Παραδοχή Βασιλειάδη ότι η κυβέρνηση έριξε Γκιρτζίκη και επίθεση κατά των προηγούμενων διοικήσεων της ΕΠΟ

 

Για σκάνδαλα και όργιο διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στην ΕΠΟ έκανε λόγο ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης από το βήμα της Βουλής.

Με αφορμή ερώτηση της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άννας Καραμανλή, σχετικά με τη διοικούσα επιτροπή της ΕΠΟ, ο Υφυπουργός Αθλητισμού περιέγραψε ένα ζοφερό σκηνικό που είχε δημιουργηθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις στην ΕΠΟ.

Αναλυτικά ο Υφυπουργός Αθήτισμού Γιώργος Βασιλειάδης είπε:

«Οι παθογένειες ελληνικού ποδοσφαίρου είναι γνωστές σε όλους και απαιτείται διαφάνεια, συναίνεση, σύνεση και σύμπνοια. Προσπαθώ να ενημερώνω και να μην παρεμβαίνω όπου δεν χρειάζεται, αλλά κρατώ το δικαίωμα της πολιτείας να παρεμβαίνει όταν πρέπει και να διαπραγματεύεται όταν πρέπει. 

Η προσωρινή διοικούσα επιτροπή ανέλαβε λόγω των παθογενειών της ΕΠΟ. Και αυτό είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της FIFA και της UEFA, αλλά και της ελληνικής πολιτείας που εκκίνησε τη διαδικασία και έθεσε το θέμα στους διεθνείς οργανισμούς. Κανείς άλλος δεν το έκανε. Για την αδιαφάνεια που υπήρχε δεν έκαναν τίποτα η FIFA και η UEFA. Αυτή η κυβέρνηση και ο προκάτοχός μου έθεσαν την ατζέντα και πήγαμε στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή. 

Στην ΕΠΟ μιλάμε για τζίρους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Και τώρα βρίσκουν έλλειμμα 15 εκατομμυρίων! Πού πήγαν αυτά τα εκατομμύρια, χωρίς να πέσει ένα ευρώ στις ενώσεις; Ούτε ένα γήπεδο 5Χ5 δεν έφτιαξε. Ακόμα και οι δικές της εγκαταστάσεις φτιάχτηκαν με χρήματα της FIFA και της UEFA. 

Η διοικούσα επιτροπή έχει προχωρήσει. Έχει ολοκληρωθεί ο κανονισμός πειθαρχικού ελέγχου και δεοντολογίας. Και έχουν βρει, από ό,τι ξέρω, ανήκουστα πράγματα που συνέβαιναν! Οι άνθρωποι βρίσκονται σε πανικό από τα νούμερα και τους σκελετούς που βρίσκουν μέσα στις ντουλάπες της ΕΠΟ! 

Καταργήθηκε πια η μονοετής παραγραφή αδικημάτων. Αυτό ήταν πιο προκλητικό και από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που έφερε η προηγούμενη διοίκηση και έριχνε στο καλάθι των αχρήστων υποθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων που έρχονται στο φως. Και δεν είναι μόνο το Travel Plan… 

Είναι δεδομένο ότι αν δεν υπήρχε η κίνηση της πολιτείας δεν υπήρχε περίπτωση να παρέμβουν η FIFA και η UEFA για την ΕΠΟ. 
Σχετικά με τη θητεία της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, αυτή είναι μέχρι τις 31 Μαΐου. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί το έργο της μέχρι τότε. Η συγγραφή του καταστατικού ξεκινάει τώρα. Έχουν τελειώσει οι βασικοί κανονισμοί λειτουργίας. Διά της ανωμαλίας προσπαθούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα, την οποία δεν εξασφάλιζαν οι προηγούμενες διοικήσεις, πολλές φορές ηθελημένα ή λόγω του θεσμικού πλαισίου. 

Σας βόλευε να έχουμε μισθοδοσία που έχει εξαιρεθεί από το Ενιαίο Μισθολόγιο, όπως συμβαίνει με την ΕΠΟ! Μιλάμε για μισθολόγιο που φτάνει στα 300 εκατομμύρια! Μην κάνουμε τώρα τους τιμητές, όταν έχουμε μέσο μισθό στην ΕΠΟ, 5.000 ευρώ! 

Όσο για τη διαιτησία, η επαγγελματική ισχύει στη Μεγάλη Βρετανία. Δεν μπορεί να είναι casus belli σε άλλες χώρες. Tο θέμα είναι ο εναγκαλισμός της διαιτησίας με την ΚΕΔ, που στην ουσία είναι η ίδια η ΕΠΟ. Όταν η ΕΠΟ ασκεί πίεση και καθορίζει την ΚΕΔ, τότε θα ζήσουμε όσα ζήσαμε και σίγουρα θα υπάρχουν πάντα υποψίες. Πρέπει να υπάρξει ένα σωστό θεσμικό πλαίσιο. 

Για τη διαιτησία δεν θα νομοθετήσω εγώ. Η πολιτεία θα παρέμβει μόνο αν ξαναδεί όργιο διαφθοράς και άνομες καταστάσεις. 
H FIFA και η UEFA αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε συνεργασία με την ομοσπονδία και την κυβέρνηση για να πάμε σε μια κανονικότητα και να μην διατηρούμε τις όποιες παράγκες. 

Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα στην ΕΠΟ, υπάρχει μία δεδομένη κόντρα με τη FIFA και την UEFA. Το εκλογικό σύστημα είναι τεχνικό ζήτημα. Για εμάς είναι κομβικό σημείο η διεύρυνση της εκλογικής βάσης, η μεγαλύτερη συμμετοχή του επαγγελματικού αθλητισμού στην ομοσπονδία. 

Το εκλογικό μοντέλο θα το προτείνουν η ομοσπονδία, η FIFA και η UEFA. Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να απαιτήσει μοντέλο. Αλλά μπορεί να κουβεντιάσει. Πρέπει να μπουν κανόνες. 

Ο νέος αθλητικός νόμος ήταν σε διαβούλευση έως τις 9 Δεκέμβρη. Επεξεργαζόμαστε το σύνολο του σχολιασμού. Σκοπός μας είναι μέσα στον Μάρτη και σε κάθε περίπτωση πριν από το Πάσχα να τον έχουμε καταθέσει».