Πήρε μεταγραφή από το Ποτάμι στο ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Ιλχάν!

 

Εχοντας πάρει αποστάσεις από τον Σταύρο Θεοδωράκη εδώ και καιρό, ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ εντάχθηκε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και συναντήθηκε με τη Φώφη Γεννηματά.

Ο δικηγόρος στο επάγγελμα Ιλχάν Αχμέτ είχε διατελέσει βουλευτής Ροδόπης στο παρελθόν, κατά την περίοδο 2004-2007, με τη ΝΔ, ενώ εξελέγη και πάλι στις εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 με το Ποτάμι, μετά από ένα ατυχές πέρασμα από τη ΔΗΜΑΡ.

Και ενώ όλοι περίμεναν ότι ο βουλευτής της μειονότητας θα επέστρεφε στη ΝΔ, απ’ όπου ξεκίνησε, ο Ιλχάν Αχμέτ βρέθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη. Εγκυρες πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι πράγματι ο Ιλχάν Αχμέτ προσέγγισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνομίλησε με την ηγεσία της ΝΔ προκειμένου να ενταχθεί στα ψηφοδέλτιά της στις προσεχείς εκλογές. Ο βουλευτής Ροδόπης είναι φίλα διακείμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και πίστευε ότι η πρωτιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις θα του έδινε την έδρα στη Ροδόπη και ο ίδιος θα μετέφερε τις δυνάμεις της μειονότητας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, η καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ επέβαλε βέτο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μη δεχθεί τον Ιλχάν Αχμέτ «γιατί πρέπει πάση θυσία να εκλεγεί ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στη Ροδόπη». Οπως φαίνεται, το αίτημα έγινε δεκτό, οπότε ο Ιλχάν Αχμέτ κατέφυγε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Αιώνιος αντίπαλος του Στυλιανίδη
Ο βουλευτής της μειονότητας εντάχθηκε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ το 2004, σε μια προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει μια ομάδα νέων στελεχών ως αντίβαρο της επιρροής του ΠΑΣΟΚ στον μειονοτικό πληθυσμό της περιοχής. Σε εκείνες τις εκλογές έλαβε 13.486 ψήφους, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος -και τελευταίος- βουλευτής του κόμματος προερχόμενος από τη μειονότητα από το 1981.

Στις εκλογές του 2007 αύξησε τη δύναμή του σε 15.076 ψήφους, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής, αφού το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 2 από τις 3 έδρες του νομού, ενώ από τη ΝΔ εξελέγη ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με 15.439 ψήφους. Στις εκλογές του 2009 έλαβε 8.323 σταυρούς, αλλά και πάλι δεν εκλέχθηκε, αφού ο Στυλιανίδης κέρδισε την έδρα που πήρε η ΝΔ με 17.056 σταυρούς προτίμησης.

Την ίδια χρονιά, μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία και προσχώρησε στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Ηταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, συμμετείχε στις εκλογές του Μαΐου του 2012, όπου συγκέντρωσε 11.207 ψήφους και ήρθε δεύτερος μόνος του ουσιαστικά πίσω από το ΠΑΣΟΚ, αλλά το κόμμα του κέρδισε μόνο το 2,56% των ψήφων σε πανελλαδικό επίπεδο (κάτω από το 3%) και δεν κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή.

Μετά την προσχώρηση της ΔΗΣΥ στη ΝΔ αποδέχθηκε την πρόταση του Φώτη Κουβέλη για συμπόρευση στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, όπου και τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Ροδόπη. Μπόρεσε και έλαβε 12.318 ψήφους, αλλά έχασε την έδρα από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, που επικαλούμενος κίνδυνο μη εκπροσώπησης των χριστιανών της Ροδόπης στη Βουλή (αφού το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ είχαν επικεφαλής στα ψηφοδέλτιά τους μουσουλμάνους) κατάφερε να λάβει 12.527 ψήφους.

Στις ευρωεκλογές του 2014 δεν κατήλθε ως υποψήφιος και υποστήριξε το μειονοτικό ΚΙΕΦ, αν και βρισκόταν ακόμα στη ΔΗΜΑΡ, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός του κόμματος. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ανακοίνωσε τη συμπόρευσή του με το Ποτάμι, αλλά πέτυχε το χειρότερο μέχρι τότε αποτέλεσμά του, αφού πήρε μόνο 5.746 ψήφους. Ωστόσο, με απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ποταμιού στη Ροδόπη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Στις εκλογές αυτές το Ποτάμι μπόρεσε λόγω των υψηλών ποσοστών του στον νομό (20,91%) να κερδίσει 1 από τις 3 έδρες και έτσι ο Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος συγκέντρωσε 12.082 ψήφους, εξελέγη βουλευτής μετά από 8 χρόνια.

 

Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/