Έρχεται Ξάνθη τρέχοντας με… 501! Πέμπτος πολυνίκης προπονητής κυνηγώντας Μπάγεβιτς και Δανιήλ ο “Οτσαλάν” Γιώργος Παράσχος

 

Πεντακόσια ένα παιχνίδια στην Α’ Εθνική συμπλήρωσε ο Γιώργος Παράσχος στη νέα νίκη του Πλατανιά επί του Αστέρα Τρίπολης, σκαρφάλωσε στην 5η θέση των προπονητών με τις περισσότερες νίκες και έγινε ενας από τους παλιότερους εν ενεργεία και με μεγάλη εμπειρία προπονητές στην Α’ Εθνική.

Για την ακρίβεια ο Παρασχος ή “Οτσαλάν” έφτασε τον Αντώνη Γεωργιάδη και του μένει ακόμα μία για να μείνει μόνος πέμπτος και να κυνηγήσει τον Γιάτσεκ Γκμοχ ο οποίος είναι στην 4η θέση με 10 νίκες περισσότερες. Ο 65χρονος προπονητής, απέχει 146 παιχνίδια (δηλαδή 647) από τον ρέκορντμαν Ντούσαν Μπάγεβιτς. Συγκεκριμένα, ο πολύπειρος τεχνικός μετράει 183 νίκες, 131 ισοπαλίες και 187 ήττες στην καριέρα του.

Το πρώτο παιχνίδι του Παράσχου στην πρώτη κατηγορία ήταν στις 8 Σεπτεμβρίου 1996 στον πάγκο της Καβάλας στο εκτός έδρας 1-1 με την ΑΕΚ και από εκείνη την ημέρα εργάστηκε σε Ηρακλή, Άρη, ΠΑΣ Γιάννινα, Πανηλειακό, Ακράτητο, Χαλκηδόνα, Ατρόμητο, ΠΑΟΚ, ΟΦΗ, Ξάνθη, Πανιώνιο, Λεβαδειακό και Πλατανιά.

Αναλυτικά οι κορυφαίοι στην Α’ Εθνικη:
Ντούσαν Μπάγεβιτς 399 νίκες σε 647 αγώνες
Εγκεν Γκέραρντ 247 νίκες σε 523 αγώνες
Βασίλης Δανιήλ 208 νίκες σε 518 αγώνες
Γιάτσεκ Γκμοχ 193 νίκες σε 456 αγώνες
Γιώργος Παράσχος 183 νίκες σε 501 αγώνες
Αντώνης Γεωργιάδης 183 νίκες σε 486 αγώνες

Ο Γιώργος Παράσχος έχει κάτσει στον πάγκο 14 διαφορετικών ομάδων σε επίπεδο Α’ Εθνικής (Καβάλα, Ηρακλής, Αρης, ΠΑΣ, Πανηλειακός, Ακράτητος, Χαλκηδόνα, Ατρόμητος, ΠΑΟΚ, ΟΦΗ, Ξάνθη , Πανιώνιος, Λεβαδειακός, Πλατανιάς) και είναι μόνο πίσω από τον Νίκο Αλέφαντο ο οποίος έχει προπονήσει 18 (!) διαφορετικές ομάδες στην μεγάλη κατηγορία!

Οπως και να ‘χει ο Γιώργος Παράσχος συνεχίζει την δική του πορεία κι έχει φτάσει σε αυτό το επίτευγμα χωρίς να έχει προπονήσει ποτέ στην καριέρα του μία από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Ελλάδος (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ) και στον ΠΑΟΚ έκατσε στον πάγκο για μόλις 13 παιχνίδια.

Ο Γιώργος Παράσχος γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1952 στη Θεσσαλονίκη. Ως ποδοσφαιριστής ξεκίνησε την καριέρα του από την ακαδηµία του ΠΑΟΚ το 1967. Έγινε επαγγελµατίας το 1971 και το 1974 πήγε στην Καστοριά, µε την οποία αγωνίστηκε ως το 1985, µε µια µικρή διακοπή για ένα εξάµηνο την περίοδο 1983-84, όταν φόρεσε τη φανέλα του Απόλλωνα Καλαµαριάς. Ήταν αρχηγός της οµάδας της Καστοριάς που κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας του 1980, επικρατώντας στον τελικό του Ηρακλή µε σκορ 5-2 και την επόµενη περίοδο αγωνίστηκε στο κύπελλο Κυπελλούχων. Επίσης αγωνίστηκε συνολικά 4 φορές µε την εθνική Ελλάδας.

Το ντεµπούτο του, ως προπονητής το έκανε το 1992 στον Πανναυπλιακό, έχοντας αφήσει σημαντικό έργο στις περισσότερες από τις 14 ομάδες Α” Εθνικής, τις οποίες ανέλαβε στην καριέρα του. Πανηγύρισε μεγάλες νίκες, αλλά το κυριότερο είναι ότι αγαπήθηκε από τον κόσμο σε όποια ομάδα ανέλαβε τα ηνία της.

Στο τιμόνι του Πλατανιά, βρίσκεται από τον Μάρτιο του 2015 και είναι 1ος σε παιχνίδια από τους εν ενεργεία κόουτς (έχει αφήσει πίσω του τον Γιάννη Ματζουράκη και τον Αγγελο Αναστασιάδη, που βρίσκονται στην 2η και στην 3η θέση με 423 και 352 ματς αντίστοιχα) και 5ος συνολικά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε επίπεδο Α’ Εθνικής και Super League».