Με τον διεθνή διαστημικό σταθμό συνδέθηκε το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής (+video)

 

Στα πέντε ελληνικά σχολεία που έχουν συνδεθεί με τον διεθνή διαστημικό σταθμό, συγκαταλέγεται από χθες Παρασκευή 10 Μαρτίου στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, μετά την επιτυχημένη εκδήλωση «Το μέλλον της Ροδόπης καλεί τον διεθνή διαστημικό σταθμό». Χάρη στη συνεργασία καθηγητών, μαθητών και εθελοντών, πραγματοποιήθηκε μια επιτυχημένη εκδήλωση, που πρόσφερε στους μαθητές μια εμπειρία ζωής, στους καθηγητές ανταπόδοση των κόπων τους, και στους εθελοντές τη χαρά της προσφοράς.

Δεκαοκτώ μαθητές της δευτέρας και τρίτης γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν, μέσω του «μικροφώνου» από μια ερώτηση στον αστροναύτη. Το περιορισμένο του χρόνου περιόριζε αντίστοιχα και τις ερωτοαπαντήσεις, όμως τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους μαθητές κάλυπταν όλο το εύρος βασικών αποριών. Η απάντηση που …»έκλεψε» τις εντυπώσεις ήταν αυτή στο ερώτημα της Μάγδας για το τι λείπει στον αστροναύτη. Ο ίδιος απάντησε «η οικογένειά μου», σε μια συγκινητική στιγμή

Αναλυτικά:
-Νίκος Λαμπριανίδης: ποιο είναι το πιο απαιτητικό πρόβλημα της ζωής στο διάστημα;
-Έλενα Ισαακίδη: βλέπετε το φεγγάρι πιο κοντά από ό,τι από τη γη;
-Κωνσταντίνος Σκέντο: πως ισορροπείτε το φαγητό πάνω στο τραπέζι;
-Σετσήλ Πεχλιβάν: πόσο συχνά βγαίνετε έξω από το διαστημόπλοιο;
-Γεωργία Πελτέκη: είναι πολύ δύσκολο να γίνει κανείς αστροναύτης;
-Κυριακή Μήτρογλου: έχετε επάρκεια οξυγόνου;
-Μάγδα Καφαλή: αν είχατε μια ευχή για τη δουλειά σας, ποια θα ήταν;
-Γιάννης Κουρτίδης: αν ένας αστροναύτης τραυματιστεί, μπορείτε να του δώσετε πρώτες βοήθειες;
-Γαβριέλα Μαγκριώτη: όταν επιστρέφετε στη γη, το περπάτημα σας δυσκολεύει;
-Εριφύλλη Λίτσου: ποια η διαφορά μέρας-νύχτας σε γη-φεγγάρι;
-Αντρέας Ρεντετζής: ποιος είναι ο βασικός στόχος του «ταξιδιού»;
-Φώτης Παπαδόπουλος: μπορείτε να δείτε «βροχή» μετεωριτών από το διάστημα;
-Χριστίνα Φουτσιτσίδου: έχετε δει κομήτη από το διάστημα;
-Μαρία Αρβανιτίδου: πόσο διήρκεσε η προετοιμασία για αυτό το «ταξίδι»;
-Αλέξανδρος Γκουτέλας: πόσες ώρες εργάζεστε, υπάρχουν βάρδιες;
-Πάρης Κευσενίδης: ποια είναι η πιο ακραία δραστηριότητα στο «ταξίδι»;
-Μαρία-Δέσποινα Μιχαϊλίδου: ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό στο διάστημα;
-Δημήτρης Παπαδόπουλος: πότε αποφασίσατε να γίνετε αστροναύτης και γιατί;

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Διευθυντής: Κωνσταντίνος Παπάζογλου, υπεύθυνος καθηγητής: Δημήτρης Πρασόπουλος, συνεργαζόμενοι καθηγητές: Παναγιώτα Νικολαΐδου, Φωτεινή Ευαγγέλου, Κατερίνα Κλημαντάκη, Κωνσταντίνος Παπάζογλου, Αναστασία Ραδιάτη, Κατερίνα Σαλαμβά.
Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Θράκης: Αχιλλέας Γιαγκίνης (υπεύθυνος, συντονιστής), Κωνσταντίνος Μαρινέλης (πρόεδρος), Γιάννης Κωνσταντινίδης, Θανάσης Μπαξεβανίδης, Πασχάλης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Τζόγιας, Χρήστος Δεληγιώργης.
Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης: Ανδρέας Αμανατίδης (πρόεδρος), Νίκος Γαλάνης, Στάθης Γρηγοριάδης, Αποστόλης Γρηγοριάδης, Αναστασία Ζαφειροπούλου, Μελίνα Ζήκου, Νεφέλη Ζήκου, Μάριος Ζήκου, Ελένη Καλδούδη, Βασίλης Καραδάτκος, Αντώνης Κοπασάκης, Μαρία Σπουρίτα, Αντώνης Φούρφαρο, Βαρβάρα Χατζηπαύλου

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ – ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Ο συντονιστής της σύνδεσης και μέλος του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Θράκης, Αχιλλέας Γιαγκίνης, μας μίλησε για την επιτυχία της επαφής μαθητών-αστροναύτη, εξηγώντας τα …επιστημονικά της όλης διαδικασίας. «Ο δορυφόρος περνούσε με ταχύτητα 7μιση χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, αλλά εμείς πετύχαμε άριστη επαφή», σημείωσε μεταξύ πολλών.
Παράλληλα, αναφέρθηκε για το κοινωνικό έργο των ραδιοερασιτεχνών, που επεμβαίνουν σωτήρια, όταν κόβονται οι επικοινωνίες, δηλαδή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Στο τέλος χαρακτήρισε τα παιδιά ως το μέλλον της πατρίδας και παρότρυνε να μην τα …διώχνουμε από την Ελλάδα.

Ο φυσικός του σχολείου και γραμματέας στον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης Δημήτρης Πρασόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο εγχείρημα: «η ιδέα ξεκίνησε το 2013, με μια συνομιλία που είχα με την τέως διευθύντρια και με τον κ. Γιαγκίνη. Τα παιδιά μας ένιωσαν ότι μπορούν να πετύχουν. Είναι το πέμπτη σχολείο που γίνεται κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Χρειάζονταν έμπειροι ραδιοερασιτέχνες, αλλά και μαθητές που να το λέει η καρδιά τους».

 

Πηγή:  xronos.gr