Ο Εβρίτης Γιάννης Στάνκογλου καλύτερος ηθοποιός στο φεστιβάλ Φλωρεντίας

 

Κατάγεται από το Θούριο, αγαπά τον Έβρο και φυσικά ο Έβρος τον αγαπά και χαίρεται για τις επιτυχίες του! Ο Γιάννης Στάνκογλου κέρδισε το Βραβείο Ανδρικού Ρόλου παίζοντας στην ταινία «Invisible» του Δημήτρη Αθανίτη, ενώ η ταινία απέσπασε το 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ της Φλωρεντίας Montelupo Fiorentino MIIFF.

Πρόκειται για το δέκατο βραβείο της ταινίας και το τρίτο του πρωταγωνιστή της Γιάννη Στάνκογλουμε έναν ρόλο ορόσημο στην καριέρα του.

Ο Γιάννης Στάνκογλου γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 1974 και από μικρός πήρε τη ζωή στα χέρια του καθώς από τα 14 του άρχισε να δουλεύει σε οικοδομές αλλά και ταβέρνες για να μπορεί να εξασφαλίσει κάποια χρήματα.

Στα 23 του παίρνει την μεγάλη απόφαση να ασχοληθεί με την ηθοποιία και σπουδάζει στην Δραματική σχολή του Κιμούλη. Η ζωή του όμως του επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις και σε νεαρή ηλικία γνωρίζει την γυναίκα του ( Αλίκη Δανέζη –Knutsew), ο έρωτας του για αυτήν ήταν δυνατός και αποφασίζει να αφήσει για λίγο την καριέρα του ηθοποιού στην Ελλάδα και να ταξιδέψει μαζί της στην Νέα Υόρκη.

Φυσικά η ηθοποιία για τον ίδιον δεν σταματά καθώς επιστρέφει στην Ελλάδα μαζί με την σύζυγο του και συμμετέχει σε μεγάλες τηλεοπτικές, θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Τον θυμόμαστε κυρίως από την σειρά,Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα από την επιτυχημένη δραματική σειρά του Πάνου Κοκκινόπουλου 10η Εντολή , την δραματική σειρά  το νησί κ.α. Η κινηματογραφική του πορεία είναι εξίσου εντυπωσιακή αλλά κυρίως τον απολαύσαμε και τον αγαπήσαμε  στην ρομαντική ταινία Το ταγκό των Χριστουγέννων.

Στο θέατρο το κοινό τον απόλαυσε μεταξύ άλλων στις παραστάσεις Steady rain το 2011, Ιφιγένεια εν Αυλίδη το 2012 και Θησέας και Αριάνδη στο νησί των Ταύρων το 2013.