Φάκελος «αρχιδιαιτητής Τριτσώνης»: Τα συγχαρητήρια Πανόπουλου, το ματς του Πανθρακικού που δεν έληξε ποτέ και τo «Ελ Θράκικο»

 

Ο Σταύρος Τριτσώνης ορίστηκε την Πέμπτη ο αντικαταστάτης του Γιώργου Μπίκα στη θέση του προεδρεύοντος στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, σύμφωνα με την απόφαση της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής ΕΠΟ που συνεδρίασε με πλήρη σύνθεση.

Πρόκειται για έναν μέχρι πέρυσι διεθνή διαιτητή, που ουκ ολίγες φορές (σχεδόν 20, 18 για την ακρίβεια) έχει σφυρίξει και τις ομάδες της Θράκης μας, αφήνοντας του ανάμεικτα συναισθήματα. Με την αφορμή του διορισμού του, είπαμε να ψάξουμε το παρελθόν του και να σας θυμίσουμε το πως είχε συμπεριφερθεί στις ομάδες της Θράκης και κατά βάση την Ξάνθη και τον Πανθρακικό, αφού μόνο αυτές τις δύο έλαχε να σφυρίξει την τελευταία δεκαετία.

Το παιχνίδι που έχει στιγματίσει ίσως τον Σταύρο Τριτσώνη περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ήταν αυτό της 14ης Απριλίου του 2013 όταν στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ υποδεχόταν τον Πανθρακικό, σε μια «μαύρη μέρα» για την Ένωση μια και το αυτογκόλ του Μπουγαΐδη στο 87’ στάθηκε αφορμή να γίνει «ντου» από τους οπαδούς της. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των ανθρώπων της ΑΕΚ και τις απειλές που εκτοξεύθηκαν εκείνες τις κρίσιμες ώρες, ο Τριτσώνης πήρε την απόφαση της οριστικής διακοπής εκείνου του αγώνα, με την οποία ο Πανθρακικός εξαφάλισε την σωτηρία του και η ΑΕΚ ουσιαστικά οδηγήθηκε στον υποβιβασμό αρχικά στην Β’ και μετέπειτα με οικειοθελή δήλωση στην Γ’ Εθνική Κατηγορία (θυμηθείτε τις λεπτομέρειες εκείνου του ιστορικού αγώνα με ένα κλικ ΕΔΩ).

Ο Τριτσώνης μπορεί να μην ήταν μέσα στην ενδεκάδα των διαιτητών που είχε ανακοινώσει ότι είχε πρόθεση να βραβεύσει ο Χρήστος Πανόπουλος πριν δυο χρόνια, ωστόσο είναι ένας από τους διαιτητές που έχουν δεχθεί δημόσια τα… συγχαρητήρια του ιδιοκτήτη της Ξάνθης, μέσω ανακοίνωσης. Πιο συγκεκριμένα, ήταν μετά από την εντός έδρας ήττα από τον Πλατανιά πριν δυο χρόνια, που ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης μετά από καιρό… αφωνίας έγραφε: «Συγχαρητήρια στον διαιτητή κ. Τριτσώνη και στους επόπτες κ.κ. Τουμπακάρη – Ευθυμιάδη. Από την τηλεόραση φάνηκε ότι ίσως το πέναλτι που έδωσε υπέρ της Skoda Ξάνθη  δεν ήταν χέρι». Και συμπλήρωνε: «Πραγματικά θεωρούμε ότι δεν είχε καμία πρόθεση. Αλλά παράλληλα, ήταν ορισμός της κόκκινης κάρτας στον ποδοσφαιριστή Κατάι και στον ποδοσφαιριστή Γουνδουλάκη στις αντίστοιχες φάσεις. Συγχαρητήρια στον Πλατανιά για την παλικαρίσια νίκη του» (θυμηθείτε με ένα κλικ ΕΔΩ).

Ο 39χρονος Τριτσώνης γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1977 στην Αθήνα, και εργάζεται ως Ειδικός Διαπραγματευτής Συναλλάγματος και Παραγώγων (FX Trader) στη Διεύθυνση Διαχείρισης Διαθεσίμων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η απόφαση να ασχοληθεί με την διαιτησία ήταν λίγο πολύ… αναμενόμενη, μια και ο πατέρας του Γιώργος Τριτσώνης ήταν διαιτητής σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Μάλιστα, ήταν ένας από τους σημαντικότερους λόγους που πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με αυτήν.

Πήρε το σήμα του διαιτητή το 1996 και δεν άργησε να έρθει η ανέλιξη, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις στις μικρές κατηγορίες. Το καλοκαίρι του 2007 ήρθε η άνοδος στην μεγάλη κατηγορία του Ελληνικού Ποδοσφαίρου για τον Τριτσώνη κάτι που και ο ίδιος περίμενε με μεγάλη προσμονή. Στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας σφύριξε ουκ ολίγες φορές τις δυο μεγάλες ομάδες της Θράκης. Μάλιστα, ορίστηκε και σε μεταξύ τους αγώνα, στο «Ελ Θράκικο» της 11ης Μαΐου του 2015, όταν ο Πανθρακικός νίκησε 2-0 την Ξάνθη την τελευταία αγωνιστική και διατηρήθηκε για άλλον έναν χρόνο στην Super League.

Πρώτο παιχνίδι που κλήθηκε ο Τριτσώνης να σφυρίξει παιχνίδι του Πανθρακικού ήταν στην Κομοτηνή την 1η Μαρτίου του 2009 απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης, με τις δύο ομάδες να μένουν στο 0-0. Από τότε ο Τριτσώνης σφύριξε άλλες έξι φορές σε παιχνίδια του Πανθρακικού με την ομάδα της Κομοτηνής να μετρά τρεις και τρείς ήττες, με τα τέρματα να είναι 5-7 (αλλά τα τρία γκολ του Πανθρακικού είναι στα…χαρτιά από το διακοπέν παιχνίδι με την ΑΕΚ). Η πιο βαριά ήττα είχε έρθει εντός έδρας στις 12 Οκτωβρίου του 2012 με ένα 0-3 στο ΔΑΚ Κομοτηνής από τον ΠΑΣ Γιάννενα. Οι πιο σημαντικές νίκες αναμφισβήτητα εκείνες με ΑΕΚ το 2013 και δυο χρόνια μετά εκείνο το «Ελ Θράκικο», καθώς αμφότερες σήμαναν παραμονή του Πανθρακικού στη μεγάλη κατηγορία.

Σε σχέση με την Ξάνθη, ήταν από τους… «ανεπιθύμητους» διαιτητές για την Skoda αφού αφενός είχε μαζί του τραγική παράδοση, αφετέρου δεχόντουσαν συχνά οι παίκτες της την κόκκινη κάρτα του. Το πρώτο παιχνίδι που σφύριξε την Ξάνθη ο Τριτσώνης ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου του 2009 στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με την Ξάνθη να χάνει με 1-0 από τον Άρη, με την Ξάνθη να τελείωνει με δέκα παίκτες καθώς ο Τριτσώνης είχε αποβάλει με δεύτερη κίτρινη τον Δημήτρη Σουάνη.

Συνολικά ο Τριτσώνης   έχει σφυρίξει έντεκα φορές παιχνίδι της Ξάνθης με την Skoda να μετρά μόλις δυο νίκες (με τον Εργοτέλη το 2012 με τους Κρητικούς να υποβιβάζονται και απέναντι στον Πανιώνιο με 2-0 ακριβώς πριν ένα χρόνο, στις 22 Νοεμβρίου του 2015), μόλις μια ισοπαλία (με Ηρακλή πέρυσι στο Καυτανζόγλειο) και… 8 ήττες με τα τέρματα να είναι 13-21. Το παράδοξο στην παράδοση της Ξάνθης και του Τριτσώνη είναι πως στα μισά παιχνίδια που την σφύριξε, υπήρχε αποβολή παίκτη.

Η τελευταία από αυτές αφορούσε τον Καρίμ Σολτάνι στην περσινή ισοπαλία με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο. Τότε μάλιστα είχε δημιουργηθεί μέγα θέμα στην θρακκιώβτικη ομάδα, αφού ο Αλγερινός  δέχθηκε μέσα σε ένα λεπτό δυο κίτρινες κάρτες, πάνω στα νεύρα του τα έβαλε με… τη μισή ομάδα της Ξάνθης, κόντεψε να παίψει μπουνιές με τον Κασναφέρη και τους συμπαίκτες του, αλλά χάρη στον Τριτσώνη μάλλον έπεσε στα μαλακά αφού παρόλο που υπήρχε η εκτίμηση ότι θα υπάρξει καταδικαστικό φύλλο αγώνος σε βάρος του, ο Τριτσώνης με τα γραφόμενά του οδήγησε στην μικρότερη δυνατή τιμωρία για το τότε παράπτωμά του (θυμηθείτε λεπτομέρειες από τα όσα συνέβησαν στο ματς με ένα κλικ ΕΔΩ και όσα εγράφησαν στο φύλλο αγώνος με ένα κλικ ΕΔΩ).

Ο Σταύρος Τριτσώνης αναλαμβάνει πλέον το δύσκολο έργο του αρχιδιαιτητή, που θα έχει την ευθύνη των ορισμών αλλά (το πιο σημαντικό) της κατάρτησης των πινάκων των πρώην συναδέλφων του…