Για ποιον λόγο δεν μπορούσε να οριστεί το φιλικό της Εθνικής στην Θράκη και έγινε στο (εντελώς άδειο) Καραϊσκάκη;

 

Η Εθνική Ανδρών ηττήθηκε με 0-1 από την Λευκορωσία στο φιλικό παιχνίδι που διεξήχθη το βράδυ της Τετάρτης στο άδειο Στάδιο Καραϊσκάκη, σε έναν αγώνα όπου ο Ξανθιώτης Βασίλης Τοροσίδης σημείωσε την 88η συμμετοχή του ως διεθνής, ο Πέτρος Μάνταλος ξεκίνησε ως βασικός και ο Δημήτρης Κυριακίδης έστω και αν παρέμεινε στον πάγκο, φόρεσε για πρώτη φορά την φανέλα με το εθνόσημο.

Βλέποντας ωστόσο τον αγώνα από την τηλεόραση, γεννήθηκε ένα αυτονόητο ερώτημα. Για ποιον λόγο αυτό το παιχνίδι, το οποίο δεν ήταν για επίσημη διοργάνωση και άρα δεν απαιτούσε τα ειδικά στάνταρτς γηπέδου μεγάλης χωρητικότητας και κοντά σε πεντάστερα ξενοδοχεία και σε μεγάλα αεροδρόμια, που απαιτεί η FIFA, δεν μπορούσε να διεξαχθεί σε ένα επαρχιακό γήπεδο και δη στην Θράκη;

Οπουδήποτε εκτός της Αθήνας φιλοξενούνταν η Εθνική Ομάδα, έστω και για φιλικό παιχνίδι, είναι σίγουρο ότι το γήπεδο δεν θα παρουσίαζε από πλευράς προσέλευσης κόσμου αυτήν την απογοητευτική εικόνα που είχε το Καραϊσκάκη το βράδυ της Τετάρτης. Στην Θράκη η Εθνική έχει πάνω από 15 χρόνια να έρθει, από δυο φιλικά που είχαν διεξαχθεί με την Ρουμανία στην Αλεξανδρούπολη τον Μάιο του 2002 και με την Γιουγκοσλαβία στην Ξάνθη τον Νοέμβριο του 1999.

Για ποιον λόγο να μην φιλοξενούνταν το ματς με την Λευκορωσία, πχ στα Πηγάδια; Το Xanthi FC Arena πληρεί όλες τις προδιαγραφές ως εγκατάσταση. Και είναι σίγουρο ότι μόνο στα σχολεία και στις ουκ ολίγες ακαδημίες της περιοχής να είχε υπάρξει μια σχετική κινητοποίηση, που σίγουρα θα υπήρχε αν ερχόταν η Εθνική Ανδρών, ο κόσμος που θα πήγαινε για να παρακολουθήσει την αναμέτρηση θα ήταν σε κάθε περίπτωση πολλαπλάσιος από εκείνον που πήγε στην Αθήνα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Δεν λέμε, καλό είναι να έρχεται στην περιοχή μας η Εθνική Ελπίδων όπως συνέβη στο επίσημο παιχνίδι με την Πορτογαλία πέρυσι στην Ξάνθη ή η Εθνική Γυναικών, που έρχεται για φιλικά με την Κύπρο σε περίπου δύο εβδομάδες. Όμως φανταστείτε πόσο «κράχτης» θα ήταν να έρθει κάποια στιγμή και η Εθνική Ανδρών! Ο φίλαθλος κόσμος της περιοχής μας διψάει για Ελλάδα, όπως φάνηκε και το περσινό καλοκαίρι με την έλευση της Εθνικής Μπάσκετ για το φιλικό τουρνουά που φιλοξένησε το «Φίπιππος Αμοιρίδης».

Κάποια στιγμή, έστω και σε ένα αδιάφορο για τους αθηναίους φιλάθλους φιλικό, πρέπει η ΕΠΟ να τολμήσει να φέρει στην ακριτικότερη περιοχή της χώρας την Εθνική Ανδρών, που δεν έχει έρθει ποτέ μετά την κατάκτηση του Euro του 2004. Στο κάτω κάτω της γραφής, Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Και αρκεί κανείς να κοιτάξει το ρόστερ της Εθνικής για να συνειδητοποιήσει ότι η Θράκη (και η Ανατολική Μακεδονία) έχουμε ως Περιφέρεια έναν λόγο παραπάνω να διεκδικούμε να έρθει στην Θράκη μας η Εθνική του Τόρο, του Μάνταλου και πλέον του Κυριακίδη, ίσως στο προσεχές μέλλον και του Σιώπη.

Δεν μένει παρά ο «δικός μας» Ζήσης Βρύζας να το προτείνει και τα υπόλοιπα μέλη της διοικούσας της ΕΠΟ να το τολμήσουν και να το αποφασίσουν…