Ο Θρακιώτης μπασκετμπολίστας που έζησε τον πρώτο αγώνα στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ που μπαίνουν 12 γκολ (+photo)

 

Το πιο παραγωγικό παιχνίδι στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει στο Βεστφάλεν ένας θρακιώτης αθλητής και μάλιστα όχι ποδοσφαιριστής αλλά μπασκετμπολίστας.

Ο λόγος για τον καταγόμενο από τα Κασσιτερά Ροδόπης Λεωνίδα Διαμαντίδη, πρώην παίκτη του ΓΑΣ Κομοτηνή, που αγωνίστηκε και στον Ορφέα Νέου Σκοπού, αλλά αυτήν την περίοδο δεν συνεχίζει σε επίπεδο πρωταθλητισμού σε κάποια ομάδα.

diamantidis-dortmuntΕξακολουθεί όμως να αγαπά τον αθλητισμό και με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Ντόρτμουντ, πήγε παρέα με έναν φίλο του, επίσης Κομοτηναίο στην καταγωγή αλλά ο οποίος πήγε σχολείο στην Γερμανία, για να δει το παιχνίδι της Μπορούσια με την Λέγκια Βαρσοβίας.

Θεωρητικά θα μπορούσαν να δουν έναν έτερο πρώην Θρακιώτη, αλλά για καλή του τύχη,ο προπονητής της Λέγκια είχε την έμπνευση να μην χρησιμοποιήσει στον αγώνα τον πρώην τερματοφύλακα της Ξάνθης Αρκάντιους Μάλαρτζ. Και λέμε για καλή του τύχη, γιατί οι Πολωνοί δέχθηκαν 8 γκολ.

Βέβαια και η άμυνα της Μπορούσια Ντόρτμουντ δεν τα πήγε και πολύ καλά, αφού δέχθηκε τέσσερα. Ωστόσο οι Γερμανοί πήραν την νίκη και μαζί την πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ουσία πάντως είναι ότι το 8-4 είναι το πιο παραγωγικό ματς στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ποτέ στο παρελθόν δεν μπήκαν 12 γκολ σε έναν αγώνα του κορυφαίου ευρωπαϊκού διασυλλογικού θεσμού. Kαταρίφθηκε έτσι το ρεκόρ των 11 τερμάτων που είχαν σημειωθεί το 2003 στο Μονακό-Λα Κορούνια 8-3! Επίσης, ρεκόρ αποτελεί και η συγκομιδή των επτά γκολ στο ημίχρονο (5-2). Ενα άλλο ρεκόρ που καταρρίφθηκε σίγουρα είναι αυτό των περισσότερων σκόρερ σε «ζευγάρι» αναμετρήσεων.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι δεν υπάρχει διπλή αναμέτρηση με 14 διαφορετικούς σκόρερ, επισημαίνει το ΑΠΕ! Κι αυτό γιατί στην πρώτη αγωνιστική η Ντόρτμουντ είχε περάσει με 6-0 από την Πολωνία με έξι διαφορετικούς σκόρερ εκ των οποίων κανείς δεν βρίσκεται στους σημερινούς! Οι Γκέτσε, Παπασταθόπουλος, Μπαρτρά, Γκερέιρο, Κάστρο και Ομπαμεγιάνγκ είχαν σκοράρει τότε, ενώ σήμερα οι Καγκάουα, Σαχίν, Ντεμπελέ, Ρόις, Πάσλακ! Μια ενδεκάδα ποδοσφαιριστών της Ντόρτμουντ δηλαδή, στους οποίους προστίθενται και τρεις της Λέγκια: Πρίγιοβιτς, Κουχάρσκι και Νίκολιτς.

Στα άλλα ματς, με γκολ του Μπονούτσι στο 84ο λεπτό και του Μάντζουκιτς στις καθυστερήσεις, η Γιουβέντους νίκησε 3-1 τη Σεβίλη στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» και προκρίθηκε στους «16»  μετά την ολοκλήρωση της 5ης αγωνιστικής. Οσο για τους Σεβιγιάνους, κινδυνεύουν μόνο εάν στο τελευταίο ματς ηττηθούν με διαφορά δύο τερμάτων από τη Λιόν στη Γαλλία.

Και η Ρεάλ Μαδρίτης εξασφάλισε μαθηματικά την πρόκριση στο τέλος με το 2-1 επί της Σπόρτινγκ στη Λισαβόνα και ακολουθεί στους «16» τη Ντόρτμουντ που όπως προαναφέρθηκε συνέτριψε με 8-4 την Λέγκια. Πέρασε και η Μονακό ως πρώτη του 5ου ομίλου μετά το 2-1 επί της Τότεναμ, η οποία μένει εκτός συνέχειας καθώς ως δεύτερη προκρίθηκε η Λεβερκούζεν.

Η Λέστερ, τέλος,  μπορεί να παραπαίει στην Αγγλία, αλλά σήμερα έγραψε ιστορία καθώς προκρίθηκε ως πρώτη του ομίλου της, στην παρθενική της συμμετοχή στη διοργάνωση. Οι «Αλεπούδες» επικράτησαν 2-1 της Μπριζ και άφησαν στη δεύτερη την Πόρτο και τρίτη την Κοπεγχάη που δεν κατάφεραν να σκοράρουν στον μεταξύ τους αγώνα.

Τα αποτελέσματα και οι σκόρερς της 5ης αγωνιστικής:

5ος ΟΜΙΛΟΣ
ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Λεβερκούζεν   1-1 (76΄πεν. Νάτχο - 16΄ Φόλαντ)
Μονακό - Τότεναμ             2-1 (48΄ Σιντιμπέ, 53΄ Λεμάρ - 52΄πεν. Κέιν)

6ος ΟΜΙΛΟΣ
Ντόρτμουντ - Λέγκια Βαρσοβίας  8-4 (17΄,18΄ Καγκάουα, 20΄ Σαχίν, 29΄ Ντεμπελέ, 32΄,52΄, 90+3΄ Ρόις, 81΄ Πάσλακ - 10΄,24΄ Πρίγιοβιτς, 57΄ Κούχαρτσικ)
Σπόρτινγκ Λισ. - Ρεάλ Μαδρίτης 1-2  (80΄ Αντρέ Σίλβα - 29΄ Βαράν, 87΄ Μπενζεμά)    

7ος ΟΜΙΛΟΣ
Κοπεγχάγη - Πόρτο              0-0
Λέστερ - Μπριζ                 2-1  (5΄ Οκαζάκι, 30΄πεν. Μαχρέζ - 52΄ Ισκιέρδο)

8ος ΟΜΙΛΟΣ
Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Λιόν        0-1  (72΄ Λακαζέτ)
Σεβίλη - Γιουβέντους           1-3  (9΄ Παρέχα - 45+2΄πεν. Μαρκίζιο, 84΄ Μπονούτσι, 90+4΄ Μάντζουκιτς)