Πως θα γίνει η εκλογή του νέου περιφερειάρχη

 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκλογή του νέου περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά από τον θάνατο του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη. Ο λόγος πλέον ανήκει στην πλειοψηφούσα παράταξη «Περιφερειακή Αναγέννηση», η οποία καλείται να αναδείξει και το νέο της αρχηγό.

Η ειδική συνεδρίαση που απευθύνεται στους άμεσα εκλεγμένους αντιπεριφερειάρχες και τα μέλη – περιφερειακούς συμβούλους του επιτυχόντος περιφερειακού συνδυασμού «Περιφερειακή Αναγέννηση» θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου «Γεώργιος Παυλίδης», στον 1ο όροφο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης στην Κομοτηνή (πρώην Νομαρχία Ροδόπης), που βρίσκεται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 1, στις 30 Οκτωβρίου 2016 ημέρα Κυριακή και ώρα 12:00, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: «Εκλογή περιφερειάρχη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προς πλήρωση της κενής Θέσης».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Η εκλογή του νέου περιφερειάρχη σε περίπτωση θανάτου αυτού που εξελέγη στις προηγούμενες εκλογές, προβλέπεται συγκεκριμένα, στο άρθρο 162 του «Καλλικράτη». Το άρθρο 162 του νόμου, ορίζει ότι εντός 15 ημερών, αφότου εκκενώθηκε η θέση από τον θάνατο του περιφερειάρχη, τότε οι σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυασμού και οι άμεσα εκλεγμένοι αντιπεριφερειάρχες, που αποτελούν ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα, συνέρχονται σε μια ειδική συνεδρίαση την οποία προσκαλεί ο σύμβουλος του συνδυασμού που είχε εκλεγεί με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης στην πολυπληθέστερη περιφερειακή ενότητα, στην προκειμένη περίπτωση ο περιφερειακός σύμβουλος Κωνσταντίνος Εξακουστός από την ΠΕ Έβρου.

Στην ειδική συνεδρίαση θα γίνουν τρεις ψηφοφορίες. Ειδικότερα ο νόμος προβλέπει: -Αν ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες κανείς δε συγκεντρώνει την πλειοψηφία που απαιτείται(απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των συμβούλων του συνδυασμού), γίνεται τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία εκλέγεται όποιος συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία. Όλες οι ψηφοφορίες γίνονται στην ίδια συνεδρίαση. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι έλαβαν ίσο αριθμό ψήφων, γίνεται κλήρωση ανάμεσά τους. Για την εκλογή αυτή γίνεται λεπτομερής μνεία στα πρακτικά. -Αν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή αν η συνεδρίαση ματαιωθεί, η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή και εφαρμόζονται όσα ορίζονται στις παραγράφους 1 και 2. -Αν και στη συνεδρίαση αυτή δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν υπήρξε απαρτία, θεωρείται ότι εκλέγεται απευθείας ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνος που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. -Η απόφαση για την εκλογή του περιφερειάρχη υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία δύο (2) ημερών στον οικείο Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από προσφυγή δημότη της περιοχής της περιφέρειας ελέγχει τη νομιμότητά της και εκδίδει απόφαση μέσα σε πέντε (5) ημέρες το αργότερο, αφότου την έλαβε. Αν ο Ελεγκτής Νομιμότητας ακυρώσει την εκλογή του περιφερειάρχη, οι σύμβουλοι συνέρχονται πάλι για να εκλέξουν περιφερειάρχη την πρώτη Κυριακή μετά πάροδο τριών (3) ημερών από την περιέλευση της ακυρωτικής απόφασης στην περιφέρεια και τηρείται η προβλεπόμενη κατά τα ανωτέρω διαδικασία. -Αν αυτός που έχει εκλεγεί περιφερειάρχης αποποιηθεί την εκλογή του, αποβιώσει ή ακυρωθεί η εκλογή του ή η θέση του μείνει κενή για οποιονδήποτε λόγο, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την εγκατάσταση των αρχών της περιφέρειας, τα καθήκοντά του εκτελεί, μέχρι να εκλεγεί νέος περιφερειάρχης, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως 4, ο αιρετός αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας της έδρας της περιφέρειας. Η προθεσμία της παραγράφου 1 για την εκλογή νέου περιφερειάρχη αρχίζει από την ημερομηνία εγκατάστασης των αρχών της περιφέρειας. Σε όλες τις περιπτώσεις της παρούσας ο Ελεγκτής Νομιμότητας εκδίδει διαπιστωτική πράξη.

Πηγή: xronos.gr