Τεράστιο σκάνδαλο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο! Δίωξη σε καθηγητή για κακουργηματική υπεξαίρεση 2 εκατ. ευρώ

 

Ανάστατη είναι η ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα. Ένας καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Βασίλης Τσαουσίδης, διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για την υπεξαίρεση ποσού που υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ, όπως ισχυρίζεται ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Θανάσης Καραμπίνης και έχει καταθέσει μήνυση σχετικά.

Ο κατηγορούμενος, όπως προκύπτει από καταγγελίες και την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, λάμβανε κονδύλια επί σειρά ετών από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη δημιουργία εργαστηρίων και την ανάπτυξη διαστημικού προγράμματος, ενέργειες οι οποίες πληρώθηκαν αδρά, δεν προχώρησαν όμως ποτέ.

Ο καθηγητής τέθηκε πρόσφατα σε αποχή καθηκόντων, μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική έρευνα της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, ο Β. Τσαουσίδης ήταν επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Spice: Space Internetworking Center» (Κέντρο Διαστημικής Δικτύωσης), το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ. Σκοπός του προγράμματος ήταν η «ενσωμάτωση των σχετικών επιστημονικών δραστηριοτήτων δύο ακόμη εργαστηρίων, 6 μελών του Ιδρύματος και 13 ερευνητών μηχανικών, καθώς και η θεσμοθέτηση και εγκαθίδρυση μιας μόνιμης ποιοτικής δομής».

Όπως διαπίστωσαν οι πραγματογνώμονες, τα εργαστήρια δεν δημιουργήθηκαν ποτέ και καμία μόνιμη ποιοτική δομή δεν θεσμοθετήθηκε, αν και η ιστοσελίδα www.spice-center.org μας ενημερώνει για το αντίθετο.

Ο εισαγγελέας Ξάνθης έχει διατάξει τη δίωξη του Βασίλη Τσαουσίδη από τον Οκτώβριο του 2016
:

Η υπόθεση από τον εισαγγελέα Ξάνθης φτάνει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών του Δ.Ε.Π. των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με προεδρεύουσα την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου​Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και του τεράστιου ποσού για το οποίο ελέγχεται ο καθηγητής, η υπόθεση από τον εισαγγελέα Ξάνθης φτάνει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών του Δ.Ε.Π. των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με προεδρεύουσα την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, έναν Σύμβουλο Επικρατείας, έναν Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου.

Ο καθηγητής τίθεται σε αποχή καθηκόντων και η πειθαρχική δίωξη αναστέλλεται, μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική.Τι έδειξε ο έλεγχος των πραγματογνωμόνων

Χαρακτηριστικό είναι το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, κατά την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε. Στον έλεγχό τους, εκτός από μια ιστοσελίδα, δεν βρήκαν ούτε… υπολογιστή του διαστημικού προγράμματος, ενώ ο Βασίλης Τσαουσίδης στις συνεχείς εκκλήσεις τους να δώσει εξηγήσεις δεν απαντάει σε τίποτα.

Σύμφωνα πάντα με τους πραγματογνώμονες, αντίστοιχες παρατυπίες διαπιστώθηκαν και σε άλλα ερευνητικά προγράμματα με επιστημονικό υπεύθυνο τον Βασίλη Τσαουσίδη, όπως το «Projecttitle: Space Data Routers, Space-Dataroyters for Exploiting Space Data», το οποίο χρηματοδοτήθηκε επίσης από την Ε.Ε. με 634.094 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Θανάσης Καραμπίνης, για τη διεκδίκηση των κονδυλίων ο Βασίλης Τσαουσίδης επικαλέστηκε ονομασίες ανύπαρκτων στο Δ.Π.Θ. εργαστηρίων, με τίτλους όπως «Εργαστήριο Διαδικτυακών Πρωτοκόλλων ή Εργαστήριο Διαδικτυωμένων Συστημάτων», ενώ το πανεπιστήμιο δεν ήταν ποτέ ενήμερο για όλα αυτά.

Ενδεικτικά τα ερευνητικά προγράμματα που ελέγχονται:

Το σκάνδαλο φτάνει στις Βρυξέλλες

Η διοίκηση του Δημοκρίτειου μετά την εισαγγελική δίωξη ενημέρωσε σχετικά τις αρμόδιες επιτροπές στις Βρυξέλλες, όπως και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ:

Η απάντηση από τον γενικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Τον λόγο τον έχει η ελληνική Δικαιοσύνη.

H απάντηση του καθηγητή Β. Τσαουσίδη στο zougla.gr

Ο Βασίλης Τσαουσίδης σε δηλώσεις του στο zougla.gr τονίζει τα εξής:
«Όλα αυτά είναι πέρα για πέρα συκοφαντικά. Στην ουσία πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά έργα, το μεγαλύτερο και ανταγωνιστικότερο που έχει πάρει ποτέ το Δημοκρίτειο. Σημειώστε ότι πρόκειται για ερευνητικό έργο, όχι για εργαστήριο, από το οποίο χρηματοδοτήθηκαν 30 ερευνητές. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και αναγνωρισμένα, καθώς εγκαθιδρύσαμε πρωτόκολλο επικοινωνίας με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και συνεργαζόμαστε με τη NASA.
»Πρόκειται για μια μήνυση εις βάρος μου από τον πρύτανη του Δημοκρίτειου Θανάση Καραμπίνη. Δεν έχω κληθεί να απολογηθώ σε κανέναν, ούτε να καταθέσω, ούτε έχει ξεκινήσει κάποια ανάκριση. Οι πραγματογνώμονες, το πόρισμα των οποίων αναφέρετε, είναι παράνομοι, καθώς δεν έχουν αρμοδιότητα ούτε τεχνογνωσία για έναν τέτοιο έλεγχο, ειδικά σε έργο FP7, όπως το δικό μου. Είναι φίλοι του Θανάση Καραμπίνη, για να δώσει κύρος στη συκοφαντία του. Τα έγγραφα τα οποία ζήτησαν επίσης για τον έλεγχο ”εξαφανίστηκαν” όταν τα ζήτησαν, δηλαδή η γραμματέας δεν τα έβρισκε, ενώ μετά εμφανίστηκαν κανονικά, με αριθμό πρωτοκόλλου.
»Σημειώστε ότι ζητούσα να καταθέσω στα αρμόδια όργανα -στη Σύγκλητο και στην Επιτροπή Ερευνών-, όμως δεν κλήθηκα ποτέ. Δεν έχω τεθεί σε διαθεσιμότητα, για όσο διαρκεί η έρευνα, αλλά σε προσωρινή αργία, ενώ πρόσφατα η Ε.Ε. μου ανέθεσε κι άλλο έργο, μέσω του προγράμματος ”Αθηνά”, που αφορά στο διαδίκτυο.
»Ο πρύτανης που με μήνυσε για όλα αυτά σύντομα θα ελεγχθεί πειθαρχικά, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού στη Βουλή, καθώς υπάρχει πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, σε σχέση με τις εταιρικές σχέσεις του πρυτανικού συμβουλίου με τον εργολάβο που έχει αναλάβει τη σίτιση επί 10 χρόνια στο Δημοκρίτειο, και είχαν αποκρύψει αυτήν τη σχέση. Ελέγχεται επίσης και για μια σειρά συμβάσεων που έχει υπογράψει για το πανεπιστήμιο. Δυστυχώς μερικοί πονηροί ποινικοποιούν την ακαδημαϊκή δραστηριότητα και κάποιος μπορεί να βρεθεί υπόλογος ακριβώς επειδή την ασκεί».

 

Πηγή:  http://www.zougla.gr/

Материалы по теме:

Εκτενές δημοσίευμα στο «Έθνος» για… «αμαρτίες» και παράδοξα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Σκάνδαλα υπό διερεύνηση, πρυτάνεις με αμφισβητούμενους ακαδημαϊκούς τίτλους, καταγγελίες για αδιαφάνεια και ένας ανελέητος εσωτερικός πόλεμος ταλανίζουν εδώ και χρόνια το ακριτικό πανεπιστήμιο «Στη ...
Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με δωρεά του ομίλου Κοπελούζου
Τα εγκαίνια στην ανακαινισμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Νεφρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης με δωρεά του ομίλου Κοπελούζου, πραγματοποιήθηκαν χθες Τρίτη 1 ...
Σκύλος δανεικός από την Ασφάλεια Ξάνθης ανακάλυψε τριμελή οικογένεια που έφερνε ηρωίνη και κοκαίνη απο την Βουλγαρία
  Μόνο αθώα δεν ήταν τα αλλεπάλληλα «πήγαιν' έλα» μιας τριμελούς οικογένειας από την Καβάλα από τις αρχές Σεπτεμβρίου στη Βουλγαρία, καθώς αγόραζαν «σκληρά» ναρκωτικά ...
Πρωτοφανής δήλωση Ερντογάν για «καταπιεσμένα αδέλφια σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Κίρτζαλι» – Έντονη αντίδραση από Βουλγαρία, σιωπή από Ελλάδα
  Σε πρωτοφανή δήλωση για «τα αδέλφια μας τους Τούρκους που καταπιέζονται στην Ξάνθη και την Κομοτηνή» προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν, σε ομιλία του ...
Συγκρούστηκε με… άλογο στα Κομνηνά τρένο που είχε ξεκινήσει από την Αλεξανδρούπολη
  Ένα ασυνήθιστο περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στα Κομνηνά Ξάνθης. Η αμαξοστοιχία 91 που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο intercity από Αλεξ/πολη προς Θεσ/νίκη συγκρούστηκε με ...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here