Επέτειος: 20 χρόνια από τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα της μόνης ομάδας της Ροδόπης που έχει παίξει στην Ευρώπη

 

Στις 11 Μαΐου του 1996 η γυναικεία ομάδα του ΓΑΣ Κομοτηνή βρισκόταν αντιμέτωπη στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος των γυναικών με τον μεγάλο gas-evropi01τότε Σπόρτινγκ. Ο ΓΑΣ έχασε εκείνο τον τελικό με 98-56, όμως η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ομάδα των Πατησίων της εξασφάλισε το ευρωπαϊκό εισιτήριο για το Κύπελλο Λιλιάνα Ρονκέτι (θυμηθείτε εκείνο το αφιέρωμα με ένα κλικ ΕΔΩ). Η ομάδα αυτή είναι και η μοναδική του νομού Ροδόπης που έχει παίξει στην Ευρώπη. Και σαν σήμερα, 16 Οκτωβρίου του 1996 έδωσε το πρώτο της ευρωπαϊκό αγώνα στο Βελιγράδι, απέναντι στην ομάδα του Ερυθρού Αστέρα.

Το Κύπελλο Λιλιάνα Ρονκέτι ήταν το αντίστοιχο Κύπελλο Κόρατς για τους άντρες (το οποίο όλως τυχαίως τη χρονιά 1996-97 κατέκτησε ο Άρης). Συμμετείχαν τη χρονιά εκείνη 53 ομάδες, οι οποίες χωρίστηκαν σε 16 ομίλους των τριών και τον τεσσάρων ομάδων. Ο όμιλος του ΓΑΣ είχε τρεις ομάδες και συγκεκριμένα την ομάδα της Κομοτηνής, τον Ερυθρό Αστέρα και την ομάδα του Βίγκο από την Ισπανία. Από τους ομίλους περνούσαν οι δύο πρώτες ομάδες στη φάση των 32. Λίγο πριν ξεκινήσουν οι αγώνες η ισπανική ομάδα δήλωσε αδυναμία και δεν κατέβηκα να αγωνιστεί. Έτσι ο ΓΑΣ είχε περάσει στη φάση των 32 χωρίς καν να χρειαστεί να δώσει αγώνα.

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 1996 ο ΓΑΣ Κομοτηνή αγωνίστηκε στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι που έδινε ποτέ ομάδα της Ροδόπης. Τα κορίτσια του Αλέκου Καρυπίδη μπήκαν μουδιασμένα στο παιχνίδι και βρέθηκαν να χάνουν στο ημίχρονο με 56-29. Όμως στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του ΓΑΣ με ωραίο μπάσκετ και με επιμέρους σκορ 24-40 μάζεψε τη διαφορά και ηττήθηκε τελικά με 80-69. Η διαφορά αυτή έπαιξε τελικά καταλυτικό ρόλο, καθώς στο παιχνίδι που έγινε στην Κομοτηνή ο ΓΑΣ την κάλυψε και πήρε την πρώτη θέση στον όμιλο.

Ερυθρός Αστέρας – ΓΑΣ Κομοτηνή 80-69 (ημίχρονο 54-29)

Διαιτητές: Ντούλοβιτς (Σλοβακία), Βάλοβιτς (Ουγγαρία)

Ερυθρός Αστέρας: Τζόκοβιτς 19, Κέτσαν 4, Μπούκβιτς 16 (1), Ρασπόποβιτς 8, Ράντοβιτς 12, Ούγλεσιτς 8, Λάζιτς 13 (1), Αγιάνοβιτς, Βούκοβιτς.

ΓΑΣ Κομοτηνή: Γουάιτ 19, Τζαβάρα 10, Παπαδαμάκη 2, Μαστροθεοδώρου 3 (1), Κουντουρά 23, Δόλωμα 10, Λιούρτα 2.gas-evropi02