Η εκτενής συνέντευξη της Κικής Τσακαλδήμη που ετοιμάζεται να κατακτήσει το Έβερεστ (+photos)

 

Η Κική Τσακαλδήμη θα είναι η πρώτη γυναίκα από την Ελλάδα που θα αναρριχηθεί στην κορυφή του Έβερεστ «εφόσον το βουνό µας επιτρέψει να ανέβουµε», όπως λέει η ίδια µε ιδιαίτερο σεβασµό στο εγχείρηµα και κυρίως στο ίδιο το βουνό (θυμηθείτε ΕΔΩ).

Πρόσφατα έδωσε συνέντευξη στο site parallaximag.gr, όπου και αναφέρθηκε εκτενώς για ακόμα μία φορά στο εγχείρημα Higher than Everest, το πως πήρε την απόφαση και το πόσο επικίνδυνο είναι.

 

Όλοι μπορεί να ξυπνήσουμε μια μέρα και να πούμε «θέλω να πάω εκεί» «θέλω να βάψω τα μαλλιά μου μπλε», «θέλω να ανέβω στο Έβερεστ». Πώς όμως είναι να το λες και να το εννοείς; Κυριολεκτικά…

Κ.Τ: Έχει να κάνει με το πόσο δυνατή είναι η επιθυμία μέσα σου να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου και πόσο αποφασισμένος είσαι να παλέψεις, να μοχθήσεις και να πονέσεις γι αυτό. Γιατί συνήθως τα μεγάλα όνειρα προϋποθέτουν πολύ δουλειά και αρκετές θυσίες. Είναι σαν να βρίσκεσαι στην άκρη της όχθης ενός ποταμού, όπου δεν υπάρχει γέφυρα και το όνειρό σου είναι να βρεθείς απέναντι… Να βιώσεις πως είναι πραγματικά το να ζεις εκεί… Όμως εσύ αρνείσαι να βραχείς… Ε, λοιπόν δεν λειτουργεί τίποτε έτσι… Βούτα αποφασιστικά και βρέξου και δέξου και την πιθανότητα να πνιγείς… Όμως αν βγεις απέναντι θα σε περιμένει ο δικός σου καινούργιος κόσμος, έτοιμος να τον ανακαλύψεις! Όταν λοιπόν αρχίζουν οι «δικαιολογίες» μάλλον θα πρέπει να προβληματιστείς… 

Έβερεστ

Είναι το Έβερεστ συμβολικό; Γιατί το Έβερεστ τελικά; 

Κ.Τ: Όλοι οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας φτιαγμένοι να εξελιχθούμε σε σπουδαίες προσωπικότητες, είμαστε ικανοί να πετυχαίνουμε το φαινομενικά αδύνατον και να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Δυστυχώς όμως η κοινωνία από την νηπιακή μας ηλικία μας ωθεί στην μετριότητα και καλλιεργεί το αίσθημα του φόβου και της αυτοσυντήρησης.

Όπως όλοι, είχα σαν παιδί τα δικά μου μεγάλα όνειρα. Τα οποία φυσικά ήταν για μένα απλά όνειρα, μια και ήξερα βαθιά και σιωπηρά μέσα μου πως ποτέ δεν θα ‘χα την δύναμη να τα αγγίξω. Φοβάμαι, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας. Όταν όμως πριν δύο χρόνια βρέθηκα να παρακολουθώ την ομιλία του Satyabrata Dam στο TEDxThessaloniki, για το πως να κυνηγήσεις τα όνειρα σου και την πίστη σου στη τελική πραγμάτωσή τους, ένοιωσα σαν να πέρασε ηλεκτρισμός μέσα από το σώμα μου και αισθάνθηκα να ξυπνώ από ένα λήθαργο 36 ετών. Από εκείνη την μέρα δεν ήμουν ποτέ πια η Κική που θυμάμαι.

Το Έβερεστ ναι, μπορεί να ακούγεται τρελό, όμως δεν είναι αδύνατο. Γιατί να περιορίζουμε τον εαυτό μας και να θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να κατακτήσουμε τα σημαντικά και συχνά δύσκολα για εμάς ? Και ναι, είναι ίσως από τα πιο δύσκολα που θα επιχειρούσε να κάνει ειδικά κάποια με τη δική μου μηδενική ορειβατική εμπειρία, δεν είναι όμως αδύνατο. Θεωρώ πως με πολύ δουλειά και αφοσίωση μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

Έβερεστ 2

Στο άκουσμα της κατάκτησης του Έβερεστ, πιθανολογείς πως υπάρχει μία ολόκληρη ειδική προετοιμασία μέχρι την στιγμή της πραγμάτωσης. Μία προετοιμασία που στο πρώτο άκουσμα πιστεύεις ότι περιλαμβάνει εξάσκηση για ολυμπιακούς αγώνες, μαραθώνιο, ελεύθερη πτώση ταυτόχρονα. Τί πραγματικά όμως σημαίνει η συγκεκριμένη προετοιμασία; 

Κ.Τ: Σίγουρα η καλή σωματική κατάσταση είναι απαραίτητη. Δεν θα έλεγα όμως ότι κάνω τις υπερβολές που βλέπω να “κυκλοφορούν” στο διαδίκτυο. Φροντίζω απλά να διατηρώ σε υψηλό επίπεδο και να βελτιώνω τη φυσική μου ικανότητα, κάτι που είναι πάντα συνυφασμένο με μια καλής ποιότητας διατροφή. Το κυριότερο δε για μένα , είναι να αντλώ ευχαρίστηση συνεχώς από αυτό που κάνω. Δουλεύω τέλος ιδιαίτερα, στο τομέα βελτίωσης της πνευματικής μου κατάστασης – mentality – γιατί αυτό είναι που θα με κρατήσει δυνατή να πραγματοποιήσω τα τελευταία μέτρα της ανάβασης μου στην κορυφή του Έβερεστ, όταν το σώμα μου θα “φωνάζει” κατέβα κάτω!

Ποια η επικινδυνότητα; Ρεαλιστικά; 

Κ.Τ: Επικίνδυνο ναι, είναι σίγουρα. Όλα είναι πιθανόν να σου συμβούν σε Αλπινισμό τέτοιου επιπέδου και αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να αποδεχτείς και να διαχειριστείς μέσα σου. Ο εκπαιδευτής και οδηγός μου, ο Satyabrata Dam, πριν δεχθεί να με αναλάβει και να με οδηγήσει ως την κορυφή του Έβερεστ μου μίλησε για το πόσο περισσότερο θα πλησιάσω “στατιστικά” το ενδεχόμενο ενός βίαιου θανάτου, σε σχέση με τον μέσο συνηθισμένο άνθρωπο… Φυσικά ούτε εγώ, ούτε εκείνος έχουμε σκοπό να επιτρέψουμε να μου συμβεί κάτι τέτοιο.

Πρέπει όμως να είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι για το που θα βρεθούμε και τι ξεκινάμε να κάνουμε. Πάνω από τα 7500μ το περιβάλλον είναι απόλυτα εχθρικό προς το σώμα και κάθε λεπτό που περνάει σε φέρνει όλο και πιο κοντά στον θάνατο σου. Ακούγεται μελοδραματικό, αλλά είναι η πραγματικότητα και αυτό ακριβώς κάνει σημαντικό το ποιόν του ορειβάτη – οδηγού που θα επιλέξεις να σε πάει στην κορυφή.

15541351_582959928580791_4101936099687740231_n

Το κεφάλαιο στέρηση, στήριξη, οικονομικό κεφάλαιο. Τί στερείται από την καθημερινότητά του όποιος επιλέξει να κάνει κάτι αντίστοιχο. Μπορεί ο καθένας να το κάνει; 

Κ.Τ: Πιστεύω ότι όλοι είμαστε ικανοί για τα πάντα. Αυτό είναι άλλωστε και το πλαίσιο στο οποίο βασίζεται και το project μου Higher Than Everest. Ότι δηλαδή αν μπορώ εγώ, με την “ασημαντότητά” μου να βρεθώ στην κορυφή του κόσμου, τότε και ο καθένας σας μπορεί να πετύχει τα πάντα. Άλλοι με λιγότερο & άλλοι με περισσότερο μόχθο και χρόνο, αλλά σίγουρα όλοι μπορούμε! Εν τέλη, αν δεν δοκιμάσεις δεν θα μάθεις ποτέ τι θα μπορούσες να κανείς. Εγώ σε διάστημα ενός χρόνου, βρέθηκα να κοιμάμαι στα 6000m από υψόμετρο θαλάσσης! Θέληση και η Επιμονή φίλοι μου… Και φυσικά δουλειά…

Στερούμαι πολλά δεν σας κρύβω, άλλα κυρίως στερούνται οι δικοί μου άνθρωποι την παρουσία μου δίπλα τους, έχω όμως την απόλυτη υποστήριξη, κατανόηση και μάλιστα και προτροπή τους, ειδικά απ’ τον σύντροφό μου, κάτι που με “πουσάρει” να συνεχίζω… Είμαι δε, σε τέτοιο βαθμό ενθουσιασμένη με αυτό που κάνω που οι όποιες καθημερινές στερήσεις μου φαίνονται πλέον ως μια διαδικασία που με φέρνει πιο κοντά στο στόχο μου. Τέλος αλλά πολύ σημαντικό το οικονομικό θέμα… Φυσικά και δεν θα μπορούσα να πραγματοποιήσω μονή μου ένα τόσο ιδιαίτερα υψηλού κόστους εγχείρημα.

Τη λύση μαζί με την χορηγία τους μου πρόσφεραν οι άνθρωποι της εταιρίας Tuvunu, πιστεύουν στο όνειρο μου και με στηρίζουν κάνοντας την δύσκολη και ιδιαίτερα κοστοβόρα προετοιμασία μου πραγματικότητα. Φυσικά δεν θα ξεχάσω το μεγάλο “όνομα” του ορειβατικού κόσμου & τους ανθρώπους του στη χώρα μας την εταιρία “The North Face” η οποία μου παρέχει πλήρη κάλυψη εξειδικευμένου ρουχισμού και κατάλληλου εξοπλισμού για τις συνθήκες των βουνών.

13124844_484480848428700_4862836137211842728_n

Την εποχή που όλα μετονομάζονται σε πρότζεκτ, η Κική δείχνει να έχει στήσει ένα πραγματικό αυτή τη φορά. Καθώς το Higher Than Everest έχει αρχή, μέση και τέλος, πλάνο και ξεκάθαρο στόχο. Τι κάνει λοιπόν η Κική μέσω του Higher Than Everest και τί την οδήγησε στο να το κάνει;

Κ.Τ: Το ότι μοιράζομαι το όνειρο μου με όλους, είναι κάτι στο οποίο πιστεύω και γενικότερα παροτρύνω συνεχώς τους ανθρώπους γύρω μου να κάνουν. Πιστεύω στην αλληλοϋποστήριξη και θεωρώ αναγκαιότητα και ιδανικό, οι άνθρωποι μεταξύ τους να μοιράζονται γεγονότα και εμπειρίες που τους βοήθησαν, είτε σε ατομικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο. Γιατί και εγώ άλλωστε, δε θα βρισκόμουνα τώρα εδώ να σας μιλάω για το δικό μου όνειρο ούτε και θα ήμουν η Κική που είμαι τώρα, αν δεν βρισκόταν στην ζωή μου ένας άνθρωπος που μοιράστηκε δημοσίως τις δικές του εμπειρίες και βιώματα που τον βοήθησαν στην ζωή.

Εμπνεύστηκα από τα λόγια του και την ίδια στιγμή αποφάσισα πως ναι… θέλω επιτέλους να απαλλαγώ από τους φόβους μου και να κυνηγήσω το όνειρο μου. Πως αν πραγματικά το θέλω μπορώ και θα τα καταφέρω. Πριν από δυο χρόνια δεν θα μπορούσα καν να σκεφτώ να βρεθώ στο Έβερεστ. Κι όμως τον επόμενο Απρίλιο θα ‘μαι εκεί παλεύοντας με τον ίδιο μου τον εαυτό για ένα ακόμη απλό βήμα περισσότερο… Και με την “άδεια” του βουνού ευελπιστώ να βρεθώ στο τέλος του υψηλότερου μονοπατιού του που πιστέψτε με δε θα ΄ναι σε καμιά περίπτωση το τέλος του δικού μου…