Ο σωτήρας των δύο πιλότων του Απάτσι είναι από το Φανάρι

 

Είναι 33 ετών, είναι σύζυγος και πατέρας ενός μικρού αγοριού και πρόσφατα τιμήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας γιατί έσωσε έναν άνθρωπο. Ο λόγος για τον Σταύρο Τζαβαριάν, από το Φανάρι της Ροδόπης, τον κομάντο ο οποίος μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του, έδρασαν ψύχραιμα και αστραπιαία και έσωσαν τη ζωή δύο πιλότων ελικοπτέρου Apache.

Οι τρεις τους τιμήθηκαν με το μετάλλιο Εξόχου Πράξεως, την ανώτερη ηθική αμοιβή που απονέμεται tzavarian2σε στρατιωτικούς εν καιρώ ειρήνης. Πρόκειται για τα τρία στελέχη της Ζ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ) τους οποίους τίμησε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, για την άμεση και επιτυχή αντίδρασή τους να επέμβουν και να σώσουν απεγκλωβίζοντας από τη θάλασσα τους δύο πιλότους του ελικοπτέρου AH-64DHA Longbow Apache που έπεσε στα αβαθή στην παραλία Βρασνών, στο πλαίσιο διεξαγωγής της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως «Σάρισσα 2016».

Πρόκειται για τους ΕΠΟΠ λοχίες (Πεζικού) Γεώργιο Σαπρανίδη, Αθανάσιο Χριστοδουλάκο και Σταύρο Τζαβαριάν, όλοι τους στελέχη της Ζ’ ΜΑΚ, οι οποίοι έλαβαν το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως, το συνοδευτικό δίπλωμα και την πλακέτα του ΥΠΕΘΑ δια χειρός του υπουργού Εθνικής Αμύνης στο γραφείο του ευθύς μετά το πέρας διεξαγωγής της άσκησης, παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, ΓΕΣ Αντιστρατήγου Βασιλείου Τελλίδη. Παρόντες επίσης στην τελετή ήταν οι υπαρχηγοί ΓΕΝ υποναύαρχος Δημοσθένης Χέλμης ΠΝ και ΓΕΑ υποπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Αθανασίου ως εκπρόσωποι των απουσιαζόντων στο εξωτερικών Αρχηγών ΓΕΝ αντιναυάρχου Γεωργίου Γιακουμάκη ΠΝ και ΓΕΑ αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση αντιστοίχως, καθώς και οι διοικητές των τιμηθέντων της προϊσταμένης Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξιάρχου Νικόλαου Φλάρη και της Ζ’ ΜΑΚ αντισυνταγματάρχου (ΠΖ) Ιωάννη Καρποντίνη.

Περιγράφοντας οι ίδιοι τη διάσωση των δύο πιλότων του ελικοπτέρου, ενημέρωσαν τον υπουργό Πάνο Καμμένο ότι: «Εμείς οι τρεις είμαστε όλοι βατραχάνθρωποι και έχουμε εκπαιδευτεί να λειτουργούμε και να ενεργούμε ομαδικά. Έτσι μόλις είδαμε τη συντριβή του ελικοπτέρου σπεύσαμε αμέσως με τη φουσκωτή λέμβο στην περιοχή μαζί με συναδέλφους μας από μία δεύτερη λέμβο. Αυτοί ασχολήθηκαν με τον πιλότο ο οποίος είχε απελευθερωθεί και ήταν ήδη στην επιφάνεια. Εμείς δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με αυτόν. Αλλά οι δύο μας βουτήξαμε αμέσως, ο ένας άνοιξε την καλύπτρα του πιλότου ο οποίος ήταν ακόμα μέσα στο κόκπιτ, δεμένος και αναίσθητος. Αν δεν επεμβαίναμε αμέσως είναι σίγουρο ότι θα έχανε τη ζωή του. Ο ένας άνοιξε και κράταγε ανοικτή την καλύπτρα, ο δεύτερος απελευθέρωσε αμέσως του ιμάντες που τον συγκρατούσαν στη θέση του και τον τράβηξε έξω και οι δύο μαζί τον ανεβάσαμε στην επιφάνεια. Εκεί είδαμε ότι από το στόμα του έβγαζε αφρούς και ήταν αναίσθητος. Αμέσως ο τρίτος από μας που ήταν στην βάρκα άρχισε την τεχνική αναπνοή, ενώ εμείς οδηγούσαμε τη λέμβο έξω. Η τεχνητή αναπνοή του έσωσε τη ζωή γιατί δεν χάθηκε ούτε ένα δευτερόλεπτο. Να σημειωθεί ότι στην παραλία ήταν σε ετοιμότητα αμέσου επεμβάσεως αν απαιτείτο και τρίτη λέμβος με συναδέλφους μας με μπουκάλες, αλλά ευτυχώς δεν χρειάστηκε να επέμβουν».
Ο Σταύρος Τζαβαριάν υπηρετεί από το 2006 στην επίλεκτη ομάδα του ελληνικού στρατού και σήμερα ζει με την οικογένεια του σε περιοχή της Αττικής, όπου άλλωστε και εργάζεται. Πρόσφατα επισκέφτηκε την ιδιαίτερα πατρίδα του, είδε συγγενείς και φίλους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να τον συγχαρούν από κοντά για το θάρρος που επέδειξε και έσωσε μία ανθρώπινη ζωή.

Πηγή: xronos.gr