέλαβε με τον πιο επίσημο τρόπο την πρόταση για δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας στην Θράκη. Και μπορεί να λέει ότι δεν έχει συμφωνήσει, κανείς δεν μπορεί όμως να αμφισβητήσει ότι έχει συζητήσει…