Ο πρώην συμπαίκτης του (πρωταθλητή Ευρώπης) Μίλος Τεόντοσιτς που διαπρέπει στην Ξάνθη!

 

Ένας παιχτης που έχει μερίδιο στις επιτυχίες της Ξάνθης και την έφεραν στην πρώτη πέντάδα μαζί με την ΑΕΚ είναι ο 33χρονος Τζόρτζιε Λάζιτς. Αυτό που λίγοι ξέρουν ωστόσο είναι ότι όταν ξεκινούσε το ποδόσφαιρο είχε συμπάικτη στα τσικό της Βαγιέβο τον σουπερ σταρ και πρωταθλητή Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ, μικρό ποδοσφαιριστή τότε, Μίλος Τεόντοσιτς.

Γεννημένος στη πόλη Βαγιέβο, μία μικρή πόλη της Σερβίας με πληθυσμό λίγο πάνω από 90.000 κατοίκους που όμως θεωρείται από τις πιο ωραίες της χώρας του, από μικρός ήταν «κολλημένος» με την μπάλα. Εκεί στην κεντρική πλατεία όπου δεσπόζει το άγαλμα του Μίσιτς, έκανε τα πρώτα του… βήματα στην τοπική ομάδα της πόλης … συμπαίκτης με τα αδέρφια Τεόντοσιτς, αν και στην πορεία τα «έκλεψε» το μπάσκετ. Ο γνώριμός μας Μίλος άλλωστε, ήταν για χρόνια στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό.

Το 2005/06 ο Λάζιτς σε ηλικία 23 ετών έκανε το «μπαμ» με την Μλάντοστ όταν και αναδείχθηκε εκ των κορυφαίων σκόρερ της δεύτερης κατηγορίας (σημείωσε 12 γκολ) και οι εμφανίσεις του δεν άφησαν… ασυγκίνητη την Παρτιζάν. Στο Βελιγράδι έμεινε 1,5 χρόνο, πήρε νταμπλ, κλήθηκε επί Κλεμέντε στην Εθνική της χώρας του και το καλοκαίρι του 2008 έφτασε η στιγμή να πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς. Η Μέταλουργκ προσέφερε 500.000 ευρώ για την απόκτησή του και έφτασε στο Ντόνετσκ.

Εκεί έμεινε από το 2009 μέχρι και την έναρξη του πολέμου. Αρχικά για μία εξαετία στην Μέταλουργκ και ύστερα για ένα μικρό χρονικό διάστημα στην Σταλ Καμιάνσκε. Οι δύσκολες στιγμές που πέρασε πριν από μερικούς μήνες η χώρα, τον ανάγκασαν να την εγκαταλείψει. Εκείνο το διάστημα μάλιστα περίμενε και τον διάδοχο. «Ηταν πολύ δύσκολα. Παράτησα τα πάντα. Σπίτι, αυτοκίνητο. Φύγαμε άρον, άρον», λέει εκείνος για την περιπέτεια που έζησε.

Κάπου εκεί τέθηκε επί τάπητος το ενδεχόμενο επιστροφής του στην Παρτιζάν, αλλά ο Λουτσέσκου που τον γνώριζε, τον έφερε στην Ξάνθη. «Είναι μία πολύ όμορφη πόλη. Ιδανική για την οικογένεια. Ο κόσμος είναι πολύ ‘ζεστός’ και ευγενικός», θα πει ο ίδιος στο gazzetta, για τις πρώτες εντυπώσεις του από την Ελλάδα. Οπου το τελευταίο διάστημα έχει εγκατασταθεί πλέον μόνιμα και η σύντροφός του μαζί με τον μόλις επτά μηνών γιο του.

Ο έμπειρος χαφ μας εξήγησε και το «μυστικό» της φετινής πορείας της Ξάνθης. «Η ομάδα είναι πολύ δεμένη. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αλλά ακόμη δεν έχουμε πετύχει κάτι. Απομένουν 20 ματς για να τελειώσει η σεζόν. Αλλά συνεχώς βελτιωνόμαστε», σχολίασε αρχικά. Οσο για τον στόχο που έχει, ήταν ξεκάθαρος. «Μπορούμε να μπούμε στην πεντάδα. Ολες οι ομάδες είναι πάνω-κάτω στο ίδιο επίπεδο. Είμαστε σε θέση να κοντράρουμε τον οποιοδήποτε αντίπαλο», σχολίασε.

Ο Λάζιτς από την πρώτη στιγμή που θυμάται τον εαυτό του, ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής. Αλλά η μπάλα δεν είναι ο μόνος τομέας που έχει ταλέντο. Ο 33χρονος έχει κλίση στην μουσική και παίζει ντραμς με αρκετή επιτυχία. Οταν έχει ελεύθερο χρόνο θα βγει για φαγητό με την οικογένειά του, ενώ πίσω στην πατρίδα του θα τον δει κάποιος να ψαρεύει ή να παίζει μπάσκετ. Αλλωστε προέρχεται από αθλητική οικογένεια, καθώς έχει συγγενείς που ασχολούνται με τα σπορ, κυρίως με το χάντμπολ.

Στην Ουκρανία τον φώναζαν «ατσάλι», ενώ στην Ελλάδα πολλές φορές τον αποκαλούν «Τζόλε». Τόσο λόγω του ονόματός του που είναι Τζόρτζι, όσο προφανώς και επειδή παίζει και στην ίδια θέση με τον συμπατριώτη του Πέντραγκ Τζόρτζεβιτς (αγωνίζεται με την ίδια ευχέρεια τόσο «δεκάρι», όσο και εξτρέμ). Πρόκειται για ένα ευγενέστατο παιδί, που σε «κερδίζει» αμέσως. Μάλιστα φαίνεται πως θα μας απασχολεί για καιρό. Παρότι είναι πλέον 33 ετών, δεν κρύβει πως έχει μπροστά του τρία με τέσσερα χρόνια μπάλας ακόμα. Οι εμφανίσεις του με την φανέλα της Ξάνθης, το… επιβεβαιώνουν.