Πανόπουλος για Γκαγκάτση, Λουτσέσκου, Σαραϊδάρη και για το… «αντίο» του στο ποδόσφαιρο και την Ξάνθη

 

Ο Χρήστος Πανόπουλος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαψεύδοντας όλα τα ΜΜΕ ότι αυτός πρότεινε τον Βασίλη Γκαγκάτση, ενω μίλησε για τους προπονητές που συνεργάστηκε, στήριξε την δουλειά του Ραζβάν Λουτσέσκου, κράτησε αποστάσεις από FIFA και UEFA και χαρακτηρισε τον Ολυμπιακό φαβορί για τον τίτλο.

Μεγαλομέτοχος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ξάνθη από το 1991, ο Χρήστος Πανόπουλος αρχικά μίλησε για τον Βασίλη Γκαγκάτση, που ανέλαβε ρόλο γενικού διευθυντή στη Σούπερ Λιγκ και ξεκαθάρισε πως «δεν ήταν δική μου πρόταση. Δεν σημαίνει ότι είμαι υπέρ ή κατά, απλά ποτέ δεν έχω αναφέρει το συγκεκριμένο όνομα. Εγώ είχα προτείνει το μάνατζμεντ της Σούπερ Λιγκ να δοθεί σε ξένη, πολυεθνική εταιρεία. Υπάρχουν τέτοιες, μεγάλου βεληνεκούς που μπορείς να τις εμπιστευτείς. Την πήρα πίσω την πρόταση γιατί κάποιοι την αμφισβήτησαν, αλλά στη συνέχεια την επανέφεραν».

Ο εμπνευστής της Σούπερ Λιγκ, αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα της Επιτροπής Εξομάλυνσης, αλλά και της πρότασης που είχε κάνει για το ισπανικό μοντέλο λειτουργίας: «Η ΕΠΟ, τα έσοδα που έχει, σε ένα ποσοστό 60-70%, προέρχονται από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στην προσπάθεια που είχαμε κάνει οι 12 «μικρομεσαίες» ομάδες, είχαμε προτείνει και είχε γίνει δεκτό από την FIFA και την UEFA, το ισπανικό μοντέλο. Ξεκίνησαν έτσι κάποια θετικά βήματα. Και οι 16 ομάδες συμφωνήσαν τελικά ομόφωνα στον κύριο Σαραϊδάρη. Κάτι τέτοιο έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στη συνέχεια, ήρθαν αυτά τα τρία νέα πρόσωπα από τη FIFA και ουδείς θέλησε να μιλήσει με τον κ. Σαραϊδάρη τον άνθρωπο που ήταν κοινής αποδοχής. Είναι εντυπωσιακό το ότι FIFA και UEFA λένε πως δεν είναι δυνατόν το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο που προσφέρει τόσα πολλά στην ΕΠΟ, όσον αφορά στο έσοδο, να έχει τόσες λίγες ψήφους, λιγότερες από ό,τι στο παρελθόν. Και τον άνθρωπο αυτόν, τον κοινής αποδοχής, να τον έχουν στην απέξω. Δεν είναι συνεπείς με την λογική τους».

Και προσέθεσε αναφορικά με τις εκλογές της ΕΠΟ που είναι να γίνουν ως τον Μάιο του 2017: «Δεν ξέρω ως πότε θα κρατήσει η θητεία της Επιτροπής Εξομάλυνσης. Πολλές φορές ισχύει το ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Επειδή, όμως, έχουμε Δημοκρατία, κάποια στιγμή θα πρέπει να επιλέξουμε μέσα από τις εκλογές ποια θα είναι η διοίκηση. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε υπό επιτροπεία μία ολόκληρη ζωή. Πρέπει να δείξουμε πως δεν χρειαζόμαστε κανέναν ξένο. Είδαμε τα αποτελέσματα και με τον Χιου Ντάλας, έναν άνθρωπο που καλώς ή κακώς δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην Ελλάδα».

Για τους προπονητές που έχει συνεργαστεί: «Θεωρώ ότι ο κύριος Λουτσέσκου είναι ένας πολύ καλός προπονητής. Για μένα ίσως είναι ο καλύτερος που έχει περάσει από τον πάγκο της Ξάνθης, ανεξάρτητα από τα όποια αποτελέσματα. Και σαν προπονητής αλλά και σαν χαρακτήρας», είπε το αφεντικό της ΒΙΑΜΑΡ και προσέθεσε αναφορικά με τους στόχους της ομάδας του στο φετινό πρωτάθλημα: «Είναι νωρίς για την οποιαδήποτε ομάδα να πούμε κάτι σίγουρο. Με 3-4 βαθμούς πας είτε για Ευρώπη είτε για υποβιβασμό. Θα φανεί μέχρι τον Γενάρη τι μπορεί να κάνει η κάθε ομάδα, όπως και η Ξάνθη».

Όσο για το ποια ομάδα θεωρεί πως έχει προβάδισμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο Χρήστος Πανόπουλος είπε με βεβαιότητα: «Πέραν των επτά βαθμών διαφοράς, νομίζω πως ο Ολυμπιακός δικαιωματικά βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Είτε γίνομαι συμπαθής είτε όχι, ο Ολυμπιακός είναι ένα-δυο κλικ πάνω από τις άλλες μεγάλες ομάδες». Και το αιτιολόγησε: «Ένα σημαντικό στοιχείο είναι το μπάτζετ που χρησιμοποιεί ο κάθε σύλλογος. Με αυτή τη λογική και μόνο, ο Ολυμπιακός έχει ένα προβάδισμα έναντι των άλλων τριών συλλόγων. Εάν γινόταν μια λογική διαχείριση, ο Ολυμπιακός θα είχε κάποιο προβάδισμα. Και φαίνεται πως αυτό συμβαίνει».

Ο κύριος Πανόπουλος αναφέρθηκε και στις άλλες τρεις μεγάλες ομάδες και τη «συμμαχία» τους, λέγοντας πως «δεν υπάρχουν συμμαχίες με την έννοια του όρου. Συμμαχία έκαναν οι 12 «μικρομεσαίες» ομάδες, αυτές που τόσα χρόνια ταλαιπωρούνται και πληρώνουν τα σπασμένα από το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου». Όσο για το αν μπορούν να ελπίζουν σε κάτι καλό τη φετινή περίοδο οι ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός, ο ιδιοκτήτης της Ξάνθης ξεκαθάρισε: «Δεν νομίζω πως έχει χαθεί κάποια ευκαιρία για τις άλλες μεγάλες ομάδες. Πιθανόν να γίνει ένα ενδιαφέρον πρωτάθλημα. Αν μπορέσουν να ανακάμψουν, έχοντας κι ένα περιβάλλον διαιτησίας που θα το εμπιστευόμαστε όλοι περισσότερο, άσχετα αν οι διαιτητές κάνουν τα ίδια λάθη, τότε μπορούν να φτάσουν σε κάτι καλό».

Όσο για το πώς σκέφτεται την επόμενη μέρα στη ζωή του σε σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ο Χρήστος Πανόπουλος ήταν ξεκάθαρος: «Σκέφτομαι από? χθες την έξοδο από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι καθαρά δική μου επιλογή. Έχω κουραστεί. Όσο είμαι, όμως, κι έχω να κάνω με πράγματα που αφορούν και στην Ξάνθη που εκπροσωπεί μια ακριτική περιοχή, θα προσπαθώ για το καλύτερο».