Τα δεδομένα για την Ξάνθη και όσες ομάδες εξασφαλίσουν τα πέντε ελληνικά εισιτήρια για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

 

Μετά την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων όλων των ελληνικών ομάδων έπειτα και από τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού, η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ, κάτι που σημαίνει ότι και τη νέα σεζόν διατηρεί τα πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια. Ένα από αυτά ως γνωστόν διεκδικεί με βάσιμες αξιώσεις και η Ξάνθη.

Οι κοσμογονικές αλλαγές που αφορούν στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ (σε τρόπο διοργάνωσης, σύστημα προκριματικών, χρηματικά μπόνους, βαθμολόγηση των συλλόγων, ώρες αγώνων και άλλα) θα ισχύσουν από τη σεζόν 2018-19. Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις το 2017-18 θα διεξαχθούν, ακριβώς όπως και αυτές της τρέχουσας σεζόν.

Συνεπώς, αν έχουμε διαφορετικό πρωταθλητή και διαφορετικό κυπελλούχο Ελλάδας, ο πρωταθλητής θα ξεκινήσει από τον τρίτο προκριματικό (πρώτο ματς 25-26 Ιουλίου) και τον δρόμο των πρωταθλητών και θα πρέπει να αποκλείσει δύο αντιπάλους για να φτάσει στους ομίλους. Ο 1ος των πλέι οφ παίρνει το δεύτερο εισιτήριο για το τσάμπιονς λιγκ και θα ξεκινήσει επίσης από τον 3ο προκριματικό γύρο και τον δρόμο των μη πρωταθλητών. Ο κυπελλούχος Ελλάδας και ο 2ος των πλέι οφ θα μετάσχουν στο Γιουρόπα Λιγκ από τον 3ο προκριματικό (27 Ιουλίου), ο 3ος των πλέι οφ στην ίδια διοργάνωση από τον 2ο προκριματικό γύρο (13 Ιουλίου) και ο 4ος δεν βγαίνει Ευρώπη. Κοινώς υπάρχει το σενάριο πχ η Ξάνθη να μπει στα πλέι οφ και να μην βγει Ευρώπη, αν κατακτήσει το κύπελλο ουσιαστικά ομάδα που δεν μπήκε στα πλέι οφ (κατά βάση ΑΕΚ ή Παναθηναϊκός ή ΠΑΟΚ, εφόσον μια από τις τρεις αυτές ομάδες μείνει εκτός πεντάδας και την προσπεράσει η Ξάνθη).

Αν έχουμε ίδιο πρωταθλητή και κυπελλούχο (κοινώς, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα τον Ολυμπιακό), τότε θα παίξει Ευρώπη και ο 4ος των πλέι οφ. Και αυτό γιατί ο φιναλίστ του κυπέλλου δεν βγαίνει Ευρώπη, εκτός και αν το κατορθώσει μέσα από τα πλέι οφ, κάτι που γνωρίζει άλλωστε καλά η Ξάνθη, διαφορετικά θα έπρεπε πρόπερσι που έπαιξε τελικό να βγει Ευρώπη. Αξίζεις επίσης να αναφερθεί ότι ο κυπελλούχος που δεν είναι πρωταθλητής, αφήνει το εισιτήριο του Γιουρόπα και παίρνει του Τσάμπιονς Λιγκ, εφόσον βγει και 1ος στα πλέι οφ (οπότε και πάλι βγαίνει αυτόματα Ευρώπη και ο 4ος του μίνι πρωταθλήματος).

Αξίζει τέλος να αναφερθεί, όπως αναφέρει σε εκτενή έρευνά του το a-sports, ότι ο κυπελλούχος δεν έχει καμία πιθανότητα πλέον να παίξει απευθείας στους ομίλους, κάτι για το οποίο υπήρχαν ελπίδες πέρυσι, διότι τότε η Ελλάδα είχε την 13η θέση. Ως γνωστό, οι 16 ευρωπαικές ομάδες από τις 12 πρώτες χώρες στην βαθμολογία της UEFA (12 κυπελλούχοι, οι 5οι Αγγλίας, Ισπανίας, Γερμανίας και ο 4ος Ιταλίας) δικαιούνται απευθείας εισιτήριο στους ομίλους του Γιουρόπα. Αν όμως κάποια ομάδα από τις παραπάνω κατακτήσει το φετινό Γιουρόπα, πηγαίνει αυτόματα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και αφήνει αυτό το εισιτήριο στον κυπελλούχο της 13ης χώρας, θέση την οποία έχει πλέον η Ολλανδία.

Σε κάθε περίπτωση, η Ξάνθη που πλέον δεν μετέχει στον θεσμό του Κυπέλλου μετά τον αποκλεισμό της από τον ΠΑΟΚ, εφόσον καταφέρει να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα, σε μεγάλο βαθμό θα έχει εξασφαλίσει και ευρωπαϊκό εισιτήριο αρχίζοντας τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της στις 13 ή 27 Ιουλίου, ανάλογα με την θέση που θα καταλάβει στα πλέι οφ. Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει πρώτα να περάσει στα πλέι οφ και απομένουν έξι κρίσιμοι αγώνες για να συμβεί κάτι τέτοιο, αρχής γενομένης από το ματς της Κυριακής με τον Λεβαδειακό.