Εκδηλώσεις των Special Olympics στο κλειστό της Αλεξανδρούπολης για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

 

Η Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου έχει χαρακτηριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού και στο πλαίσιο του εορτασμού της πραγματοποιήθηκαν στο κλειστό γήπεδο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος» από τα Special Olympics Hellas εκδηλώσεις με σκοπό τη συνύπαρξη ατόμων με και χωρίς διανοητική αναπηρία σε κοινές ομάδες, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι ο αθλητισμός ενώνει.

special-olympicsΗ Αλεξανδρούπολη είναι μία από τις τέσσερις ελληνικές πόλεις που φιλοξένησαν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιήθηκε επίδειξη αθλημάτων  Special Olympics καλαθοσφαίρισης, επιτραπέζιας αντισφαίρισης και του προγράμματος Young Athletes με τη συμμετοχή μαθητών των Ειδικών Σχολείων Αλεξανδρούπολης και μαθητών Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης  Νομού Έβρου.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, απευθυνόμενος στους μαθητές τόνισε τη σημαντικότητα που έχουν οι αξίες του αθλητισμού και του εθελοντισμού καθώς και τη σημασία που έχει ο σεβασμός στη διαφορετικότητα.

Με το πέρας της εκδήλωσης ο Πρόεδρος των Special Olympics Hellas, Πρέσβυς ε.τ. Διονύσιος Κοδέλλας πραγματοποίησε επίσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην πορεία των Special Olympics στην Ελλάδα. Ο Λαμπάκης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Αλεξανδρούπολης και διαβεβαίωσε τον κ. Κοδέλλα ότι μπορούν να προσβλέπουν στη βοήθεια και υποστήριξη του Δήμου για την ευόδωση και υλοποίηση των δράσεών τους.

O Πρόεδρος των Special Olympics είχε επίσης συνάντηση και με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς. Οι δύο άντρες συζήτησαν για θέματα συνεργασίας με κύριο στόχο τη διάδραση και συνύπαρξη ατόμων με και χωρίς διανοητική αναπηρία μέσω του αθλητισμού και της εκπαίδευσης. Στο τέλος, αντάλλαξαν δώρα σε ανάμνηση της επίσκεψης και ως επισφράγιση των στενών δεσμών που συνδέουν χρόνια τώρα την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου με τα Special Olympics.

Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα το πρωί στο γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», ο κ. Πέτροβιτς μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, κι εγώ προσωπικά, εργαζόμαστε πάντοτε για την εξάλειψη φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού στους κόλπους της περιοχής ευθύνης μας. Ως Περιφέρεια έχουμε στηρίξει έμπρακτα τα ειδικά σχολεία, διοργανώνοντας πολιτιστικές δράσεις για την προβολή έργων των μαθητών, χρηματοδοτώντας εργαστήρια καλλιτεχνικών, αλλά και επισκέψεις μαθητών των ειδικών σχολείων σε όμορα σχολεία όπου διδάχτηκαν από κοινού με τους εκεί μαθητές.
Δεν εφησυχάζουμε όμως. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας εστιάζουμε στο πώς θα ανοίξουμε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές μας δομές στα άτομα με αναπηρία. Πώς θα επιλύσουμε το δυνατόν περισσότερα θέματα. Πώς θα βελτιώσουμε την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.
Χαίρομαι που πλέον, μέσω των Special Olympics, επιχειρείται άνοιγμα για κοινές δράσεις και στον τομέα του αθλητισμού, πέρα από αυτόν της εκπαίδευσης, κάτι που άλλωστε το στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουμε να το στηρίζουμε. Άλλωστε, οι πρωταθλητές – αθλητές των συλλόγων της πόλης μας, εδώ και χρόνια μας κάνουν υπερήφανους με τις υψηλές επιδόσεις και τις διεθνείς διακρίσεις τους.
Επιπλέον, απευθύνω, ένεκα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντών που τιμάται σήμερα, ένα ιδιαίτερο «ευχαριστώ» στους εθελοντές, στους ανθρώπους εκείνους που επιλέγουν να αφιερώσουν λίγο χρόνο από τη καθημερινότητά τους, κυρίως όμως μέρος από την ψυχή τους, στη διάθεση των συνανθρώπων τους. Ανιδιοτελώς, αφιλοκερδώς, αγόγγυστα, πάντα με χαμόγελο. Τους οφείλουμε για την ανεκτίμητη προσφορά τους.
Είναι καθήκον να έχουμε όλοι μια άλλη λογική, να μπορούμε να δούμε με τα μάτια της καρδιάς τι συμβαίνει γύρω μας. Είμαστε όλοι ισάξιοι και αλληλέγγυοι στην προσπάθεια να πάει αυτός ο τόπος μπροστά».

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου με τον Πρόεδρο των Special Olympics