To ΦΕΚ που «καίει» σύμφωνα με την «Δίκη» τον Μάνο Γαβριηλίδη και η απάντηση του προέδρου της ΕΠΣ Θράκης

 

Αίσθηση προκάλεσε στον χώρο της ποδοσφαιρικής Ροδόπης αλλά και της υπόλοιπης χώρας η αποκάλυψη της τηλεοπτικής εκπομπής «Δίκη» του Σκάι ότι ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης Μάνος Γαβριηλίδης κινδυνεύει με έκπτωση από το αξίωμά του λόγω της συμμετοχής του ως μέλος στην εταιρεία «Ευ Αγωνίζεσθαι», που είχε συστήσει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Μάλιστα, στην διάρκεια της εκπομπής μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, στην εκπομπή παρουσιάστηκε και το ΦΕΚ, το οποίο σύμφωνα με τον παρουσιαστή της εκπομπής Κυριάκο Θωμαΐδη «καίει» τον κομοτηναίο παράγοντα αλλά και τους προέδρους της ΕΠΣ Αθηνών Παναγιώτη Δημητρίου και ΕΠΣ  Δυτικής Αττικής Μιχάλη Τζανόπουλο. Και οι τρεις εμφανίζονται στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 172 της 10ης Ιανουαρίου 2013 ως μέλη του Δ.Σ. της Ανώνυμης Εταιρίας «Ευ Αγωνίζεσθαι», όπως και άλλοι μεταξύ των οποίων και ο Ξανθιώτης πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης, αλλά για τον τελευταίο δεν γεννάται αυτήν την στιγμή κάποιο θέμα καθώς δεν κατέχει κάποιο αξίωμα.

«Νομίζω ότι είναι ένα μη θέμα. Πράγματι ήμουν μέλος για κάποιο διάστημα σε αυτήν την εταιρεία, η οποία ήταν της ΕΠΟ, όπως ήμουν μέλος και σε διάφορες επιτροπές της ΕΠΟ. Ήταν μια εταιρεία που άνηκε ουσιαστικά στην ΕΠΟ και τα μέλη της απαρτίζονταν από μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ. Κυρίως όμως ήταν μια εταιρεία που στην ουσία ήταν ανενεργή, δεν διαχειρίστηκε κάτι, δεν θυμάμαι να λάβαμε κάποια απόφαση για κάτι. Απλά υπήρχε και έπρεπε να στελεχωθεί από μέλη της ΕΠΟ αφού άνηκε στην ΕΠΟ. Αυτό είναι όλο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα και δεν γνωρίζω και αυτά που αναφέρονται για έρευνα από την Δικαιοσύνη. Εμένα πάντως κανείς δεν με έχει καλέσει, ούτε από την Εισαγγελία ούτε από την νυν διοικούσα Επιτροπή Εξομάλυνσης της ΕΠΟ, που μου λέτε ότι έκανε την καταγγελία», διευκρίνισε σε ερωτήσεις του ThrakiSportS ο Μάνος Γαβριηλίδης, όταν του απευθυνθήκαμε για τα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

Σε ερώτημα αν ήταν ενήμερος ότι υπάρχει σε εξέλιξη αυτή η έρευνα ή έστω ότι θα υπήρχε στην τηλεοπτική εκπομπή αυτή η αποκάλυψη που αφορούσε και τον ίδιο, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης ανέφερε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση. «Ουσιαστικά ενημερώθηκα το πρωί, όταν άρχισαν να πέφτουν βροχή τα τηλέφωνα. Έψαξα και διάβασα τι ακριβώς είχε ειπωθεί στην εκπομπή μέσα από το δικό σας site, καθώς δεν την έχω παρακολουθήσει. Θα σας επαναλάβω όμως, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι το μεμπτό με βάση όσα κατάφερα να μάθω ότι αναφέρθηκαν». 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εκπομπή «Δίκη» του Σκάι, το ποινικό μέρος της υπόθεσης ερευνά η Εισαγγελία Αθηνών και το πειθαρχικό κομμάτι θα κριθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ. Ο Μάνος Γαβριηλίδης και οι κύριοι Δημητρίου και Τζανόπουλος φέρεται να έχουν παραβιάσει τον Νόμο 2725/99, ο οποίος απαγορεύει τη συμμετοχή μελών του Δ.Σ. των ΕΠΣ σε εμπορικές εταιρίες και για τον λόγο αυτόν φέρονται να απειλούνται με έκπτωση από τα αξιώματά τους, εν προκειμένου ο Μάνος Γαβριηλίδης με έκπτωση από την προεδρία της ΕΠΣ Θράκης.

Σύμφωνα επίσης με την εκπομπή αλλά και τo αναλυτικό δημοσίευμα που ακολούθησε στην ιστοσελίδα του Σκάι, η ανώνυμη εταιρία «Ευ Αγωνίζεσθαι» εμφανίστηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2007 ως μία επιχείρηση που θα εκμεταλλευόταν και θα αξιοποιούσε προϊόντα του ποδοσφαίρου.

Στην αρχική της καταχώρηση στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών η «Ευ Αγωνίζεσθαι», περιελάμβανε στους σκοπούς της την «εκμετάλλευση και χρησιμοποίηση των ελληνικών αγώνων ποδοσφαίρου και οποιαδήποτε κρατικά ή ιδιωτικά παίγνια, όπως προγνωστικά που αφορούν αγώνες κάθε μορφής, στοιχήματα κάθε μορφής που αφορούν αγώνες». Αυτός ο σκοπός απαλείφθηκε από το καταστατικό της εταιρίας, δύο χρόνια αργότερα (και είναι προφανές ότι δεν υπήρχε όταν ορίστηκε ως μέλος της εταιρείας ο Μάνος Γαβριηλίδης).

Στο καταστατικό αυτό ως σκοποί της εταιρίας περιγράφονται η παραγωγή, διαφήμιση, προώθηση, διανομή και πώληση προϊόντων του ποδοσφαίρου και η διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων που έχουν θέμα το άθλημα του ποδοσφαίρου. Η εκπομπή «Δίκη» ανέφερε ακόμα ότι το μετοχικό κεφάλαιο της «Ευ Αγωνίζεσθαι» καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την ΕΠΟ, η οποία πλήρωσε 59.990 ευρώ, ενώ με μία ονομαστική μετοχή εμφανίζεται και ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιάννης Οικονομίδης, εισφέροντας το ποσό των 10 ευρώ.