Super League: Μπέρδεμα με το αν έχει ή όχι συμμετοχή στο Καραϊσκάκη ο Λισγάρας

 

Δύο εβδομάδες πριν ο Λισγάρας αποβλήθηκε από τον αγώνα Ξάνθη – Ολυμπιακός για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος που φιλοξενήθηκε στα Πηγάδια εξαιτίας εκείνου του σκληρού μαρκαρίσματος στον Σεμπά. Τιμωρήθηκε με τρεις αγωνιστικές.

Η ΠΑΕ Ξάνθη στην επίσημη ενημέρωση για την αποστολή που στέλνει στο Καραϊσκάκη αναφέρει ότι δεν μετέχει σε αυτήν ο τιμωρημένος Λισγάρας. Είναι όμως ακόμα τιμωρημένος; Πάνω σε αυτό το θέμα, υπήρξε μια μίνι σύσκεψη και εξέταση των κανονισμών από το νομικό επιτελείο της θρακιώτικης ομάδας.

Ο Λισγάρας είναι σίγουρο ότι έχει εκτίσει τις δύο αγωνιστικές στα ματς με ΠΑΣ Γιάννινα και Ηρακλή. Το ζήτημα είναι αν έκανε κάτι αντίστοιχο και με το παιχνίδι της Ξάνθης με τον ΟΦΗ για το Κύπελλο, που ως γνωστόν δεν έγινε ποτέ λόγω μη προσέλευσης της φιλοξενούμενης ομάδας.

Ο ΚΑΠ προβλέπει: «Αγώνας που δεν τελέστηκε ή που δεν έληξε με υπαιτιότητα της μιας εκ των δύο ομάδων προσμετράται για την έκτιση ποινών μόνον της ανυπαίτιας ομάδας». Συνεπώς, από την στιγμή που πήγαν κανονικά διαιτητές, συντάχθηκε φύλλο αγώνος και έκλεισε με την αναφορά ότι η αναμέτρηση δεν διεξήχθη λόγω μη προσέλευσης της φιλοξενούμενης ομάδας, θα έπρεπε κανονικά ήδη από την προπερασμένη Τετάρτη ο Λισγάρας να έχει εκτίσει την πρώτη από τις τρεις αγωνιστικές της τιμωρίας του και πλέον να είχε από το βράδυ του Σαββάτου δικαίωμα συμμετοχής στο νέο ματς του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό.

Ωστόσο οι άνθρωποι της Ξάνθης δεν βιάστηκαν να τον δηλώσουν – και καλά έκαναν. Υπάρχει και μια μικρή λεπτομέρεια που έχει αλλάξει στον ΚΑΠ και που αν δεν την προσέξουν οι παρατηρητικοί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε τιμωρία όλης της ομάδας, ακόμα και στο να χάσει στα χαρτιά αγώνα λόγω κακής συμμετοχής ποδοσφαιριστή. Ποια είναι αυτή;

Το άρθρο 21 παρα 2 εδάφια α’ και β’ του ΚΑΠ που αναφέρει επί λέξει:

α) Αγώνας που δεν τελέσθηκε, χωρίς να ευθύνονται και οι δύο διαγωνιζόμενες  ομάδες, επανορίζεται να διεξαχθεί υποχρεωτικά μέσα σε χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών από την έκδοση της τελεσίδικης αποφάσεως.
β) Το Φ.Α. που συντάχθηκε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι άκυρο και τυχόν υπάρχουσες ποινές δεν εκτίονται.

Ουσιαστικά αυτή είναι η περίπτωσή μας, από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, οπότε και η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ διέταξε τον επανορισμό του αγώνα. Ουσιαστικά η Πειθαρχική Επιτροπή «θεράπευσε», όπως λέγεται στη νομική γλώσσα, την ευθύνη της φιλοξενούμενης ομάδας του ΟΦΗ στην μη διεξαγωγή του αγώνα λόγω της μη έγκαιρης προσέλευσης της σε αυτόν.

Μπορεί το φύλλο αγώνος να έκλεισε λοιπόν με ευθύνη των Κρητικών και καταρχήν να θεωρήθηκε ότι είναι ενεργό και ότι ο Λισγάρας εξέτισε εκεί την πρώτη από τις τρεις αγωνιστικές που του επιβλήθηκαν, ωστόσο τελικά κρίθηκαν ανυπαίτιες και οι δύο ομάδες για την διεξαγωγή του. Άρα το φύλλο αγώνος που συντάχθηκε θεωρείται άκυρο και τυχόν υπάρχουσες ποινές δεν εκτίονται. Άρα ούτε και του Λισγάρα, ο οποίος ορθά δεν θα χρησιμοποιηθεί από την Ξάνθη στο ματς του Καραϊσκάκη. Θα έχει όμως δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες και πάλι από το επόμενο ματς, αρχής γενομένης από την αναμέτρηση του Κυπέλλου με τον ΟΦΗ την Τρίτη.