Η παρουσία στην Ξάνθη του Έμερσον Μόισες Κόστα που έσβησε 45 κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων του

 

Τα γενέθλια του είχε την Τετάρτη (12/4) ένα παίκτης μορφή για την ομάδα της Ξάνθης, αφού στις 12 Απριλίου του 1972 είχε γεννηθεί στο Ρίο Ντε Τζανεϊρο της Βραζιλίας ο Έμερσον Μόισες Κόστα, που μετέπειτα έκανε λαμπρή καριέρα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά πέρασε και από την Ξάνθη έστω και για περίπου 6 μήνες.

Όπως θυμήθηκε στο προσωπικό του μπλογκ για το ξανθιώτικο ποδόσφαιρο ο Μπάμπης Κυρλίδης, ο Έμερσον Μόισες Κόστα γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1972 στο Ριο Ντε Τζανέιρο και αφού έπαιξε στην Φλαμένγκο και την Κορίτιμπα αποφάσισε να «μετακομίσει» στην Ευρώπη για να δείξει το σπουδαίο ταλέντο του. Πρώτη στάση η Πορτογαλία όπου φόρεσε την φανέλα της Μπελενένσες και της Πόρτο. Στην συνέχεια πήγε στην Αγγλική Μιντλεσμπρο, στις Ισπανικές Τενερίφη, Λα Κορούνια, Ατλέτικο Μαδρίτης και στην Σκωτσέζικη Ρέιντζερς.

Η Ξάνθη το καλοκαίρι του 2005 σε μια κίνηση ματ, έκανε το «μπαμ» και ανακοίνωσε την απόκτηση του Βραζιλιάνου από την Βάσκο Ντα Γκάμα, με τον Έμερσον να παίζει στην ομάδα της Θράκης για μισή σεζόν και περίπου 6 μήνες, όντας μάλιστα βασικός και στα δύο ματς της Ξάνθης στο Κύπελλο Ουέφα εκείνη τη σεζόν, με αντίπαλο μάλιστα και την παλιά του ομάδα τότε, την Μίντλεσμπρο.

«Εκείνη την περίοδο εργαζόμουν στην Ξάνθη ως γραφείο τύπου με το τηλέφωνο μου να χτυπάει το καλοκαίρι και από την άλλη γραμμή να ακούω εξ Αθήνας την επιβεβαίωση πως η Ξάνθη υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο συνεργασίας με τον ποδοσφαιριστή Emerson Moises Costa. Μου ήταν αρκετά δύσκολο να το πιστέψω. Ο Έμερσον στην Ξάνθη;;; Μιλάμε για τον γνωστό Έμερσον; Όχι δεν ήταν δυνατόν είπα θα είναι καμία φάρσα. Λίγο αργότερα μου ανακοινώθηκε μέρα και ώρα που θα έφτανε στην Ξάνθη και θα έπρεπε να πάω στο αεροδρόμιο για να τον παραλάβω. Τα όποια ερωτηματικά σβήστηκαν και την θέση τους πήρε ο ενθουσιασμός. Από την χαρά μου είχα ρίξει και τον καφέ μου (φραπές σκέτος αχτύπητος). Αναμενόμενο ήταν τα τηλέφωνα να «σπάσουν» με την είδηση ότι ο Έμερσον ήρθε στην Ξάνθη καθώς ήταν μια σπουδαία μεταγραφή. Τηλέφωνο που προερχόταν από φίλους της ομάδας αλλά και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Την επόμενη μέρα όλες οι εφημερίδες είχαν πρωτοσέλιδα την μεταγραφή του», θυμάται ο Μπάμπης Κυρλίδης.

«Το καλοκαίρι του 2005 ήρθε στην Ξάνθη και από τις πρώτες μέρες δείχνει το σπουδαίο ταλέντο του αλλά και την απλότητα του ως άτομο. Μάλιστα εκείνη την περίοδο έλαβε χώρα και το Footvolley στα αθλητικό κέντρο της ομάδας ενώ ο Λουτσιάνο ως σωστός οικοδεσπότης έχει από κοντά τον Έμερσον έτσι ώστε να προσαρμοστεί γρήγορα. Όσον αφορά τον αγωνιστικό χώρο εκεί υπάρχει ο Παρασκευάς Άντζας με την συνεργασία τους να αγγίζει το τέλειο. Θυμάμαι σαν χθες τον πρώτο αγώνα του Έμερσον για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας που ήταν απέναντι στον ΠΑΟΚ στα Πηγάδια. Στον ΠΑΟΚ εκείνη την περίοδο μόλις είχε έρθει ο Σικαμπάλα τον οποίο οι εφημερίδες της Θεσσαλονίκης παρουσίαζαν ως τον ποδοσφαιριστή που θα αφήσει εποχή. Σε εκείνο το παιχνίδι δεν εμφανίστηκε καθώς ο Έμερσον με την πολύτιμη βοήθεια του Άντζα εξαφάνισαν τον Σικαμπάλα αλλά και όλη την ομάδα του ΠΑΟΚ», προσθέτει ο Κυρλίδης.

Η Ξάνθη έως τον Οκτώβριο βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας έχοντας μεταξύ άλλων παίχτες στην σύνθεση όπως οι Πιζανόφσκι, Παπαδημητρίου, Μαχράτζε, Σίκωφ, Παβιό, Γαρπόζη, Λαμπριάκο, Τοροσίδη και πολλούς άλλους. Τον Ιανουάριο του 2006 πήρε μεταγραφή για την ΑΕΚ ενώ και ο κολλητός του Λουτσιάνο πήγε στον Πανιώνιο. Στην συνέχεια πήγε στον ΑΠΟΕΛ και επέστρεψε στην Βραζιλία σε μια ομάδα Μαντουρέιρα. Εκεί έμεινε για μισή χρονιά και τελικά τελείωσε την καριέρα του, το 2008 και σε ηλικία 36 ετών. Εννιά χρόνια μετά, είναι άγνωστο το τι κάνει, αλλά πλέον είναι 45 ετών…