Συνομιλία μαθητών της Κομοτηνής με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

 

Το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής ξεκινώντας από το σχολικό έτος 2012/2013 ένα κύκλο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων με θέματα αστρονομίας/ παρατήρησης με τηλεσκόπια κτλ πλησιάζει στον «φετινό τελικό προορισμό» του με μια πρωτόγνωρη εκδήλωση.

Τον Φεβρουάριο του 2017 σχεδιάζεται συνομιλία 18 μαθητών της Β’ και Γ’ Γυμνασίου με ένα αστροναύτη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ) που θα ταξιδεύει εκείνη τη στιγμή πάνω από «αστρονομικό ορίζοντα της Κομοτηνής». Κάθε μαθητής έχει δικαίωμα για μια ερώτηση και θα λάβει από τον αστροναύτη την απάντηση «ζωντανά» καθώς ο ΔΔΣ θα ταξιδεύει στον «κοντινό ουρανό».

Η όλη διαδικασία της συνομιλίας θα έχει διάρκεια περίπου 6-8 λεπτά. Το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής είχε υποβάλει αίτηση συνομιλίας με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το Νοέμβριο του 2013. Η αίτηση έχει εγκριθεί και αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι δοκιμές με την κατάλληλη καθοδήγηση. Η ημερομηνία ενδέχεται να αλλάξει ανάλογα με το πρόγραμμα εργασιών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η πραγματοποίηση της επικοινωνίας είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και απαιτείται συνέπεια, υπομονή, τεχνική, εμπειρία, κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά και ενθάρρυνση για να πραγματοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία. Η επικοινωνία αυτή είναι μέρος του φετινού  προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο «Το μέλλον της Ροδόπης καλεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» που πραγματοποιείται στο γυμνάσιο υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Δημήτριου Πρασόπουλου. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη ζωή στον ΔΔΣ, ανακύκλωση στο διάστημα, την υγεία των αστροναυτών, δορυφόροι και παρακολούθησή τους, χρήση αστρονομικών χαρτών κ.α. (στο περσινό και φετινό πρόγραμμα). Μετά τις απαντήσεις που θα λάβουν θα καταγράψουν τα συναισθήματά τους, θα κατασκευάσουν ένα βίντεο που αφορά τις δραστηριότητες των αστροναυτών καθώς και τις ερωτήσεις/απαντήσεις. Αν προλάβουμε θα ασχοληθούμε και με άλλα αστρονομικά θέματα.
Η προσπάθεια της επικοινωνίας με τους αστροναύτες  οφείλεται στην συνεργασία των φορέων:

α) ARISS Europe,  Amateur Radio on the International Space Station ARISS & AMSAT ειδικότερα του μέντορα/συνεργάτη  Bertus Hüsken
β) μελών του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Θράκης με την πρωτοβουλία του Αχιλλέα Γιαγκίνη
γ) μελών του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης (ίδρυση 2004     http://www.astrothraki.gr) με την καθοδήγηση και πρωτοβουλία του γεν. γραμματέα Δημήτριου Πρασόπουλου (φυσικού στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής)
Ιστορικό Συνομιλιών έως σήμερα.

Οι τέσσερις προηγούμενες επιτυχημένες επικοινωνίες με την συνδρομή των μελών της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών από δημόσια σχολεία στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί  στις:

α) 11 Φεβ 2009: 1ο και 2ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, όπου ο Δημήτριος Πρασόπουλος ήταν στους συνδιοργανωτές/ παρευρισκόμενους.
β) 16 Μαρ  2010: 18ο  ΔΣ  Περιστερίου
γ)  3 Μαρ 2012:   5ο ΓΕΛ Κατερίνης
δ)  28 Φεβ 2013:  4ο ΔΣ  Χαϊδαρίου

Να αναφέρουμε και την επικοινωνία στις 29 Ιουλ 2006 (τηλεγέφυρα/ telebridge) σε παιδική κατασκήνωση των υπαλλήλων της ESA σε  Space Camp στην Πάτρα. Το πρόγραμμα ARISS Europe λειτουργεί από το 2001 και μετείχαν έως σήμερα πάνω από 1000 σχολεία από όλο τον κόσμο από τα οποία τα 400 βρίσκονται στην Ευρώπη, 4 μόνο στην Ελλάδα έως σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε.

Προετοιμασία ερωτήσεων και εκδήλωση 
Έμπειροι ραδιοερασιτέχνες της Ροδόπης και  Ξάνθης  έχουν αναλάβει  το δυσκολότερο κομμάτι της ραδιοεπικοινωνίας με απευθείας σύνδεση. Χρησιμοποιώντας κατάλληλο εξοπλισμό θα «σημαδεύουν» τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) που θα ταξιδεύει εκείνο το μικρό χρονικό διάστημα πάνω από την Λιβύη – κεντρική Μεσόγειο – Ελλάδα– Χερσόνησο της Κριμαίας. Το ταξίδι αυτό διαρκεί περίπου 6-7 λεπτά.

Οι 18 ερωτήσεις που έχουν επιλεγεί από τους μαθητές θα σταλούν για έλεγχο και τελική διαμόρφωση στο φορέα διαχείρισης. Η ακριβής ημέρα και ώρα της συνομιλίας θα προσδιορισθεί περίπου στις αρχές Φεβρουαρίου με ακρίβεια σχεδόν δευτερολέπτου.

Η επικοινωνία ξεκινάει όταν ο Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2300 km Νοτιο-δυτικά της Κομοτηνής και θα ολοκληρωθεί όταν απέχει 2300 km Βόρειο-ανατολικά της Κομοτηνής. Η ελάχιστη απόσταση που θα περάσει ο ΔΔΣ είναι στα 400 km (την ημέρα δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι).

Ο κοσμοναύτης που θα συνομιλήσουν μαθητές του 3ου γυμνασίου Κομοτηνής
Στις συνομιλίες αυτές συνήθως μετέχουν εκπαιδευμένοι κοσμοναύτες εξοικειωμένοι με τις διαδικασίες ερωτήσεων/απαντήσεων. Η ομάδα των κοσμοναυτών που «κατοικούν» στον ΔΔΣ αυτή την εποχή αποτελείται από τους ακόλουθους έξι: Shane R. Kimbrough  (διοικητής ΔΔΣ, NASA), Sergey Ryzhikov (RSA), Andrei Borisenko (RSA), Peggy Whitson (επόμενη διοικητής, NASA), Oleg Novitskiy (RSA), Thomas Pesquet (ESA). Οι πρώτοι 3 έφτασαν εκεί στις 28 Οκτωβρίου 2016 και θα μείνουν έως το Φεβρουάριο 2017  και οι τελευταίοι 3 έφτασαν στις 19 Νοεμβρίου 2016 και θα παραμείνουν έως τον Μάιο 2017.

Πιθανότατα οι μαθητές θα μιλήσουν με τον Thomas Pesquet (ESA) ο οποίος είναι Γάλλος (γεννημένος στις 27/2/1978). Πιλότος αεροσκαφών με 2.000 ώρες πτήσης πολιτικών αεροσκαφών (Α320) με ειδικότητα την δυναμική των αεροσκαφών. Το 2010 ολοκλήρωσε την αστροναυτική εκπαίδευση στην ESA. Έχει μετέχει άλλη μια φορά σε αποστολή στο διάστημα. Θα παραμείνει περίπου 6 μήνες στον ΔΔΣ με τις αποστολές Expedition 50/Expedition 51. Η αποστολή Proxima που μετέχει θα εκτελέσει 50 επιστημονικά πειράματα  για την  ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) και την CNES (Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία).

Ή με τον τωρινό διοικητή Shane  Kimbrough, NASA, γεννημένος στις ΗΠΑ,  στις 4/6/1967. Μηχανικός για τα διαστημικά λεωφορεία, με ειδικεύσεις στις θετικές επιστήμες και στη διαστημική  Από το 2006 εκπαιδευμένος αστροναύτης της NASA. Έχει μετέχει σε αρκετές ώρες διαστημικών περιπάτων και ταξιδιών.

Σύμπτωση: Ο Shane Kimbrough ήταν συνταξιδιώτης με την  Sandra Magnus στην αποστολή Expedition 17/18  στην συνομιλία που έγινε στις 11 Φεβρουαρίου του 2009 στο 1ο και 2ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης (την 1η τότε συνομιλία από δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα).

Πηγή: xronos.gr