Super League: Κορυφαίος διαιτητής του πρώτου γύρου σε απόδοση ο Χρήστος Γκράνας σύμφωνα με το… «Master REF»

 

Μπορεί ήδη να παίζεται ο δεύτερος γύρος και να έχουμε ολοκληρώσει την τρίτη αγωνιστική του, ωστόσο δεν έχει περάσει εβδομάδα και από την τυπική ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της Super League, κάτι που συνέβη τυπικά την Τετάρτη (01/02) με τις δύο εξ αναβολής αναμετρήσεις για την 11η αγωνιστική (Ηρακλής-Κέρκυρα 0-0, ΑΕΛ-ΠΑΟΚ 0-2).

Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου έχουν ενδιαφέρον και τα συμπεράσματα που βγήκαν από την στήλη Master REF που έχει καθιερώσει το SoccerPlus για την αξιολόγηση των διαιτητών, όπου τρεις πρώην διαιτητές βαθμολογούν τους συναδέλφους τους (ο λόγος για τους Κώστα Ακρίδα, Ναούμ Μιντιούρη, Μιχάλη Τσινιάρη). Είναι μάλιστα τα αποτελέσματα αυτά ιδιαίτερα θετικά για την Θράκη.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την συνολική βαθμολογία των διαιτητών, αναλογικά και με τους αγώνες που έδωσαν, ο διαιτητής της ΕΠΣ Θράκης Χρήστος Γκράνας είναι αυτός που ξεχώρισε θετικά έχοντας μέσο όρο βαθμολογίας 8,40 σε τέσσερις αγώνες ενώ δεύτερος είναι ο Γιώργος Κομίνης που είχε μέσο όρο  8,34 σε έξι αναμετρήσεις, μία εκ των οποίων ήταν το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ την 11η αγωνιστική (0-0).

Επίσης, μεταξύ των 33 διαιτητών που ορίστηκαν σε αγώνες του α’ γύρου, ένας Καβαλιώτης, ο Σταύρος Μάνταλος είχε τις περισσότερες παρουσίες, σφυρίζοντας σε επτά ματς, ενώ ο «διεθνής» Τάσος Σιδηρόπουλος είχε τρεις παρουσίες σε ντέρμπι (ΟΣΦΠ-ΑΕΚ 3-0, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0, ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 3-0), τις περισσότερες απ’ οποιονδήποτε άλλο ρέφερι στις πρώτες 15 αγωνιστικές.

Οσον αφορά τις βαθμολογίες των κριτών του Master REF, η υψηλότερη δόθηκε από τον Ναούμ Μιντιούρη στον κομοτηναίο Χρήστο Γκράνα (8,70) για την απόδοσή του στο ΑΕΚ-Πλατανιάς (3-0), ενώ η χαμηλότερη βαθμολογία ανήκει στον ίδιο κριτή, καθώς βαθμολόγησε με 6,00 τη διαιτησία του Μάριου Λαμπρόπουλου στον αγώνα Πανιώνιος-Ολυμπιακός (0-2).

Ο Γκράνας δεν είχε βαθμολογία κάτω από το ψυχολογικό όριο του 8,00. Στο Παναθηναϊκός – Κέρκυρα της 2ης αγωνιστικής βαθμολογήθηκε με 8,50. Στο Κέρκυρα – Λάρισα της  4ης αγωνιστικής ακριβώς με 8,00. Στο ματς της 9ης αγωνιστικής Αστέρας Τρίπολης-Λεβαδειακός (1-0) βαθμολογήθηκε  με 8,50. Όπως προαναφέρθηκε, στο ματς της 12ης αγωνιστικής ΑΕΚ-Πλατανιάς (3-0) έλαβε 8,70 ενώ στο παιχνίδι της 14ης αγωνιστικής ΠΑΟΚ-Πλατανιάς (3-0) βαθμολογήθηκε με 8,30.

Αντίθετα, αρνητικό ήταν το πρόσημο του α’ γύρου για τον Τάσο Παπαπέτρου, ο οποίος σε έξι αγώνες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και το ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ (1-0), είχε Μ.Ο. 7,95. Βέβαια, δεν ήταν ο μόνος που ο M.O. είναι κάτω από 8,00, καθώς ανεξαρτήτου του αριθμού των αγώνων τους, άλλοι πέντε διαιτητές δεν τα πήγαν τόσο καλά.

Αντιθέτως, σε θετικό πρόσημο άνω του 8,00 βρίσκεται και ο έτερος θρακιώτης διαιτητής στην Super League, o  Βαγγέλης Κιοτζένης της ΕΠΣ Ξάνθης. Έχει μέσο όρο 8,17 έχοντας σφυρίξει μόλις τρία παιχνίδια στο σύνολο του πρώτου γύρου. Έλαβε 8,40 για τον αγώνα της 3ης αγωνιστικής ΠΑΟΚ-Παναιτωλικός (2-1) που ήταν και η καλύτερή του επίδοση και από εκεί και πέρα βαθμολογήθηκε με 8,20 στο ματς της 13ης αγωνιστικής Βέροια-Παναιτωλικός (1-1) και με 7,90 στο παιχνίδι της 15ης αγωνιστικής Λεβαδειακός-Πανιώνιος (1-4).

Αναλυτικά οι μέσοι όροι των βαθμολογιών κάθε διαιτητή στον α’ γύρο σύμφωνα με την στήλη MasteRef του SoccerPlus (με την διαφορά ότι η κατάταξη δεν έχει γίνει με βάση την βαθμολογία αλλά με βάση τον αριθμό αγώνων που έχει δόσει κάθε ρέφερι):

Φωτογραφία 2