Νέο κρούσμα ομάδας της Θράκης που αγωνίστηκε σε επίσημο αγώνα με φανέλες της Εθνικής Ομάδας (+photos)

 

Πριν ένα χρόνο είχε γίνει μείζον θέμα από την επιλογή να αγωνιστεί η ομάδα της Δόξας Προσκυνητών με φανέλες της Εθνικής Ομάδας στον αγώνα με την Ένωση Ασωμάτων για το τοπικό πρωτάθλημα της Α2 Κατηγορίας ΕΠΣ Θράκης.

Είχε ξεκινήσει ένας διάλογος τότε αν είναι νόμιμο ή παράνομο να χρησιμοποιεί κάποια ομάδα σε επίσημους αγώνες αντί για την εμφάνιση με το έβλημά της, την εμφάνιση κάποιας άλλης ομάδας και δη της Εθνικής ή αν την φανέλα της Εθνικής οφείλουν να την χρησιμοποιούν σε επίσημα παιχνίδια μόνον τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα.

Τελικά η Δόξα Γρατινής τότε δεν υπέστη κάποια τιμωρία, αν και το θέμα πήρε διαστάσεις και εκτός χώρας μέσω κάποιων καταγγελιών που έγιναν ακόμα και σε ευρωπαϊκά fora. Σχεδόν έναν χρόνο μετά έχουμε ωστόσο και δεύτερη ομάδα της Θράκης που αγωνίστηκε σε επίσημο αγώνα με φανέλα Εθνικής Ομάδας και μάλιστα όχι σε κάποιο τοπικό πρωτάθλημα αλλά σε εθνικό.

Ο λόγος για τον ΑΟ Θράκης, την γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα της Αλεξανδρούπολης, που αγωνίστηκε την περασμένη Κυριακή στην Θεσσαλονίκη με τις εμφανίσεις της Εθνικής Ομάδας! Το φωτορεπορτάζ που ανάρτησε το womansports από την αναμέτρηση δεν αφήνει καμία αμφιβολία για αυτό. Η αναμέτρηση διεξήχθη κανονικά και ο ΑΟ Θράκης ηττήθηκε με 3-2 από τον Άγιο Γεώργιο Νέας Κρήνης.

Ορθά χρησιμοποίησε ο ΑΟ Θράκης την φανέλα της Εθνικής Ομάδας σε επίσημο αγώνα; Ο ΚΑΠ Ερασιτεχνών, που εφαρμόζεται εν προκειμένω, δεν δεν είναι ξεκάθαρος. Δεν απαγορεύει μεν ρητά την χρησιμοποίηση της φανέλας της Εθνικής Ομάδας, ωστόσο ξεκαθαρίζει ρητά ότι «απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής ποδοσφαιριστών στους αγώνες είναι να φορούν σε  όλη τη διάρκεια αυτών τη στολή τους» (άρθρο 14 παρ. 1 του ΚΑΠ).

Μάλιστα η στολή όπως και οι εναλλακτικές τους οφείλουν να δηλώνονται συγχρόνως με τη δήλωση συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα, ενώ όπως αναφέρει το εδάφιο β’ του ίδιου άρθρου «οι ομάδες έχουν το έμβλημά τους, που αποτυπώνεται στο επάνω αριστερό σημείο της φανέλας των ποδοσφαιριστών». Και είναι δεδομένο ότι στην περίπτωσή μας δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε παρέμβαση στις φανέλες της Εθνικής Ομάδας, ώστε να έχουν έστω και το έμβλημα του ΑΟ Θράκης επάνω τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ούτε το διαιτητικό τρίο ούτε η αντίπαλος ομάδα της Νέας Κρήνης φάνηκε να έχουν πρόβλημα με το γεγονός ότι η ομάδα της Αλεξανδρούπολης κατέβηκε να αγωνιστεί με την επίσημη στολή της Εθνικής Ομάδας. Είναι προφανές ότι από την στιγμή που δεν κατατέθηκε κάποια ένσταση, δεν κινδυνεύει με τιμωρία. Αν όμως γίνει αυτό σε κάποιον επόμενο αγώνα;

Σε κάθε περίπτωση, το ηθικό ερώτημα αν νομιμοποιείται η οποιαδήποτε ομάδα να φοράει τις φανέλες και τα σορτσάκια της Εθνικής και να αγωνίζεται με αυτές τις εμφανίσεις σε επίσημους αγώνες, τοπικών ή εθνικών πρωταθλημάτων, είναι κάτι που εξακολουθεί να αιωρείται.

Η φανέλα με το εθνόσημο είναι κάτι ιερό και θα πρέπει να είναι εξαιρετικές και με φειδώ οι περιπτώσεις που χρησιμοποιείται για άλλους λόγους, πέραν των αγώνων των Εθνικών Ομάδων.  Ίσως η ΕΠΟ θα έπρεπε να κάνει μια σχετική πρόβλεψη και είτε να το απαγορεύσει ρητά είτε να το επιτρέψει, σε κάθε περίπτωση πάντως κάνει κακό (και στην Εθνική και στην ομάδες) να υπάρχει αυτή η ομιχλώδης κατάσταση.

Δείτε τις φωτογραφίες του womensports…