Πώς επηρεάζουν Ξάνθη και Πανθρακικό οι σκέψεις για Super League 12 ομάδων με άμεσο υποβιβασμό 4 και ο γρίφος Πανόπουλου

 

H Nova ζητούσε το καλοκαίρι την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος και μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο υπήρχε η μείωση των ομάδων αρχικά σε 14 και στη συνέχεια σε 12, προκειμένου το προϊόν να γίνει πιο ανταγωνιστικό.

Αυτό αναφέρει η εφημερίδα «Goal» και όπως διαβάζουμε στο sdna που επικαλείται την εφημερίδα, «θεωρείται δεδομένο πως θα τεθεί ξανά θέμα αναδιάρθρωσης του πρωταθλήματος από φέτος, με μπροστάρη τον Χρήστο Πανόπουλο και να γίνει αλλαγή στην προκήρυξη του πρωταθλήματος έτσι ώστε να υποβιβαστούν 4 αντί για 2 ομάδες».

Βέβαια, ο Χρήστος Πανόπουλος πριν τρία χρόνια, όταν είχε τεθεί ξανά ζήτημα να πέσουν 4 ομάδες, ήταν εκείνος που είχε πρωτοστατήσει ώστε να πέσουν λιγότερες και τελικά αυτές να μην είναι καν τρεις αλλά ο τρίτος από το τέλος να παίξει μπαράζ με τον τρίτο της Football League, γεγονός που τότε έσωσε την ομάδα του την Ξάνθη, που κλήθηκε να σώσει την κατηγορία στο Χαριλάου απέναντι στον Ολυμπιακό Βόλου.

Τώρα ωστόσο οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και όλοι εκτιμούν ότι ίσως ένα πρωτάθλημα Super league με 16 ομάδες (και άλλες 18 επαγγελματικές στην Football League) είναι μοιραίο να μην είναι ανταγωνιστικό. Κυρίως όμως στην Super League γνωρίζουν ότι όταν τέθηκε αντίστοιχο θέμα στην Volley league από την Nova και οι ομάδες έκαναν τα στραβά μάτια στην πρότασή της, ουσιαστικά αυτές έχασαν.

Η νέα πρόταση της Nova δεν είχε καμία σχέση οικονομικά με την προηγούμενη, καθώς το συνδρομητικό κανάλι δεν το ενδιαφέρει να έχει πολλές ομάδες και άρα περισσότερους αλλά αδιάφορους αγώνες το πρωτάθλημα αλλά προτιμά λίγες ομάδες, πιο ανταγωνιστικό προϊόν και άρα πιο εμπορικούς αγώνες, ακόμα και αν αυτοί σε αριθμό είναι λιγότεροι. Ήδη στο βόλεϊ την πάτησαν και στο ποδόσφαιρο κινδυνεύουν να την πατήσουν.

Μάλιστα η Nova ασκώντας περαιτέρω πιέσεις, ενεργοποιεί τις ρήτρες για την μη διεξαγωγή των αγωνιστικών που δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα και πατώντας επάνω στα υπογραφέντα συμβόλαια, ενημέρωσε ότι δεν θα καταβάλει την δόση του 1,2 εκατ. ευρώ παρακρατώντας το ποσό για τις αγωνιστικές που δεν έχουν γίνει φέτος αλλά και πέρυσι.

Τη Nova δεν την νοιάζει να παιχτούν όλα τα παιχνίδια με εμβόλιμες αγωνιστικές Τετάρτη – Κυριακή σε σύντομο διάστημα αλλά το πρωτάθλημα να έχει διάρκεια κάθε Κυριακή. Ο κόσμος τα Σαββατοκύριακα τα έχει συνδυάσει με μπάλα και όσο δεν έχει, χάνει συνδρομητές που πάνε στον OTE TV που έχει επενδύσει στα ξένα πρωταθλήματα για τα σαββατοκύριακά του. Έτσι η ζημιά είναι μεγάλη και δεν καλύπτεται από τις εμβόλιμες αγωνιστικές.

Πάνω σε αυτήν την λογική αλλά και με δεδομένο ότι τώρα θα υπάρχουν στο τραπέζι σχετικές μελέτες από δυο κορυφαίες εταιρείες του είδους, κανείς δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα άμεσης αναδιάρθρωσης και τελικά φέτος να υποβιβαστούν όχι μόνο δύο αλλά τέσσερις ομάδες (και να ανέβουν μόλις δύο από την Football League), ώστε σε βάθος διετίας να επιτευχθεί ο στόχος των 12 ομάδων στο μεγάλο πρωτάθλημα.

Από τις εξελίξεις αυτές φυσικά επηρεάζεται η Ξάνθη, για την οποία ο προπονητής Ραζβάν Λουτσέσκου έχει θέσει ως στόχο την γρήγορη παραμονή ξενίζοντας πολλές φορές τους οπαδούς, αλλά και ο Πανθρακικός, καθώς η προσπάθεια επιστροφής στα μεγάλα σαλόνια θα δυσκολέψει αν δεν γίνει αδύνατη. Αυτή η εξέλιξη θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και στην Football League και το δεύτερο στάδιο του σχεδίου είναι να περιοριστεί και αυτή η κατηγορία στις 12 ομάδες από 18 που είναι σήμερα.