Super League: Ψηλά στην βαθμολογία, χαμηλά ως προς το κόστος του ρόστερ της η Ξάνθη! Η χρηματιστηριακή αξία όλων των ομάδων…

 

Μπορεί η Ξάνθη να φιγουράρει ψηλά στην βαθμολογία, ωστόσο έχει ένα από τα έξι πιο φθηνά ρόστερ στην Super League. Μάλιστα, σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή, το έχει μειώσει κατά 22% σε αξία. Παρόλα αυτά, τα πηγαίνει περίφημα.

Δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας αυτά τα στοιχεία. Η ιστοσελίδα Transfermarkt που ασχολείται με την αποτίμηση της χρηματιστηριακής αξίας παικτών κι ομάδων είναι εκείνη που παρέθεσε την τρέχουσα αξία των ομάδων της Super League σε ένα πίνακα με τρομακτικό ενδιαφέρον.

Εσείς ξέρετε ποια είναι η ελληνική ομάδα με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή σε ότι αφορά την αξία των παικτών που έχει στο ρόστερ της; Εντάξει, εύκολη απάντηση, ο Ολυμπιακός. Ποιά ομάδα παρουσιάζει την μεγαλύτερη πτωτική τάση σε σχέση με πέρυσι; Ποιες ομάδες πετυχαίνουν περισσότερα πράγματα στην φετινή Super League σε σχέση με την αξία του ρόστερ τους;

Από τον πίνακα προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα. Αυτό που βγάζει μάτι είναι η έντονα πτωτική τάση της αξίας του ρόστερ του Ολυμπιακού που μέσα σε ένα χρόνο φτάνει το 35,2%, με την τρέχουσα αξία των ερυθρολεύκων που παραμένουν η πιο ακριβή ελληνική ομάδα να αποτιμάται στα 61,95 εκατομμύρια ευρώ.

Η μοναδική ομάδα από το Top4 που παρουσιάζει αύξηση (έστω και οριακή) της αξίας του ρόστερ του είναι ο ΠΑΟΚ, που έπεται του Ολυμπιακού, με αποτίόμηση του ρόστερ του στα 40,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στα ίδια πάνω-κάτω επίπεδα (με μικρή πτωτική πορεία) είναι ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, που ωστόσο έχει την υποδιπλάσια αξία από το ρόστερ του ΠΑΟΚ.

Ωστόσο αυτό που προκαλεί την μεγαλύτερη  εντύπωση και σχολιάζει στο σχετικό θέμα που παρουσίασε το sdna είναι η παρουσία της Ξάνθης, που ενώ είναι 2η (άντε 3η λόγω ισοβαθμίας) στην βαθμολογία, έχει μόλις το 11ο πιο ακριβό ρόστερ, κοινώς ένα από τα πιο φθηνά με αξία κάτω των 10 εκατ. ευρώ και σε σημαντική πτήση σε σχέση με πέρυσι.

 

Δείτε τον πίνακα…