Το τέλος του Πανθρακικού κινητοποιεί δυνάμεις για δημιουργία ομάδας τύπου ΠΑΕ Θράκη που θα «ενώσει» το ποδόσφαιρο της Αλεξ/πολης

 

Η αποχώρηση του Πανθρακικού από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα φαίνεται πως κινητοποιεί δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη για δημιουργία μιας μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας που θα ενώσει το ποδόσφαιρο όλης της πόλης και θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό που δημιουργείται από την απώλεια αυτής της Κομοτηνής.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια αναβίωσης της προσπάθειας που έγινε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας με την ΠΑΕ Θράκη (Ένωση Θράκης). Μάλιστα, πρόεδρος της ΠΑΕ Θράκη ήταν ο επικεφαλής σήμερα της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αλεξανδρούπολης Παύλος Μιχαηλίδης, ο οποίος αναλαμβάνει και τώρα την πρωτοβουλία να κινητοποιήσει τις δυνάμεις της πόλης προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όπως υποστηρίζει ο Παύλος Μιχαηλίδης, χρειάζεται επανασχεδιασμός του ποδοσφαίρου στην πρωτεύουσα του Έβρου. «Η πληθυσμιακή αύξηση της Αλεξανδρούπολης και οι προοπτικές ανάπτυξής της ως ένας σημαντικός ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, καθιστούν αναγκαίο τον επανασχεδιασμό των ομάδων της, με στόχο την μελλοντική διεκδίκηση μιας περίοπτης θέσης στον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας και την προσέλκυση των κατάλληλων επενδυτών», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, επισημαίνεται με έμφαση ότι «νέο δεδομένο αποτελεί και η απόσυρση από το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ομάδας της Κομοτηνής, του Πανθρακικού, κλείνοντας έτσι την πετυχημένη διαδρομή μιας δεκαετίας στις επαγγελματικές κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου». Κοινώς, ότι δημιουργείται ένα κενό στις επαγγελματικές κατηγορίες που μπορεί κάλλιστα  γεωγραφικά να καλυφθεί από την Αλεξανδρούπολη, παρά την μικρή της παράδοση στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι.

Για τους λόγους αυτούς, η  δημοτική παράταξη «ΑΝΑ.Σ.Α.» και προσωπικά ο επικεφαλή της Παύλος Μιχαηλίδης ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ενός πρώτου διαλόγου με τα υπάρχοντα ποδοσφαιρικά σωματεία της περιοχής, ερασιτεχνικής μορφής στο σύνολό τους, ώστε «οι εμπειρίες του παρελθόντος μπορούν να αποτελέσουν τον οδηγό μιας “νέας εποχής” για τον ποδόσφαιρο της Αλεξανδρούπολης, του νομού και γιατί όχι μελλοντικά ολόκληρης της Θράκης».

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της δημοτικής παράταξης ΑΝΑ.Σ.Α. έχει ως εξής:

Έχει φτάσει η ώρα, η πολιτική να δώσει προτεραιότητα σε ζητήματα ποιότητας ζωής. Τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των ποδοσφαιρικών, συμβάλλουν ιδιαίτερα στην οικονομική και χωρική ανάπτυξη της κάθε περιοχής.

Το μέγεθος των πόλεων μέχρι τώρα έπαιζε σημαντικό ρόλο στη διεκδίκηση μεγάλων γεγονότων, αλλά όχι στην επιτυχία των ποδοσφαιρικών τους ομάδων.

Ίσως τώρα να έφτασε η στιγμή για τις ομάδες των μεγάλων πληθυσμιακά ελληνικών πόλεων, μία εκ των οποίων είναι πλέον και η Αλεξανδρούπολη.

O ρόλος του αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου, στην ανασυγκρότηση της κάθε περιοχής είναι πολύπλευρος: η προβολή μεγάλων γεγονότων συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, τα μεγάλα γεγονότα έχουν σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, παρατηρείται αύξηση του αστικού τουρισμού, αυξημένη προβολή (visibility), ενώ προκύπτουν και οφέλη στο συλλογικό ηθικό των κατοίκων, το ονομαζόμενο και ‘ψυχικό εισόδημα’.

Οι πόλεις για να είναι ανταγωνιστικές πρέπει συνεχώς να αναπτύσσονται. Στο πλαίσιο αυτό, το μάρκετινγκ πόλης έχει καταστεί στρατηγικό εργαλείο προώθησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων μιας περιοχής.

Οι συνηθέστερες στρατηγικές μάρκετινγκ είναι η υιοθέτηση ενός brand (ιδιαίτερου χαρακτηριστικού της ταυτότητας της πόλης, μπορεί να είναι και μια ομάδα), η κατασκευή πρωτοποριακών κτιρίων (και γηπέδων) και η διοργάνωση μεγάλων γεγονότων.

Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις επένδυσαν σημαντικούς οικονομικούς πόρους στα γήπεδα των ποδοσφαιρικών τους ομάδων, ως τουριστικά ελκυστικά στοιχεία για όλο το χρόνο, είτε λόγω της σχεδιαστικής τους αξίας, είτε λόγω της φήμης της τοπικής τους ομάδας. Σε συνδυασμό με γεωθερμία και εξοικονόμηση ενέργειας, ένα mall ή ένα cineplex, επιφέρουν έσοδα στην τοπική κοινωνία και εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Εξάλλου πολλά τέτοια συγκροτήματα αθλητικού, ψυχαγωγικού και εμπορικού τύπου, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Η πληθυσμιακή αύξηση της Αλεξανδρούπολης και οι προοπτικές ανάπτυξής της ως ένας σημαντικός ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, καθιστούν αναγκαίο τον επανασχεδιασμό των ομάδων της, με στόχο την μελλοντική διεκδίκηση μιας περίοπτης θέσης στον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας και την προσέλκυση των κατάλληλων επενδυτών.

Ο σχεδιασμός αυτός, με τα σημερινά νέα δεδομένα, δεν χρειάζεται να λάβει υπόψη του την μικρή ποδοσφαιρική παράδοση της πόλης για το άθλημα, ούτε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά με τα υπόλοιπα αθλήματα και κυρίως με το βόλεϋ, γνωστό για την ιστορία του και την προσφορά του στον αθλητισμό της Αλεξανδρούπολης.
Νέο δεδομένο, αποτελεί και η απόσυρση από το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ομάδας της Κομοτηνής, του Πανθρακικού, κλείνοντας έτσι την πετυχημένη διαδρομή μιας δεκαετίας στις επαγγελματικές κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η δημοτική παράταξη της «ΑΝΑ.Σ.Α.» στο προσεχές διάστημα, θα επιδιώξει να πάρει την πρωτοβουλία ενός πρώτου διαλόγου με τα υπάρχοντα ποδοσφαιρικά σωματεία της περιοχής, ερασιτεχνικής μορφής στο σύνολό τους.
Οι εμπειρίες του παρελθόντος μπορούν να αποτελέσουν τον οδηγό μιας «νέας εποχής» για τον ποδόσφαιρο της Αλεξανδρούπολης, του νομού και γιατί όχι μελλοντικά ολόκληρης της Θράκης_

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
«ΑΝΑ.Σ.Α.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here