Τα δεδομένα για την (πολύ πιθανή) ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής Ανδρών από τον Σάκη Μουστακίδη

 

Πρώτο φαβορί για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής Ανδρών είναι ο Σάκης Μουστακίδης, όπως έχει αναδείξει εδώ και τρεις μήνες το ThrakiSportS. Και παραμένει πρώτο φαβορί, μετά την εκλογική νίκη του Γιώργου Καραμπέτσου στις εκλογές της ΕΟΠΕ πριν δύο εβδομάδες.

Ο Καραμπέτσος δεν έχει απλά σε εκτίμηση τον Μουστακίδη αλλά δηλώνει και προσωπικός φίλος του. Σε φιλική συζήτηση που είχε μάλιστα με συνεργάτη του ThrakiSportS την βραδιά των εκλογών, δεν έκρυψε ότι είναι μια από τις σκέψεις του και συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει γίνει οποιαδήποτε κουβέντα. «Ας ολοκληρωθεί πρώτα η διαδικασία της εκλογής και μετά θα το δούμε το κομμάτι Εθνική, αλλά δεδομένα θα αποτελέσει ίσως και την πρώτη μας προτεραιότητα», είχε πει ο Καραμπέτσος την βραδιά της εκλογής του.

Ο Μουστακίδης από την πλευρά του στήριξε την υποψηφιότητα Καραμπέτσου και δεν είναι τυχαίο ότι στο νέο ΔΣ της ΕΟΠΕ με το ψηφοδέλτιό του συμμετέχει ο Αντώνης Τελόπουλος από το ΔΣ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, που κατέβηκε υποψήφιος με την προτροπή και του Μουστακίδη που έχει άριστες σχέσεις με τον πρωτεργάτη της επιτυχίας Καραμπέτσου, τον Κώστα Χαριτωνίδη (ο γιος του οποίου άλλωστε αγωνίζεται από το καλοκαίρι στον Εθνικό με εισήγηση Μουστακίδη). Ως μέλος της θρυλικής ομάδας της Γάνδης από πολλούς θεωρείται ιδανική λύση για τον πάγκο της Εθνικής.

Ο ίδιος στις μέχρι τώρα δηλώσεις του δεν έχει αρνηθεί το ενδεχόμενο, αν και δεν έχει επιβεβαιώσει οποιεσδήποτε συζητήσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει διαψεύσεις κιόλας ότι θα είναι ο επόμενος ομοσπονδιακός, γεγονός που μάλλον δείχνει ότι πέρα από τον καπνό υπάρχει και φωτιά. Ένα κρίσιμο ζήτημα που θα κληθεί να απαντήσει το ΔΣ της ΕΟΠΕ είναι αν ο νέος προπονητής της Εθνικής Ανδρών θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης ή… part time, με το δεύτερο ενδεχόμενο λόγω οικονομικής στενότητας να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες και φυσικά να βολεύει τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης ώστε να μην βρεθεί στα καλά του καθουμένου να αναζητά νέο προπονητή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μουστακίδης έχει παρελθόν στην Εθνική Ομάδα όχι μόνο ως παίκτης αλλά και ως (νέος τότε) προπονητής. Είχε εργαστεί στην περίφημη τριπλέτα μαζί με τον Προσαλίκα και τονΤριανταφυλλίδη, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, αλλά παραιτήθηκε πριν από την πρώτη μάχη, γιατί δεν ρωτήθηκε καν στις επιλογές των παικτών. Όπως σχολιάζει ο Στέφανος Λεμονίδης σε άρθρο του στο Φως, «έχει παρουσιάσει έργο στην Αλεξανδρούπολη, έφτασε ως τον τελικό, όπου έχασε από τον Ολυμπιακό, ενώ ανέδειξε και αρκετούς νεαρούς παίκτες», γεγονός που προσμετράται στα υπέρ του για την ανάληψη του πάγκου της Εθνικής.

Από όλα αυτά, είναι προφανές ότι ο Σωτήρης Δρίκος πρέπει να θεωρείται παρελθόν, μετά και την αποτυχία της Εθνικής να προκριθεί στο Ευρωβόλεϊ του 2017. Πέρα από τον Μουστακίδη πάντως, το ρεπορτάζ του Λεμονίδη αναφέρει ότι ακούγονται τρία ακόμα ονόματα. Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος είναι ο ένας της λίστας αλλά συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, ενώ ακούγεται και  ο Γιάννης Καλμαζίδης, επίσης Εβρίτης στην καταγωγή, ίσως ο πιο επιτυχημένος προπονητής της νέας γενιάς, με πρωταθλήματα και κύπελλα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ αλλά και με το μειονέκτημα ότι παράτησε το καλοκαίρι την Εθνική Γυναικών, κάτι που μπορεί όμως να μετατραπεί και σε πλεονέκτημα, αφού έγινε με καταγγελίες κατά της προηγούμενης διοίκησης Μαυρομάτη.

Από εκεί και πέρα, ακούγεται και ένα όνομα ξένου τεχνικού, που είναι όμως γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας. Ο λόγος ο Μπόλε Μπόσκαν του Ολυμπιακού, που έχει παρελθόν σε συλλόγους της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, με την Εθνική Ομάδα του οποίου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο το 2014 στο Euro League και την επόμενη σεζόν την δεύτερη θέση στην τρίτη κατηγορία του World League. Είναι νεαρός , ταλαντούχος και δεν έχει υψηλό κασέ, αλλά η περίπτωσή του θα προχωρήσει μόνο αν αποφασιστεί part time συνεργασία με τον επόμενο προπονητή. Είναι ίσως ο μόνος, μαζί με τον Καλμαζίδη, που μπορεί να στερήσει τον πάγκο της Εθνικής από τον Μουστακίδη, στην λογική του ότι ένας ξένος θα μπορεί πιο εύκολα να επιβάλει  πειθαρχία στη γεμάτο ταλέντο Εθνική Ανδρών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, για την ώρα ο Σάκης Μουστακίδης συγκεντρώνει τις πιο πολλές πιθανότητες εντός του 2017 να αναλάβει τον πάγκο της Εθνικής Ανδρών, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει αν αυτό θα συμβεί παραμένοντας στον πάγκο του Εθνικού ή εγκαταλείποντάς τον…