Η πρώτη τοποθέτηση του δημάρχου Κομοτηνής για τις εξελίξεις στον Πανθρακικό μετά τον υποβιβασμό και… η κόντρα με την Ξάνθη

 

Ο δήμαρχος Κομοτηνής είχε επισταμένα αποφύγει οποιαδήποτε δήλωση σχετική με τον Πανθρακικό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από τότε δηλαδή που ανακοινώθηκε η αποχώρηση της ομάδας της Κομοτηνής από το πρωτάθλημα.

Το έκανε ωστόσο  με αφορμή την κόντρα που φέρεται να έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ξάνθη και Κομοτηνή με αφορμή τις καρναβαλικές επιθέσεις. Ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά ότι υπάρχει η οποιαδήποτε κόντρα και σχολίασε χαρακτηριστικά:

«Επειδή γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κομοτηνή, το μοναδικό πρόβλημα που υπήρχε μεταξύ Κομοτηνής και Ξάνθης παραδοσιακά ήταν η “κόντρα” Ξάνθης και Πανθρακικού. Αυτό εδώ δυστυχώς με τις εξελίξεις στον Πανθρακικό έχει πάψει να μας χωρίζει και αυτό και θα πάψει να μας χωρίζει για κάποια χρόνια. Βέβαια εμείς φιλοδοξούμε τον Πανθρακικό να τον ξανακάνουμε σπουδαίο και να αναβιώσουμε αυτήν την “κόντρα”, αλλά μόνο αυτή την “κόντρα”», είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Πετρίδης στην εφημερίδα «Θράκη».

Ο δήμαρχος Κομοτηνής μίλησε στην εφημερίδα σε σχέση με το πρόσφατο «όχι» της Οργανωτικής Επιτροπής του Καρναβαλιού Ξάνθης  αναφορικά με την συμμετοχή σε αυτό και της Κομοτηνής. Ο Γιώργος Πετρίδης είπε:

«Εμάς η δική μας επίσημη θέση είναι ότι έχουμε κατακτήσει τα τελευταία χρόνια όλοι οι Δήμαρχοι της Περιφέρειάς μας (και των έξι μεγάλων πόλεων) την περιφερειακή συνείδηση και την συνεργασία. Επομένως δεν υπάρχει καμία ανταγωνιστικότητα στις επιλογές που γίνονται σε σχέση με ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη των πόλεών μας. Εμείς όλα αυτά τα χρόνια και στηρίζουμε με τους συμπολίτες μας οι οποίοι επισκέπτονται την Ξάνθη και στηρίζουν τις γιορτές της Παλιάς Πόλης και το καρναβάλι και με συλλόγους τα τελευταία χρόνια οι οποίοι συμμετείχαν στο καρναβάλι της Ξάνθης».

Από την άλλη μεριά βέβαια νομίζω ότι δεν υπάρχει πόλη στην Ελλάδα που να μην κάνει καρναβαλικές εκδηλώσεις, οπότε και η Κομοτηνή έχει δικαίωμα, όπως και κάθε άλλη πόλη, να κάνει τις δικές της καρναβαλικές εκδηλώσεις. Φροντίσαμε και το τονίζω αυτό, οι δικές μας καρναβαλικές εκδηλώσεις να γίνουν μια εβδομάδα πριν το καρναβάλι της Ξάνθης, ακριβώς για τον λόγο ότι το σεβόμαστε και δεν θέλουμε να φανεί ότι πάμε να κάνουμε ένα ανταγωνιστικό υπερθέαμα, προκειμένου να τελειώσει η Ξάνθη και να γίνει η Κομοτηνή το brand του καρναβαλιού στην Θράκη.

Δεν έχουμε τέτοια φιλοδοξία, όμως έχουμε υποχρέωση στους συμπολίτες μας να κάνουμε κάτι όμορφο για το καρναβάλι. Αυτό κάνουμε λοιπόν και επειδή ακριβώς υπήρχε αυτή η συνεργασία όλα τα προηγούμενα χρόνια, που ήρθαν και σύλλογοι δικοί μας εκεί, κάποιοι από την Κομοτηνή και σύλλογοι και η Κοινωφελής του Δήμου Κομοτηνής, έκρινε σωστό και νομίζω ότι δεν ήταν κακό αυτό να βασιστεί στη λογική της αμοιβαιότητας και σε συλλόγους της Ξάνθης και μάλιστα από ότι έμαθα όχι αυτοτελώς σε συλλόγους, αλλά μέσω της αντίστοιχης επιχείρησης του Δήμου Ξάνθης.

Νομίζω πως αυτό το οποίο πάει να γίνει θα πρέπει να μας ενώσει και όχι να μας “χωρίσει” διότι εδώ υπάρχει σύμπραξη. Εάν πετύχει το καρναβάλι της Κομοτηνής δεν σημαίνει ότι την άλλη εβδομάδα η Κομοτηναίοι που θα έχουν “εκτονωθεί” στο καρναβάλι της Κομοτηνής, δεν θα έχουν στην Ξάνθη. Ίσα ίσα, θα είναι ένας προπομπός για να έρθουν και στην Ξάνθη. Η σύμπραξη και η συνεργασία πάντα προσθέτει και ποτέ δεν αφαιρεί. Επομένως να μην το βλέπουν ούτε οι Ξανθιώτες σαν μια προσπάθεια να “αφαιρέσουμε” κάτι από την Ξάνθη, ούτε και οι Κομοτηναίοι φυσικά την αντίδραση των Ξανθιωτών, σαν μια “προσβλητική” απόφαση.

Σημασία έχει ότι εγώ αν προσκληθώ στο καρναβάλι της Ξάνθης, θα έρθω εγώ ο ίδιος μαζί με τον Δήμαρχός σας και τον Δήμαρχός σας θα τον καλέσω στο δικό μας καρναβάλι. Τον κόσμο τον εκφράζουν οι άνθρωποι τους οποίους ο ίδιος εκλέγει. Από την άλλη μεριά υπάρχει η ελευθερία της έκφρασης για οποιονδήποτε και επομένως ο,τι γράφει ο καθένας στο διαδίκτυο ή κάνει δηλώσεις, εφόσον δεν είναι Δήμαρχος, ή θεσμικός εκπρόσωπος δηλαδή, νομίζω ότι εκφράζει τον εαυτό του και την παρέα του. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την Ξάνθη, ξέρω ότι και η Ξάνθη δεν έχει κανένα πρόβλημα μαζί μας. Χέρι – χέρι προχωράμε.

Το μοναδικό πρόβλημα (επειδή γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κομοτηνή) που υπήρχε μεταξύ Κομοτηνής και Ξάνθης παραδοσιακά ήταν η «κόντρα» Ξάνθης και Πανθρακικού. Αυτό εδώ δυστυχώς με τις εξελίξεις στον Πανθρακικό έχει πάψει να μας χωρίζει και αυτό και θα πάψει να μας χωρίζει για κάποια χρόνια. Βέβαια εμείς φιλοδοξούμε τον Πανθρακικό να τον ξανακάνουμε σπουδαίο και να αναβιώσουμε αυτήν την “κόντρα” αλλά μόνο αυτή την “κόντρα”».