Το «νέο» όραμα του Πανόπουλου για μία ενιαία ομάδα στην Θράκη είναι… παλιό και είχε αποκαλυφθεί το 1998

 

Ως σκέψη που εκφράστηκε για πρώτη φορά παρουσίασε μερίδα του Τύπου το όραμα του Χρήστου Πανόπουλου για μια ενιαία ισχυρή ομάδα στην Θράκη που θα έχει έδρα στις πρωτεύουσες και των τριών νομών και θα παίζει εναλλάξ σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο είναι ένα παλιό σχέδιο, που σε λίγους μήνες θα συμπληρώσει… 20 χρόνια από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε.

Ήταν τέλη του 1998. Η Ξάνθη δεν είχε καν συμπληρώσει δεκαετία στην Α’ Εθνική και αποτελούσε δικαιωματικά την Βασίλισσα της Θράκης αναφορικά με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Ο Πανθρακικός διαλυμένος, συγχωνευόταν με την Ξυλαγανή για να μπορέσει να σταθεί στην Δ’ Εθνική. Το ποδόσφαιρο στον Έβρο επίσης σχεδόν ανύπαρκτο, με τον Ορέστη Ορεστιάδας να αποτελεί την σημαντικότερη εκπροσώπηση του νομού στην Γ’ Εθνική.

Τότε ήταν που είχε αποκαλυφθεί για πρώτη φορά το σχέδιο Πανόπουλου για να μετατραπεί η Skoda Ξάνθη σε… Skoda Θράκη, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό σωματείο με στόχο «να πετύχει την συσπείρωση όλων των κατοίκων της Θράκης για να χτυπήσει το κατεστημένο της Αθήνας». Το σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Γιάννη Γιαγκίνη στην εφημερίδα «Χρόνος» της Κομοτηνής ήταν αποκαλυπτικό και είχε προκαλέσει τότε μεγάλη αίσθηση αλλά και πολλές αντιδράσεις, κυρίως από τον κόσμο της Ξάνθης.

Σύμφωνα με αυτό, υπήρχε η πρόθεση από την επόμενη κιόλας αγωνιστική περίοδο, την σεζόν 1999-2000 δηλαδή, η ΠΑΕ να δηλώσει τρεις έδρες (Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη) ώστε η ομάδα να παίζει εναλλάξ σε αυτές τους εντός έδρας αγώνες της. Ωστόσο από τότε επισημαινόταν ότι το σχέδιο είναι μεγαλεπίβολο αλλά και πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί, καθώς΄εκτός των άλλων οι αθλητικές εγκαταστάσεις τόσο στον νομό Ροδόπης όσο και στον Έβρο δεν ήταν σε επίπεδο για να φιλοξενήσουν ομάδα Α’ Εθνικής.

Τελικά το σχέδιο δεν προχώρησε όχι λόγω των εγκαταστάσεων αλλά λόγω των αντιδράσεων των Ξανθιωτών, αν και ο Χρήστος Πανόπουλος ενίσχυσε με τον τρόπο του την προσπάθεια της Ένωσης Θράκης ή ΠΑΕ Θράκη που δημιουργήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και προσπάθησε ουσιαστικά να φέρει σε πέρας με άλλον τρόπο αυτό το σχέδιο. Σχεδόν 19 χρόνια μετά ο Χρήστος Πανόπουλος επαναφέρει την πρόταση που είχε στο μυαλό του ήδη από το 1998, όπως φαίνεται από τα αποκόμματα των εφημερίδων που φέρνει στην δημοσιότητα το ThrakiSportS….