Αυτοί που «έφυγαν» την χρονιά που φεύγει – Οι 16 απώλειες του 2016 για τον αθλητισμό της Θράκης…

 

Το 2016 παγκοσμίως σημαδεύτηκε από πολυάριθμες απώλειες σημαντικών προσωπικοτήτων που σφράγισαν με το έργο τους πολλές δεκαετίες. Ωστόσο υπήρξαν σημαντικές απώλειες και στον αθλητισμό της Θράκης και μέσα από αυτήν την ανάρτηση επιχειρούμε να θυμηθούμε τους ανθρώπους που σημάδεψαν τα αθλητικά δρώμενα της περιοχής μας και «έφυγαν» από κοντά μας…

 

ΣΤΙΒ ΓΚΟΧΟΥΡΙ: Μια θλιβερή είδηση που αφορά έναν πρώην παίκτη της Ξάνθης κάνει τον γύρο του κόσμου, στην αυγή του 2016. Ο Στιβ Γκοχούρι, που πριν δύο χρόνια νωρίτερα φορέσει και την φανέλα της Ξάνθης, βρέθηκε νεκρός στην Γερμανία. Ο 34χρονος Ιβοριανός αγωνιζόταν στην Ροτ-Βάις Έρφουρτ και αγνοούνταν επί τρεις εβδομάδες. Το τελευταίο επεισόδιο στην τραγωδία παίχτηκε την δεύτερη ημέρα του 2016, καθώς η αστυνομία βρήκε το άψυχο σώμα του Στιβ Γκοχουρι στα παγωμένα νερά του Ρήνου.

ΜΑΚΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Φεύγει εντελώς ξαφνικά ξημερώματα των Φώτων στα χέρια του γιου του Σταύρου ο καβαλιώτης παράγοντας, που με τις ενέργειές του όμως στα χρόνια της παντοκρατορίας του σημάδεψε και τον αθλητισμό της Θράκης. Μνημειώδης η κόντρα του με τον Ντέμη Νικολαΐδη. Αντιδράσεις προκαλούνται από οπαδούς της ΑΕΚ στην κίνηση της διοίκησης αλλά και του ιδιοκτήτη της ομάδας να αποστείλουν στεφάνια στην κηδεία του, κάτι που έκανε και η ΠΑΕ Skoda Ξάνθη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ: Εντελώς απροσδόκητα φεύγει από την ζωή ένας από τους ακούραστους εργάτες του βόλεϊ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τον θάνατό του ανακοινώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΕΘΡ εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στην αθλητική οικογένεια του Ερμή Δράμας, που επί σειρά ετών, ο εκλιπών υπηρετούσε.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ: Φεύγει από την ζωή σε ηλικία 73 ετών, νικημένος από την επάρατο νόσο, ο Κώστας Παπαδαμάκης, ιδιαίτερα γνωστός στην κοινωνία της πόλης της Ορεστιάδας, όπου διετέλεσε και αντιδήμαρχος πέρα από πρώην παίκτης αλλά και διοικητικός παράγοντας του τοπικού Ορέστη. Καταγόταν από το Σπήλαιο του Τριγώνου αλλά ανδρώθηκε στην Ορεστιάδα, όπου διετέλεσε για πολλά χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος αλλά και Αντιδήμαρχος. Για μια 10ετία (1957 – 1967) υπήρξε ποδοσφαιριστής του Ορέστη ενώ για τα επόμενα 30 χρόνια  διετέλεσε παράγοντάς του, Κατά την τετραετία της Γ΄Εθνικής (1994 -1998), με δικιά του πρωτοβουλία ιδρύθηκε Σύνδεσμος Φιλάθλων Ορέστη.

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΔΗΜΟΥΔΗΣ: Άλλη μια σημαντική απώλεια για τον αθλητισμό της Θράκης στην αυγή του 2016. Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο της νέας χρονιάς, ο πρόεδρος της ΓΕΑ Στέργιος Δημούδης πέφτει για ύπνο και δεν ξυπνά ποτέ. Ακούραστος εργάτης του βόλεϊ στην Αλεξανδρούπολη, ήταν μέχρι και το προηγούμενο βράδυ στο κλειστό γυμναστήριο παρακολουθώντας από κοντά προπονήσεις και αγώνες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΛΑΒΑΝΤΑ: Το πιο αγαπητό ίσως στέλεχος του Ναυταθλητικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης «φεύγει»μετά από μάχη με την επάρατο νόσο. Ήταν από τα πιο δραστήρια μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΝΟΑ, με σταθερή και μεγάλη προσφορά στον ιστορικό σύλλογο, που έναν χρόνο πριν είχε γιορτάσει μισόν αιώνα από την ίδρυσή του.Ήταν ιδιαίτερα αγαπητή σε όλον τον σύλλογο και είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές που είχαν γίνει πριν τρία χρόνια είχε αναδειχθεί πρώτη σε ψήφους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ:  Βουβή θλίψη στο ποδόσφαιρο του Έβρου αλλά και στην οικογένεια των ακαδημιών του Πανθρακικού από την απώλεια ενός ανθρώπου που είχε αγαπηθεί ιδιαίτερα από τα παιδιά της εφηβικής ομάδας.Με καταγωγή από την Σαμοθράκη, παράγοντας σε ομάδες όπως η Νίκη Σαμοθράκης και το Άλεξ όπου διετέλεσε και πρόεδρος, αλλά και παρουσία μετά το 1995 και στην ΠΑΕ Θράκη, τα χρόνια που η ομάδα της Αλεξανδρούπολης αγωνιζόταν στην Γ’ Εθνική, ήταν χρόνια μέσα στα γήπεδα και δεν έλεγε μέχρι το τέλος να τα εγκαταλείψει. Φρόντιζε μάλιστα να είναι κοντά στον εγγονό του Ραφαήλ Τσιριγώτη στις προπονήσεις, παλιότερα στη Νίκη Απαλού και από το 2013 οπότε και ήρθε στον Πανθρακικό, στην ομάδα της Κομοτηνής, αρχικά στην Κ15 και στην συνέχεια στην Κ17. «Έφυγε» μέσα στον ύπνο του, ήρεμα και αθόρυβα, βυθίζοντας ωστόσο στο πένθος το ποδόσφαιρο δύο νομών…

ΕΛΕΝΑ, 14 ΕΤΩΝ: Για το μεγάλο ταξίδι δίχως επιστροφή αναχωρεί ένα 14χρονο κορίτσι από την Αλεξανδρούπολη, χτυπημένο σε τόσο μικρή ηλικία από την επάρατο νόσο. Το χαμόγελό της σβήνει και άπαντες παγώνουν. Ήταν αθλήτρια του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης Αλεξανδρούπολης και έδωσε μάχη με την ασθένειά της μέχρι τέλους. Ο χαμός της συγκλονίζει όχι μόνο τις κολυμβητικές ομάδες της πρωτεύουσας του Έβρου αλλά γενικά όλη την Αλεξανδρούπολη και όχι μόνο. Ένας κόμπος σχηματίζεται στο άκουσμα μιας τέτοιας θλιβερής είδησης για ένα παιδί που μόλις έχει χαθεί…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΙΟΥ: Θλίψη σε όλη την Ξάνθη προκαλεί το το άκουσμα της είδησης του θανάτου του πρώτου αντιδημάρχου της πόλης Γιώργου Παπασταματίου, μετά από μια σκληρή μάχη με την επάρατη νόσο τα τελευταία δύο χρόνια, την οποία αντιμετώπιζε  με χαμόγελο, θάρρος, πίστη και ελπίδα. Επρόκειτο όχι απλά έναν γνωστό φίλαθλο αλλά έναν παλιό αθλητή και παράγοντα. Γιαπολλά χρόνια υπήρξε αθλητής της ομάδας βόλεϊ του Ερμογένη Ξάνθης ενώ έχει διατελέσει και παράγοντάς της.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ: Στο πένθος βυθίστηκε πασχαλιάτικα η οικογένεια του βολεϊμπολίστα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης αλλά και της Εθνικής Εφήβων Σωκράτη Χαραλαμπίδη, αφού ο πατέρας του Γιώργος φεύγει ξαφνικά ανήμερα το Πάσχα από την ζωή, σε ηλικία 59 ετών, μια μόλις ημέρα πριν την ονομαστική του εορτή. Είχε διατελέσει για μικρό χρονικό διάστημα και πρόεδρος του ΤΑΑ Εθνικός Αλεξανδρούπολης. Ήταν ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης «Ράδιο Άλφα 104 FM», μέσω του οποίου προσπαθούσε να προβάλει ιδιαίτερα τα αθλητικά δρώμενα στην πρωτεύουσα του Έβρου.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ: Συγκίνηση προκαλεί στην αθλητική (και όχι μόνο) κοινωνία της Ξάνθης η είδηση του θανάτου σε ηλικία μόλις 65 χρονών του γνωστού επιχειρηματία και παράγοντα ομάδων Βαγγέλη Παλιούρα μετά από 10μηνη πάλη με την ανίατη ασθένεια. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του ΑΟΞ επί προεδρίας Θόδωρου Κοκκάλα σχεδόν σε όλη τη θητεία του και το όνομά του συνδέθηκε με την άνοδο στην Α’ Εθνική της ομάδας, από την οποία ουσιαστικά αποχώρησε με την έλευση του Χρήστου Πανόπουλου. Επίσης είχε εμπλοκή και στην ομάδα μπάσκετ του ΑΣ Ξάνθη, μετέπειτα BF και Macro Ξάνθη, στην οποία ομάδα μπάσκετ διετέλεσε ακόμα και  πρόεδρος. Ήταν πατέρας δυο παιδιών. Μάλιστα, η κόρη του είναι παντρεμένη με τον Ζήση Βρύζα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Απώλεια που προκαλεί θλίψη και σοκ σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αλλά ιδίως στην Ξάνθη, από όπου καταγόταν, αυτή του εν ενεργεία εκλεγμένου Περιφερειάρχη. Παλεύει τους τελευταίους μήνες με γενναιότητα την κακιά αρρώστια που τον χτυπά έναν χρόνο μετά τον αιφνίδιο θάνατο του γιου του. Πλήθος οι συλλυπητήριες ανακοινώσεις από όλες τις ομάδες της Θράκης, πολλές από τις οποίες είχε παρακολουθήσει από κοντά ως φίλαθλος αλλά και είχε ανταποκριθεί σε αιτήματά τους για διαφόρων ειδών ενισχύσεις, στην διάρκεια της πολυετούς θητείας του.

ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΡΗΣ: Πλήρης ημερών, φεύγει από την ζωή σε ηλικία 90 ετών, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης Νίκος Σαρρής. Ήταν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης. Μετείχε στην πρώτη της Γενική Συνέλευση στις 2 Αυγούστου 1978 στα γραφεία του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης και μάλιστα εξελέγη μέλος στο πρώτο διοικητικό της συμβούλιο. Λίγα χρόνια μετά διετέλεσε και πρόεδρός της, ο δεύτερος διαδοχικά στην ιστορία της και επί των ημερών της προεδρίας του  αγοράστηκαν δύο φορές γραφεία στην ΕΠΣ Ξάνθης.

ΓΑΒΡΙΗΛ ΒΡΕΤΟΠΟΥΛΟΣ: Φεύγει από την ζωή σε ηλικία 77 ετών μια από τις μεγάλες μορφές του ποδοσφαίρου του Έβρου, πατέρας της δημοτικής συμβούλου και μέλους της ΔΣ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Όλγας. Έγραψε ιστορία τόσο ως ποδοσφαιριστής ομάδων της περιοχής αλλά και της μεγάλης Καστοριάς, ενώ ως προπονητής είχε  ανέβασε το Άλεξ στην Β’ Εθνική την δεκαετία του ’80. Είχε επίσης καθίσει  και στον πάγκο του Πανθρακικού την σεζόν 1993-1994.

ΝΙΚΗ ΕΥΦΡΑΙΜΙΔΟΥ: Μια ακούραστη εργάτρια του βόλεϊ στην Αλεξανδρούπολη και γενικά στην Θράκη, «φεύγει» σε ηλικία 67 ετών, μετά από μια άνιση μάχη που έδινε τον τελευταίο καιρό με την επάρατο. Πάλεψε ελάχιστους μήνες και αφού ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα είχε χτυπήσει την οικογένειά της. Με ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΕΘΡ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της και την βαθιά του θλίψη για την απώλεια της γυναίκας που είχε ταυτίσει τη ζωή της με το βόλεϊ και την Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Θράκης Αν. Μακεδονίας, που υπηρέτησε μέχρι και την τελευταία της πνοή.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Φεύγει από την ζωή ο πρώην παίκτης του ΑΟΞ. Την σχετική ανακοίνωση κάνει ο Σύλλογος Παλαιμάχων ΑΟ Ξάνθης.