Παρουσιάζεται την Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής το παραολυμπιακό άθλημα του μπότσια

 

Το παραολυμπιακό άθλημα του μπότσια παρουσιάζεται την Τετάρτη στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής από τον σύλλογο ΑμεΑ Ηρόδικο. Πρόκειται για ένα από τα τρία αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων που δεν έχει αντίστοιχο ολυμπιακό άθλημα.

Έχει σχεδιαστεί ώστε να παίζεται από άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία, τα οποία χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Το άθλημα παίζεται τόσο σε επίπεδο αναψυχής όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο. Απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, συντονισμό, ακρίβεια, ομαδικότητα, συνεργασία και στρατηγική.

Λέγεται ότι το παιχνίδι ξεκίνησε να παίζεται στην Αρχαία Ελλάδα, με τους διαγωνιζόμενους να πετάνε μεγάλες πέτρες (τα βότσαλα > Μπότσια, διεθνώς Boccia) σε μια πέτρα – στόχο. Στις μέρες μας, γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως. Συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων της Νέας Υόρκης, το 1984 και έκτοτε ποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τους.

Διοικητική αρχή για το άθλημα αποτελεί Διεθνής Ένωση Άθλησης και Ψυχαγωγίας Ατόμων με Εγκεφαλική Παράλυση (CPISRA). Στην Ελλάδα υπεύθυνη για την ανάπτυξη του αθλήματος είναι η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ).

Σκοπός της δράσης είναι η ανάπτυξη και προώθηση του αθλήματος μέσα από διαδραστικές δράσεις και ημερίδες με την συμμετοχή ΑμεΑ, φοιτητών, ακαδημαϊκών και αθλητικών συλλόγων με σκοπό να αναδείξουν την ιδιαιτερότητα του αθλήματος και την ευχαρίστηση που προσφέρει η από κοινού συμμετοχή σε αυτό αθλητών με αναπηρία και χωρίς αναπηρία.

Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης δράσης είναι ότι απευθύνεται τόσο σε ΑμεΑ όσο και σε άτομα χωρίς αναπηρία με σκοπό να καταπολεμήσουν από κοινού τον αποκλεισμό και να συνεισφέρει στην επανένταξη στου κοινωνικό σύνολο. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής αυτήν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και ώρα 15:00 με τον τίτλο «Θεωρητική και πρακτική παρουσίαση και προσέγγιση του αθλήματος».

Η δράση πραγματοποιείται και χρηματοδοτείται στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος με την ονομασία «Σημεία Στήριξης», μέσα από την συνεργασία του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση» σε συνεργασία με το «ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα» και τη φιλανθρωπική οργάνωση «Hellenic Hope» Αντίστοιχη δράση έγνινε στις 12.00 το μεσημέρι της Τρίτης στα ΤΕΦΑΑ Σερρών.