Λιγκ Καπ: Το απόλυτο φιάσκο της ΕΣΑΠ που ντρόπιασε τη μνήμη του Νίκου Σαμαρά

 

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το βράδυ του Σαββάτου τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, αλλά η διοργανώτρια αρχή κατάφερε να κάνει το Λιγκ Καπ μια διοργανωσούλα που δεν έχει καμία σχέση με την λάμψη που της δόθηκε τρία χρόνια πριν στην Αλεξανδρούπολη, όταν φιλοξενήθηκε στην πρωτεύουσα του Έβρου το φάιναλ φορ, ούτε βέβαια δείχνει αντάξια του να έχει τον βαρύ τίτλο του ονόματος του Νίκου Σαμαρά.

Η συγκυρία φέτος φάνταζε βέβαια ιδανική. Οι τρεις πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ), που είναι και οι πλέον εμπορικές μαζί με τον ιστορικό Ηρακλή συνέθεταν το καλύτερο δυνατό φάιναλ φορ για το Λιγκ Καπ και θα έδιναν την απαραίτητη ώθηση στο βόλεϊ, για να αποκτήσει ξανά ο κόσμος το ενδιαφέρον άλλων εποχών. «Όλα αυτά στο αγωνιστικό κομμάτι γιατί στο κομμάτι των… γραφείων το ελληνικό βόλεί πάσχει και μάλιστα σοβαρά», σχολίασε το sdna και δεν έχει πολύ άδικο.

Λίγες μόλις μέρες πριν από την διεξαγωγή της τελικής φάσης στην Κύπρο (όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί για το διήμερο 26-27 Ιανουαρίου), κι ενώ είχαμε μπει πια στην τελική ευθεία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Κύπρου Ίων Νικολάου δεν ανέλαβε την ευθύνη για την διεξαγωγή του, τουλάχιστον όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος, και το final four μετατράπηκε σε ένα κακέκτυπο. Φιάσκο που από την πλευρά της διοίκησης της ΕΣΑΠ αποδόθηκαν στην κυπριακή κυβέρνηση και ουχί στην ίδια την ΕΣΑΠ, βεβαίως βεβαίως.

Βέβαια, η Κύπρος αρνήθηκε την διοργάνωση για τον ίδιο λόγο που αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να διεξαχθεί ούτε στην Ελλάδα: την οπαδική βία. Έτσι η ΕΣΑΠ κατήργησε ουσιαστικά την τελική φάση, αλλάζοντας όλο το σύστημα της διεξαγωγής που ήξεραν οι ομάδες και προέβλεπε η προκήρυξη της διοργάνωσης, με την πρωτοφανή επίσης απόφαση να γίνουν μονοί ημιτελικοί σε έδρες που θα ορίζονταν μετά από νέα κλήρωση. Πρέπει να σημειώσουμε βέβαια σε αυτό το σημείο ότι είχε προταθεί και η διεξαγωγή διπλών ημιτελικών, σενάριο που ήταν ευνοϊκό αφού οι αντίπαλοι ήταν στην ίδια πόλη και δε θα υπήρχαν μεγάλες μετακινήσεις, αλλά δεν προκρίθηκε.

Αφού λοιπόν η τελική φάση ουσιαστικά καταργήθηκε, υπήρξε η επίσης πρωτοφανής απόφαση τόσο οι ημιτελικοί όσο και ο τελικός να γίνουν χωρίς την παρουσία των φιλοξενούμενων οπαδών, παρά μόνο οπαδών της ομάδας που θα κληρώνονταν γηπεδούχος. Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έπαιξε στους Ρέντη τον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό, ξανάπαιξε στου Ρέντη και τον τελικό με τον ΠΑΟΚ και ο πρόεδρός του στο τμήμα βόλεϊ Παντελής Ταρνατόρος πανηγύρισε έναν τίτλο. Αλλά ο ίδιος ουσιαστικά προχώρησε σε μια ομολογία αποτυχίας του ιδίου και της διοίκησής του, που είχε έξι ολόκληρους μήνες στη διάθεσή της  για να διοργανώσει μια γιορτή και δεν τα κατάφερε (η ανακοίνωση για την Κύπρο έγινε τον Ιούλιο).

Ο προβληματισμός υπήρχε στην Μεγαλόνησο αλλά ο ήχος από τα… καμπανάκια δεν έφτασε στα αυτιά όσων έπρεπε. Αλλά κάπου εδώ έρχεται και η τεράστια ευθύνη των ομάδων. Για ποιο λόγο έδωσαν και οι τέσσερις ομάδες  του φάιναλ φορ της συγκατάθεσή τους σε κάτι, που μόνο κακό κάνει τελικά στο βόλεϊ. Πώς αποφάσισαν οι ιθύνοντες του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού και του Ηρακλή να συμφωνήσουν σε μια απόφαση που ουσιαστικά είναι άνιση για τις ίδιες τις ομάδες; Γιατί δεν πάτησαν πόδι να πουν ότι φάιναλ φορ λέει η προκήρυξη, φάιναλ φορ πρέπει να γίνει και ας γίνει στην… Ορεστιάδα;

Η Λίγκα προφανώς πήρε την απόφαση για να διασώσει κάπως τις εντυπώσεις. Ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν αδύνατο να βρεθεί νέα έδρα για τη διεξαγωγή της τελικής φάσης τουλάχιστον μέσα στο χρονικό περιθώριο που είχε τεθεί αρχικά. Για ποιο λόγο όμως έπρεπε οι αγώνες να γίνουν εδώ τώρα; Μόνο και μόνο προφανώς για να μην χαθούν τα χρήματα της Nova. Γιατί όμως δε μπορούσε να επιλεγεί μια πόλη της ελληνικής επαρχίας, προκειμένου να διασωθεί η διοργάνωση από το απόλυτο φιάσκο; Όπως πριν τρία χρόνια στην Αλεξανδρούπολη; Όπως πέρυσι στην Σύρο; Δεν υπήρχαν ενδιαφερόμενοι; Αν ισχύει αυτό, ακόμα μεγαλύτερη ομολογία αποτυχίας.

Μια πραγματική γιορτή για το ελληνικό βόλεϊ μετατράπηκε σε απόλυτο φιάσκο. Με δεδομένη την ανικανότητά της να την διοργανώσει σωστά, ίσως η ΕΣΑΠ έχει μια σοβαρή απόφαση που πρέπει να πάρει: να αφαιρέσει το όνομα Νίκος Σαμαράς από την διοργάνωση. Το έκανε για να τιμήσει τον αετό του Έβρου και κανείς δεν αμφισβητεί την αγνότητα της πρόθεσης αλλά με τέτοιους ερασιτεχνισμούς, μάλλον προσβολή στη μνήμη του αποτελεί πλέον.