Ντοκουμέντο: Όταν ο νέος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ ήταν… αθλητικός συντάκτης

 

Το γεγονός ότι ο Χρήστος Μέτιος είναι από το απόγευμα της Κυριακής νέος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι πλέον γνωστό.

Αυτό που ΔΕΝ γνωρίζουν οι περισσότεροι και πιθανότατα να έχει ξεχάσει και ο ίδιος, είναι ότι ο 48χρονος μαθηματικός, μέχρι τώρα αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, πριν από πολλά χρόνια είχε διατελέσει… αθλητικός συντάκτης. Όπως το διαβάζετε! Θα μπορούσε μάλιστα κάλλιστα να είναι συνεργάτης του ThrakiSportS!!!

Βέβαια, όταν ο Χρήστος Μέτιος ήταν εκκολαπτόμενος αθλητικός συντάκτης, δεν υπήρχαν ιστοσελίδες, ούτε καν είχε εφευρεθεί το ίντερνετ. Φρόντιζε ωστόσο να αρθρογραφεί σε εβδομαδιαία βάση στην τοπική εφημερίδα «Ελεύθερο Βήμα», καλύπτοντας κατά βάση το ρεπορτάζ της ομάδας του χωριού του, της ιστορικής Δόξας Γρατινής.

Μιλάμε για την περίοδο 1983-1984. Η Δόξα Γρατινής αγωνίζεται στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Θράκης και ένα πιτσιρικάς μαθητής γυμνασίου ακόμα, ο 15χρονος τότε Χρήστος Μέτιος, έχει αναλάβει ρεπόρτερ της ομάδας. Είτε παίζει εντός είτε εκτός έδρας, την ακολουθεί και στο αμέσως επόμενο φύλλο, κάθε Τρίτη που κυκλοφορούσε δηλαδή, υπήρχε το ρεπορτάζ με την υπογραφή του στις αθλητικές σελίδες της εφημερίδας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα ιδρύθηκε από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ το 1981, την χρονιά της εκλογής του Ανδρέα Παπανδρέου και δεν έκρυψε ποτέ τις κομματικές της προτιμήσεις, μέχρι και την αναστολή της έκδοσής της. Ο Μέτιος έγραφε σε αυτή, αποκλειστικά και μόνο για αθλητικά και την Δόξα Γρατινής, χωρίς πιθανότατα και ο ίδιος να φαντάζεται τότε την πολιτική καριέρα που θα ακολουθούσε χρόνια αργότερα.

Άλλωστε τότε ήταν απλά ένας μαθητής που στις ελεύθερες ώρες του τα Σαββατοκύριακα παρακολουθούσε την ομάδα του χωριού του και έγραφε μετά το ρεπορτάζ του αγώνα στην τοπική εφημερίδα, με μόνη ανταμοιβή την αναφορά του ονόματός του στην εφημερίδα.

Από τότε πάντως του έμεινε η αγάπη για το ποδόσφαιρο, είχε με τον τρόπο του στηρίξει την Δόξα Γρατινής όταν πριν δέκα χρόνια είχε ανέβει στην Δ’ Εθνική, ενώ είναι τακτικός θαμώνας του ΔΑΚ Κομοτηνής στα εντός έδρας παιχνίδια του Πανθρακικού, έστω και αν δεν το κάνει επιδεικτικά όπως άλλοι πολιτικοί που θεωρούν το γήπεδο πρωτίστως ως… ευκαιρία πασαρέλας και όχι παρακολούθησης αθλητικού θεάματος.

Ακόμα και σήμερα, ποτέ δεν λέει όχι στην παρακολούθηση ενός καλού αγώνα, είτε αφορά την Δόξα Γρατινής είτε τον Πανθρακικό, είτε τον ΠΑΟΚ ή τα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ. Άλλωστε ένας φίλαθλος που έχει περάσει τα μαθητικά του χρόνια βλέποντας μέσα έξω το κλωτσοσκούφι της ερασιτεχνικής ομάδας του χωριού του, ξέρει να εκτιμήσει το ποδόσφαιρο πολύ καλύτερα από εκείνους που γαλουχήθηκαν στο ποδόσφαιρο κατευθείαν από τις εξέδρες της Θύρας 4, της Θύρας 7, της Θύρας 13 και της Θύρας 21 χωρίς να έχουν δει ποτέ την πραγματική ομορφιά του αθλήματος.

Την ερασιτεχνική πλευρά, αυτήν που και εμείς σαν ThrakiSportS καταγράφουμε κάθε μέρα που περνά και που κάποτε κατέγραφε με τα ρεπορτάζ του και ο νέος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης! Δείτε παρακάτω μερικά από το ρεπορτάζ που καταφέραμε να εντοπίσουμε και σας παρουσιάζουμε, μέσα από το αρχείο της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα», όπου έστελνε τις ανταποκρίσεις του ο Χρήστος Μέτιος…