Βολές πανταχόθεν προς τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης για τις επιχορηγήσεις στα αθλητικά σωματεία και την κατανομή τους

 

«Ενας απο τους παράγοντες που μας οδήγησαν στα μνημόνια ηταν η ανθιση του πελατειακού κράτους. Με προεξάρχουσα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Φαίνεται για τις αρχές της Αλεξανδρούπολης οτι ο χρόνος εμεινε πίσω στο παρελθόν».

Με τα λόγια αυτά σχολίασε από το προσωπικό του προφίλ στο facebook την είδηση για τις επιχορηγήσεις ύψους περίπου 65.000 ευρώ στα αθλητικά σωματεία της Αλεξανδρούπολης ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Κοτζαμανίδης.

Αυτό ήταν ένα από τα πολλά σχόλια που ακολούθησαν την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, η οποία γνωστοποιήθηκε από την Διαύγεια την περασμένη εβδομάδα και αφορά τις επιχορηγήσεις των αθλητικών σωματείων της πρωτεύουσας του Έβρου. Η απόφαση έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, όχι μόνο εκτός αλλά και εντός της πόλης, ακόμα και εντός του αθλητικού κόσμου, με αρκετές ομάδες να δηλώνουν δυσαρεστημένες από την συμπεριφορά της δημοτικής αρχής και να αισθάνονται ριγμένες.

Πλην ενός σωματείου, όπως ανέφερε το εκτενές δημοσίευμα του ThrakiSportS την Τρίτη, θα λάβει φέτος περισσότερα χρήματα από πέρυσι, για όλα τα υπόλοιπα (42 συνολικά) προβλέπονται μειώσεις. Προβλέπονται όμως έστω κάποια ποσά, αν και έχουν κοπεί οι επιχορηγήσεις των αθλητικών σωματείων στις πρωτεύουσες των γειτονικών νομών της Ξάνθης και της Ροδόπης. Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν ικανοποιεί και ουκ ολίγοι είναι αυτοί που γκρινιάζουν για τα «ψίχουλα» που υποστηρίζουν ότι δίνει η δημοτική αρχή.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του προπονητή της γυναικείας ομάδας χάντμπολ των Κυκλώπων Αλεξανδρούπολης Χρήστου Ποντισίδης«Υπάρχει αθλητικός ρατσισμός στην εποχή μας; Υπάρχει και τον συντηρεί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης! Όποιος ασχολείται με άλλο άθλημα εκτός του βόλεϊ του Εθνικού είναι καταδικασμένος στην αφάνεια, στον οικονομικό μαρασμό και στην εξορία! Εάν ένας γονέας πολίτης αυτής της πόλης έχει το παιδί του σε οποιοδήποτε άθλημα και σύλλογο πρέπει να ταλαιπωρείται χάνοντας χρήμα και χρόνο για να μπορεί να προπονηθεί σε γυμναστήρια μακριά από την πόλη που δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και θέρμανσης! Όμως αρκετά, φτάνει πια δεν πάει άλλο πρέπει να διεκδικήσουμε αυτά που μας αναλογούν όντας πολίτες αυτής της πόλης που πληρώνουμε τα δημοτικά τέλη χωρίς αντίκρισμα!»

Οπως διευκρινίζουν οι άνθρωποι των Κυκλώπων Αλεξανδρούπολης, αν και διαθέτουν ανδρικό τμήμα στην Α2 Κατηγορία, γυναικείο στην Β’ Εθνική, ακαδημίες αλλά και πρωταθλήτριες ομάδες στο μπιτς χάντμπολ, θα λάβουν σύμφωνα με τις επιχορηγήσεις του 2017 μόλις 600 ευρώ για όλα αυτά τα τμήματα όταν ομάδες όπως η Νίκη Αλεξανδρούπολης που είναι Α2 Γυναικών ή η ΓΕΑ που είναι Α2 Ανδρών στο βόλεϊ, χωρίς τμήματα στο άλλο φύλο, τηα πάρουν υπερδιπλάσια ποσά. Ακόμα και ομάδες βόλεϊ που αγωνίζονται στο τοπικό πρωτάθλημα και όχι σε εθνικό, λαμβάνουν περισσότερα από τους Κύκλωπες, καταγγέλλουν οι άνθρωποί τους.

Θα περίμενε κανείς αυτές οι αντιδράσεις να προκαλέσουν δυσαρέσκεια στα σωματεία του βόλεϊ. Ωστόσο ο Φοίνικας Αλεξανδρούπολης, που καλλιεργεί επίσης το βόλεϊ και βάσει επιχορήγησης θα λάβει περισσότερα από τους Κύκλωπες μετέχοντας μόνο στο γυναικείο και τα γυναικεία αναπτυξιακά πρωταθλήματα της ΕΣΠΕΘΡ, εμφανίζεται στην ίδια γραμμή με τα σωματεία του χάντμπολ. «Μήπως θα έπρεπε να βρεθούμε τα σωματεία και να κάνουμε κάτι από κοινού ώστε να μην τους χρειαζόμαστε οικονομικά, αφού ούτως η άλλως μας δουλεύουν;», αναρωτιέται ο σύλλογο, χαρακτηρίζοντας άδικη την κατανομή των χρημάτων με βάση την προσφορά που έχει ο καθένας στην πόλη. Παράλληλα, καταγγέλλει ότι τα σωματεία μαθαίνουν για τα ποσά που θα δώσει η δημοτική αρχή μετά την επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι πριν, χωρίς να έχει υπάρξει δηλαδή κάποια διαβούλευση ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή κατανομή της πίτας.

«Θεωρώ απίθανο να βρεθεί ποτέ κατανομή η οποία θα ικανοποιήσει όλα τα σωματεία. Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί να υπάρχει αυτή η συναλλαγή με το δήμο. Αντί να δημιουργείται όλη αυτή η διαμάχη θα μπορούσαν όλα αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν στις υποδομές (γήπεδα, καθαριότητα, κλπ), ώστε όλα τα σωματεία να απολαμβάνουν τις παροχές και να είναι και ανταποδοτικό για τους αθλούμενους και τους γονείς, οι οποίοι στηρίζουν τον αθλητισμό πλέον», επισημαίνει η Ειρήνη Φαλέκα, πτυχιούχος Msc ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ.

Μπροστά στην ποικιλία των αντιδράσεων, την δική του παρέμβαση έκανε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αλεξανδρούπολης Παύλος Μιχαηλίδης, που απαντώντας στο γεγονός ότι η υπερψήφιση των επιχορηγήσεων ήταν ομόφωνη, δικαιολογήθηκε ότι ο ίδιος νόμιζε ότι είχε προηγηθεί διαβούλευση με τα αθλητικά σωματεία από την Δημοτική Αρχή και ήταν συμφωνημένα τα ποσά, ενώ πρόσθεσε: «Αυτο ειναι λάθος και θα πρέπει του χρονου να υπάρξει προσυνεννόηση μια και ειναι καλό έτσι να προλάβουμε κάποιες αδικίες. Ας ξεκινήσουμε όλοι μια προσπάθεια απο τώρα για να μην επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια πράγματα! Νομίζω πως υπάρχει ένα σύστημα σχετικά αξιοκρατικό βάσει κριτηρίων που υπολογίζει με δικαιοσύνη τις επιχορηγήσεις! Παρόλα αυτά ο Δήμος, κυρίως θα πρέπει να βοηθά τα σωματεία παρέχοντας σωστές αθλητικές εγκαταστάσεις για όλα τα αθλήματα συν πολλα αλλα πράγματα , έτσι ώστε οι επιχορηγήσεις να ειναι το τελευταίο πράγμα που θα έχει αξία και προφανώς να μην αποτελεί ψηφοθηρικό εργαλείο σε κάθε δημοτική αρχή».