Φάκελος Πανθρακικός: Γιατί ο πυρσός του Πάνθρακα έπαψε να καίει; Όλο το αφιέρωμα της εφημερίδας Metrosport στον σύλλογο της Κομοτηνής

 

Από τα σαλόνια στα… αλώνια ο Πανθρακικός. Κάποτε ήταν μία ΠΑΕ. Η ομάδα της Κομοτηνής, η οποία μέχρι πέρσι αγωνιζόταν στη Super League, έπαυσε για την ώρα να υφίσταται.

Αγωνίστηκε εδώ και δέκα χρόνια στις επαγγελματικές κατηγορίες, ωστόσο η διοίκηση της, πήρε την απόφαση στις 26 Ιανουαρίου να αποχωρήσει από το Πρωτάθλημα της Football League, έχοντας αγωνιστεί σε 12 παιχνίδια. Η «Μέτροσπορτ» επιχείρησε να ανοίξει το «μαύρο κουτί» της αποχώρησης του Πανθρακικού από το Πρωτάθλημα της Football League και βασιζόμενη σε ρεπορτάζ του ThrakiSportS, ο Δημήτρης  Μπασμπαρέλας εκανε μια περιήγηση στην πόλη ψάχνοντας τα αίτια του κακού.

Από τους «πράσινους» αφαιρέθηκαν αρχικά έξι βαθμοί λόγω οφειλών σε Κάσες (10.000 ευρώ) και Μουδούρογλου (5.000 ευρώ), που αμφότεροι δικαιώθηκαν στις προσφυγές τους. Δεν ήταν ωστόσο μόνο αυτοί. Ακολουθούσαν κι άλλοι πολλοί.

Διαβάστε παρακάτω αυτούσιο το αφιέρωμα της εφημερίδας της Θεσσαλονίκης ΜΕΤΡΟΣΠΟΡΤ που είχε στο πρωτοσελιδο της τον Πανθρακικό στο φύλλο της Παρασκευής.

 

Τι έφταιξε; Τι δεν πήγε καλά; Μπορούσε να γίνει κάτι νωρίτερα; Ηταν εφικτό; Η «Μ» επιχειρεί να ακτινογραφήσει την κατάσταση, δίνοντας τον λόγο σε ανθρώπους, που γνωρίζουν ή έζησαν την όλη κατάσταση. Φυσικά, η «Μ» απευθύνθηκε και σε άλλα πρόσωπα, με τα οποία δεν κατέστη ωστόσο εφικτή η επικοινωνία.

Μπακιρτζής: «Γονάτισε ο Καραολάνης»

Ο Δημήτρης Μπακιρτζής, παλιός δημοσιογράφος στον Παρατηρητή Κομοτηνής και συνεργάτης της ιστοσελίδας «ThrakiSportS», που παρακολουθούσε από κοντά τα τεκταινόμενα, σχολίασε από την πλευρά του στη «Μ»: «Η διοίκηση γνωρίζει καλύτερα. Πιστεύω ότι πολλά συνετέλεσαν για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Είναι δύσκολες εποχές. Συν τοις άλλοις, τα λεφτά από το πριμ του υποβιβασμού, που δε δόθηκαν ποτέ, αλλά και το γεγονός ότι ο κόσμος δεν στήριξε την προσπάθεια. Μόνο ο Καραολάνης. Στο τέλος ωστόσο γονάτισε. Ισως δεν έπρεπε να δηλωθεί η ομάδα στη Β’ εθνική το καλοκαίρι. Φτάνει ξανά στα παλιά, πριν από 12 χρόνια. Βέβαια, το σημαντικό είναι πώς υπάρχει γήπεδο και εγκαταστάσεις. Από εκεί και πέρα, όλοι έφυγαν ακόμη και από την Κ19. Τι θα γίνει με τις ακαδημίες; Θα πρέπει να υπάρξει ένας δυνατός Ερασιτέχνης. Ακούγεται ότι οι παλαίμαχοι μπορούν να κάνουν κάτι. Ελπίζω να γίνει κάτι».

Γαβριηλίδης: «Μεγάλο το άνοιγμα»

Ο πρόεδρος ΕΠΣ Θράκης, Μάνος Γαβριηλίδης, τοποθετήθηκε κι αυτός στη «Μ»: «Λίγο πολύ ήταν κάτι που το περιμέναμε, με την έννοια ότι ήταν κάτι που φαινόταν. Για την ακρίβεια, περίμενα πώς δεν θα είχαμε καλή πορεία, όχι όμως ότι θα τα παρατήσουν. Ηταν μεγάλο το άνοιγμα. Είπαν μάλιστα και κάποιοι, γιατί δεν μεσολάβησε η ΕΠΣ.

Τι μπορούσαμε να κάνουμε; Μιλάμε για εκατομμύρια. Ηταν παραπάνω από 1 εκ. ευρώ. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι ήταν τόσο μεγάλο και ξαφνικά βρεθήκαμε χωρίς τον Πανθρακικό. Στο βάθος του μυαλού σου, όταν μιλούσες για Κομοτηνή, εννοούσες Πανθρακικό.

Μία πόλη, μία ομάδα ήταν το σλόγκαν. Κατ’ αρχάς είναι πλήγμα για μένα. Μεγάλωσα με τον Πανθρακικό. Ημουν παράγοντας της ομάδας. Τον αγαπάω. Είναι δύσκολη η θέση όλων μας. Δεν ξέρω πώς θα βρεθεί τρόπος να περισώσουμε ότι μπορούμε. Να βρεθεί λύση και να ορθοποδήσει. Να πω τί έφταιξε;

Μάλλον αυτοί που ασχολούνται με την ομάδα είχαν κουραστεί οικονομικά. Ευθύνες είναι εύκολο να ρίχνουμε. Οτι μπορούσαν να βάλουν, έβαλαν. Σε κάποιο σημείο τους ξέφυγε. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην κατηγορεί τους άλλους, χωρίς να ξέρει την πραγματικότητα», ήταν οι κουβέντες του Γαβριηλίδη.

Σαββάκης: «Οποιος δεν έχει τις δυνάμεις, αποχωρεί»

Ο πρώην μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Πανθρακικός, Θόδωρος Σαββάκης, που ήταν οκτώ χρόνια στην ομάδα, υποστήριξε μέσω της «Μ»: «Η οικονομική κρίση, το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο τελμάτωσε, το γεγονός ότι τα έσοδα είναι πενιχρά ως και ανύπαρκτα, είναι ορισμένοι από τους λόγους, που οδήγησαν τον Πανθρακικό σε αυτή την κατάσταση. Οποιος δεν έχει τις δυνάμεις, αποχωρεί. Είναι τίμια λύση, άσχετα αν φαίνεται κατά κάποιο τρόπο άκαιρη και πρόχειρη.

Εξάλλου, μπορεί να δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερες υποχρεώσεις. Εχουν καταφέρει να φτάσουν ως εδώ που έφτασαν. Για όλους φτάνει το πλήρωμα του χρόνου είτε θετικά, είτε αρνητικά υπάρχει ένα τέλος.

Πιστεύω, ότι αναγνωρίζεται απ’ όλους η συνεισφορά του κ. Καραολάνη. Οι ομάδες, όπως τον Πανθρακικό, που προέρχονται από ανθρώπους της πόλης, έχουν φυσιολογικές δουλειές και χωρίς την συμμετοχή του κόσμου, φθίνουν και φεύγουν. Δεν ξέρω τα οικονομικά. Ηταν δύσκολα πάντως… Δε νομίζω να πήραν ελαφρά την καρδία αυτή την απόφαση τόσο άδοξα να αποχωρήσουν».

Βασιλακάκης: «Δύσκολες στιγμές»

Ο τεχνικός του Πανθρακικού, Κώστας Βασιλακάκης, δεν ήθελε να πει πολλά. «Τι να πούμε; Είναι στιγμές δύσκολες», ήταν επί λέξει στη «Μ» οι μόνες κουβέντες, που βγήκαν από το στόμα του. Φόρεσε τη φανέλα του Πανθρακικού, γνώρισε χαρές και ανόδους, ωστόσο έμελλε να είναι ο τελευταίος τεχνικός της ομάδας.

Επίσης, ο Κώστας Γεμενετζής, παλιός παίκτης και προπονητής επί 12 χρόνια του Πανθρακικού, που υπηρέτησε από διάφορα πόστα στην ομάδα και τελευταία ως βοηθός προπονητή του Κώστα Βασιλακάκη, είχε κάνει κι αυτός δήλωση-επιστολή στο ThrakiSportS: «Πανθρακικέ μου, τι θα κάνω χωρίς να βλέπω τα πράσινα Σαββατοκύριακα! Ουδείς δεν μπορεί να πει τίποτα για τους διοικούντες γιατί τόσα χρόνια σχεδόν μόνοι τους πάλευαν να κρατήσουν την ομάδα και από το 2005 και την Δ’ Εθνική την έφτασαν να παίζει 6 χρόνια στην Α’ Εθνική», είπε μεταξύ άλλων.

Ελευθεριάδου: «Εκκίνηση από το μηδέν»

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξαν πολλές δηλώσεις και τοποθετήσεις στην περίπτωση του Πανθρακικού από θεσμικούς φορείς. Η πολιτεύτρια, Βούλα Ελευθεριάδου, υποψήφια βουλευτής Ροδόπης έκανε παράδειγμα μία γραπτή δήλωση. Ισως να ήταν και η μόνη. «Ο νομός μας, η Ροδόπη, δέχθηκε άλλο ένα ‘χτύπημα’ στην αξιοπρέπεια της. Ενα περήφανο ταξίδι, που άρχισε πριν μερικά χρόνια, έληξε με τον πιο άδικο τρόπο για λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ (σ.σ. ήταν πολλά περισσότερα). Δεν είναι ώρα για ατέρμονες συζητήσεις αναζήτησης ευθυνών. Οι συνταγές του παρελθόντος δεν έχουν καμία θέση. Ο Πανθρακικός μας, είναι η ιστορία μας, είμαστε όλοι εμείς, είναι τα παιδιά μας και πρέπει να είναι το μεγάλο στοίχημα, που πρέπει να κερδίσουμε όλοι και πάλι ενωμένοι. Δεν πρέπει να μας φοβίζει να ξεκινήσουμε από το μηδέν, το κάναμε ήδη μια φορά και πετύχαμε. Το να υπηρετείς τον Πανθρακικό είναι τιμή και υποχρέωση, δεν είναι επάγγελμα», έγραψε χαρακτηριστικά μεταξύ των άλλων.

Τίλιος: «Η δομή του ποδοσφαίρου…»

Από τα ιδρυτικά στελέχη του Πανθρακικού και βετεράνος της ομάδας, ο Ζαχαρίας Τίλιος, υπογράμμισε στη «Metrosport»: «Με λυπεί η κατάσταση. Το έβλεπα από καιρό. Είμαστε φίλοι με τον Τάσο Καραολάνη. Πιστεύω, ότι βοήθησε οικονομικά τον Πανθρακικό. Εξαντλήθηκε. Βέβαια, δεν είναι μόνο ο Πανθρακικός. Το παράδειγμα κι άλλων ομάδων είναι πρόσφατο. Δείτε τη Βέροια, τον Πανσερραϊκό και την Καβάλα. Ακόμη και μεγάλα μεγέθη, όπως ο Ηρακλής και ο Αρης. Οπως είναι δομημένο το ποδόσφαιρο, με τους μεγαλομετόχους και να είναι συγκεντρωμένη η δομή, επόμενο είναι να δημιουργηθεί θέμα. Οπως για παράδειγμα με τον Πανόπουλο και την Ξάνθη. Αν φύγει, δεν θα υπάρξει θέμα τεράστιο στην ομάδα; Στον Πανθρακικό, όλα ξεκινούν από το μηδέν πλέον. Οπως έγινε εξάλλου και με τη Δόξα. Εδώ, το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει μέλλον. Με την οικονομική κρίση είναι ακόμη χειρότερα. Θα έχει άλλη τύχη το ποδόσφαιρο μας; Αυτοί που ασχολήθηκαν με το ποδόσφαιρο και έβαλαν τα χρήματα τους, είχαν άγνοια από ποδόσφαιρο και από ψυχολογία παικτών. Επίσης, μεγάλη ευθύνη έχουν και οι μάνατζερ. ‘Βρωμίζουν’ κι αυτοί το ποδόσφαιρο».

Τζελέπης: «Πίστευα ότι θα βγάζαμε τη χρονιά»

Ο 17χρονος τερματοφύλακας του Πανθρακικού, Γιώργος Τζελέπης, προέρχεται από τα σπλάχνα του συλλόγου. Αρχισε από το πιο μικρό σκαλοπάτι, φτάνοντας μέχρι και την μεγάλη ομάδα. «Ειλικρινά δεν το περίμενα. Ηταν κάτι απρόβλεπτο. Ξέραμε από την αρχή ότι η ομάδα αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, ωστόσο πίστευα ότι θα βγάζαμε τη χρονιά. Αγωνιστικά άλλωστε πηγαίναμε καλά, με την έννοια ότι θα υλοποιούσαμε τον στόχο της παραμονής. Η στεναχώρια μου είναι ακόμη μεγάλη, γιατί η πόλη μένει χωρίς ομάδα. Είναι η πόλη μου, η ομάδα μου. Μεγάλωσα στον Πανθρακικό, που έχει τη δική του ιστορία με καλές χρονιές στη Super League. Ετσι ήρθαν όμως τα πράγματα. Ελπίζω και εύχομαι να επιστρέψει ακόμη πιο δυνατός, εκεί που του αξίζει», ήταν το σχόλιο του Τζελέπη στη «Μ».

Πλέγας: «Ασχημη εξέλιξη»

Ο Κώστας Πλέγας στον Πανθρακικό αγωνίστηκε ως δανεικός από τον Ολυμπιακό: «Πήρα ευκαιρίες. Ενιωσα πιο έτοιμος. Σίγουρα, η αποχώρηση ήταν μία άσχημη στιγμή, άσχημη εξέλιξη, γιατί ήμασταν και σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Βέβαια, από τη στιγμή που δεν μπορούσε η ομάδα, ήταν καλύτερο να αποχωρήσει, αφού δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο, κάτι καλύτερο», ήταν τα λόγια του στη «Μ».

Οι ευθείες βολές

Πριν από την αποχώρηση της ΠΑΕ Πανθρακικός, μία ιστορική ομάδα της Ροδόπης, η ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου είχε εκδώσει ανακοίνωση αφύπνισης. Πρόεδρός της είναι ο αντιπολιτευόμενος στη διοίκηση της ΕΠΣ Θράκης, Μιχάλης Κακουλίδης, που είχε ρίξει μάλιστα ευθείες βολές. Συγκεκριμένα, είχε προτείνει έκτακτη γενική συνέλευση των σωματείων του Νομού Ροδόπης για να ληφθεί απόφαση να ενισχυθεί οικονομικά ο Πανθρακικός από τα αποθεματικά του ταμείου της ΕΠΣ Θράκης, αλλά και αναστολή για έναν χρόνο από όλους τους δημάρχους της Ροδόπης των οικονομικών ενισχύσεων προς πολιτιστικούς συλλόγους, ώστε να συγκεντρωθούν αυτά τα χρήματα και να πάμε στον Πανθρακικό. «Απορούμε με αυτούς, που το έπαιζαν Ροδοπάρχες του ποδοσφαίρου και γέμιζαν με Ρωσίδες τα V.I.P της κερκίδας στα επίσημα τί κάνουν για να βοηθήσουν…», έγραφε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Mini stories

  • Ουκ ολίγοι παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του Πανθρακικού έσπευσαν να στείλουν μήνυμα και να εκφράσουν θλίψη και απογοήτευση. Παίκτες όπως οι Ρόκα, Σερφά και Ζδράβος Ρίζος.
  • Ακόμη και πιο νεαροί, όπως οι Βλαδιμηρίδης και Τζατζανάς. Χαρακτηριστικότερο όλων το ξέσπασμα του Σάκη Δανίδη, πρώην παίκτη της ομάδας: «Το τέλος αυτό φαινόταν. Τη χρονιά που η ομάδα ανέβηκε στη Super League έπαιζαν σε αυτή 4–5 Κομοτηναίοι. Σήμερα; Γιατί; Το γήπεδο ήταν γεμάτο. Σήμερα; Γιατί; Από την ομάδα εκείνη εκδιώχθηκαν και λοιδορήθηκαν άνθρωποι που αγαπούσαν την ομάδα πραγματικά. Τώρα, θα φανούν και πάλι ποιοι αγαπούν την ομάδα, τώρα που τα φώτα έσβησαν…».
  • Φυσικά, πρώτος όλων, ο Στέλιος Ηλιάδης προχώρησε σε γραπτή δήλωση ως αρχηγός της ομάδας.
  • Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες άλλες εξελίξεις. Βάσει της τελευταίας απόφασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, οι δύο βασικοί μέτοχοι της Ανώνυμης Εταιρείας της ΠΑΕ με ποσοστά 46,99% και 15,54% είναι οι Καραολάνης και Τζελέπης αντίστοιχα.
  • Το γεγονός αυτό, εκτός των άλλων ζητημάτων, που τυχόν θα έχουν με τα χρέη να τους κυνηγούν και σε προσωπικό επίπεδο, δεν τους δίνει πλέον το δικαίωμα να μετέχουν στη μετοχική σύνθεση ή στη διοίκηση οποιασδήποτε Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρείας για την επόμενη δεκαετία, εκτός φυσικά και αν η υπό εκκαθάριση ΠΑΕ Πανθρακικός καταφέρει προηγουμένως να εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεων, που τη βάρυναν.