Αίσθηση από την παρέμβαση Μπανιώτη στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για το Ντόπινγκ με αναφορές στην προσωπική του περιπέτεια

 

Αποστολή στην Θεσσαλονίκη: Γιάννης Καρτάλης

Ειδικοί επιστήμονες, άνθρωποι του αθλητισμού και πρωταθλητές, όπως η χρυσή ολυμπιονίκης του επικοντώ Κατερίνα Στεφανίδη και ο κομοτηναίος πρωταθλητής του ύψους Κώστας Μπανιώτης κατέθεσαν επί έξι ώρες τις απόψεις τους στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Το ντόπινγκ σε νέα εποχή», που πραγματοποιήθηκε  στη Θεσσαλονίκη, παρόντων του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού.

vasileiadis-ntopingΗ πρωτοβουλία υλοποιήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), σε συνεργασία με τα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τον ιστορικό αθλητικό σύλλογο Ερμής 1877 και τον Σύλλογο Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών (ΣΕΕΔΑ).

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο (απόφοιτος του ΔΠΘ) υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ενώ κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Ιταλός Δρ. Τζιουζέπε Φισκέτο, ο οποίος θεωρείται ο κορυφαίος ειδικός παγκοσμίως σε θέματα ντόπινγκ σε όλα τα αθλήματα. Ανέπτυξε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το «βιολογικό διαβατήριο» για κάθε αθλητή, τονίζοντας πως μοιάζει με δακτυλικό αποτύπωμα της κατάστασης της οποίας βρίσκεται ο αθλητής σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Απο το Οχάιο των ΗΠΑ συμμετείχε στο συνέδριο (μέσω Skype) η Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει νέα εποχή στο ντόπινγκ. Το σύστημα είναι λίγο-πολύ το ίδιο σε Ευρωπη και ΗΠΑ. Δεν θέλω να μιλήσω για την Ελλάδα, απουσιάζω 8 χρόνια. Το πρόβλημα ξεκινάει πολλές φορές και από τις επιλογές των προπονητών, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν τις γνώσεις. Θεωρώ ότι στο Top10 των αθλητών λιγότερο από το 50% κάνει χρήση! Έτσι θέλω να πιστεύω. Πιο χαμηλά, συμβαίνουν πολλά…».

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η ομιλία-εισήγηση του Κώστα Μπανιώτη που μίλησε συναισθηματικά φορτισμένος και για την προσωπική του εμπειρία, αφού χωρίς να ευθύνεται όπως αποδείχθηκε, τιμωρήθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Στίβου και έμεινε για μήνες εκτός αγωνιστικών χώρων, μέχρι να γίνει η πρώτη περίπτωση παγκοσμίως που παρενέβη η ίδια η IAAF για να δικαιώσει τον θρακιώτη πρωταθλητή, που στο μεταξύ διαπομπεύτηκε από τα μέσα ενημέρωσης.

«Αυτό που κατάλαβα απο την υπόθεση μου είναι οτι σε κάτι τέτοιες στιγμές είσαι μόνος. Εγώ ήμουν τυχερός, γιατί είχα ανθρωπους που με στήριξαν και με σήκωσαν όταν εγώ πραγματικά είχα καταρρεύσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο 5ος παγκόσμιος πρωταθλητή του Πόρτλαντ στο άλμα σε ύψος.