Τα 31 αθλητικά σωματεία του Δήμου Αλεξανδρούπολης που ΔΕΝ έλαβαν επιχορήγηση αν και πληρούσαν τα κριτήρια

 

Συνέχεια στο θέμα που ανέδειξε το απόγευμα της Πέμπτης με την δημοσιοποίηση της απόφασης για την επιχορήγηση των αθλητικών σωματείων του Δήμου Αλεξανδρούπολης για το 2016 δίνει το ThrakiSportS, καθώς είναι αλήθεια ότι το δημοσίευμα (παρόλο ποθυ πρόκειται για απόφαση που έχει παρθεί πριν μήνες) προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και συζητήσεις.

Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που αξίζει να αναφερθεί ότι ελήφθη με συντριπτική μεν πλειοψηφία αλλά όχι με ομοφωνία, περιλαμβάνονται και τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για την διάθεση των επιχορηγήσεων στα αθλητικά σωματεία. Από την εισηγητική πρόταση αλλά και την ψήφισή της, προκύπτει ότι υπάρχουν επιπλέον 31 αθλητικά σωματεία της Αλεξανδρούπολης που είχαν δικαίωμα να εισπράξουν επιχορήγηση αλλά δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ, καθώς δεν εμφανίζονται να έχουν κάνει σχετικό αίτημα.

Επιπλέον αίσθηση προκαλεί  ότι σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις σωματείων ενώ έχουν ψηφιστεί ως κριτήρια διαφορετικά ποσά, δίνονται στα σωματεία διαφορετικά ποσά, σε δυο περιπτώσεις λιγότερα και σε μία περισσότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Πιο συγκεκριμένα:

Για όλα τα τμήματα του Εθνικού η πρόταση ήταν να δοθεί επιχορήγηση ύψους 40.000 ευρώ, όπως και έγινε.

Για κάθε μία από τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Α’ Κατηγορίας ΕΠΣ Έβρου η πρόταση ήταν να δοθεί επιχορήγηση 2.000 ευρώ, κάτι που συνέβη μόνο με τον Ποντιακό, στο οποίο όμως δόθηκαν παραπάνω από τα χρήματα της εισηγητικής πρότασης, ήτοι 2.500 ευρώ. Αντιθέτως δεν δόθηκε κανένα ποσό, αν και δικαιούνταν να λάβουν βάσει των κριτηρίων, στις ομάδες Ένωση Ανθειας Αριστεινου, Άλεξ, Ιπποκράτης και ΑΟ Μαΐστρου, δηλαδή στις τέσσερις από τις πέντε ομάδες της Α’ Κατηγορίας.

Για κάθε μια από τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Β’ Κατηγορίας ΕΠΣ Έβρου η πρόταση ήταν να δοθεί επιχορήγηση ύψους 800 ευρώ στην καθεμία. Από τις 11 ομάδες που είχαν αυτό το δικαίωμα, το ποσό αυτό έλαβε μόνο ο ΑΟ Αγναντιας, δηλαδή η Κ20 του Εθνικού Αλεξανδρούπολης (κοινώς το ποσό αυτό προστίθεται ουσιαστικά στα άλλα 40.000 ευρώ που έχει λάβει ο Εθνικός). Αντιθέτως δεν έλαβαν κανένα ποσό με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι άλλες δέκα ομάδες της Κατηγορίας (Αβαντας, Νίψα, Αρίστεινο, Δορίσκος, Μοναστηράκι, Απαλος, Μάκρη, Φέρες, ΑΕΚ και Βρυσούλα).

Για καθένα από τα πέντε τμήματα ακαδημιών ποδοσφαίρου της Αλεξανδρούπολης είχε προβλεφθεί ποσό της τάξεως των 500 ευρώ. Με βάση την απόφαση ωστόσο, δεν έλαβε το παραμικρό ποσό ούτε η Καππαδοκία, ούτε ο Απαλός ούτε η ακαδημία Μαΐστρου ούτε αυτή στις Φέρες ούτε αυτή στον Απαλό.

Για τις ομάδες βόλεϊ προβλέπονταν στην αρχική εισήγηση να δοθούν από 3.000 ευρώ στις ΓΕΑ και Νίκη Αλεξανδρούπολης που μετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα, 2.500 ευρώ στην Θύελλα Φερών και από 1.500 ευρώ στον Φοίνικα Αλεξανδρούπολης και τις Αμαζόνες Μαΐστρου. Για κάποιον λόγο το ποσό αυτό ψαλιδίστηκε στα 2.500 ευρώ για τις ομάδες της Α2 Κατηγορίας (δηλαδή έχασαν από 500 ευρώ ΓΕΑ και Νίκη Αλεξανδρούπολης). Κανονικά έλαβε το ποσό των 1.500 ευρώ ο Φοίνικας, εμφανίζονται όμως να μην έχουν πάρει ευρώ οι Αμαζόνες Μαΐστρου και η Θύελλα Φερών.

Για τις ομάδες κολύμβησης ΟΦΘΑ και ΝΟΑ όπως και για την ομάδα χάντμπολ των Κυκλώπων είχε προβλεφθεί κονδύλι ύψους 1.200 ευρώ για την καθεμία, όμως καμία δεν εμφανίζεται να έλαβε έστω και ένα ευρώ από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Επίσης, στην εισήγηση υπάρχει πρόταση να δοθούν 800 ευρώ στην ομάδα στίβου του Πρωτέα Αλεξανδρούπολης, 800 ευρώ στον Όμιλο Αντισφαίρισης Τένις Αλεξανδρούπολης και 500 ευρώ στον σύλλογο επιτραπέζιας αντισφαίρισης Φάρος, όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εκταμιεύεται τελικά κανένα ποσό για τα συγκεκριμένα σωματεία.

Σε σχέση με την ενόργανη γυμναστική προτείνεται να δοθούν από 800 ευρώ σε καθένα από τα τρία σωματεία που εμφανίζει να έχει η πόλη. Τελικά το ποσό αυτό έχει λάβει μόνο ο ΟΕΓΑ, αντιθέτως δεν έχει δοθεί τίποτα σε ΓΣ Φερών και Δημόκριτο Αλεξανδρούπολης που βάσει των κριτηρίων που ο ίδιος ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θέσπισε και ψήφισε, δικαιούνταν το ίδιο ποσό.

Η πρόταση περιλαμβάνει ακόμα να δοθούν 800 ευρώ στον ΑΟ Θράκης, 800 ευρώ στον σύλλογο ΑμεΑ Κότινος και 1.000 ευρώ στον Σκακιστικό Όμιλο Φετών. Αυτές είναι τρεις από τις λίγες όπως αποδεικνύεται περιπτώσεις που η εισήγηση του αρμοδίου αντιδημάρχου έγινε και πράξη με αποτέλεσμα να δοθούν τα συγκεκριμένα ποσά στις συγκεκριμένες ομάδες.

Τέλος, με βάσει τα κριτήρια επιχορηγήσεων δικαιούνταν από 600 ευρώ ο Σύλλογος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Αλεξανδρούπολης, οι Παλαίμαχοι Στίβου και Σύνδεσμος Κριτών Κλασικού Αθλητισμού Θράκης, ωστόσο μόνον ο πρώτος από αυτούς εμφανίζεται να έχει λάβει το σχετικό ποσό που είχε προβλεφθεί.

Συνολικά, με βάση τα κριτήρια για τις επιχορηγήσεις των αθλητικών συλλόγων του Δήμου Αλεξανδρούπολης που προτάθηκαν, έπρεπε να δοθούν 85.300 ευρώ για το 2016. Τα κριτήρια αυτά ψηφίστηκαν μάλιστα κατά πλειοψηφία, ωστόσο το τελικό ποσό που εκταμιεύθηκε ήταν 53.800 ευρώ, εκ των οποίων τα 40.800 ουσιαστικά πήγαν στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, 13.000 ευρώ σε άλλα δέκα σωματεία ενώ ποσό ύψους 31.500 ευρώ αν και βάσει κριτηρίων μπορούσε να πάει σε άλλους 31 συλλόγους, δεν πήγε πουθενά – πιθανότατα με βάση το κείμενο της απόφασης με ευθύνη των… ίδιων των σωματείων (εφόσον δεν κατέθεσαν σχετική αίτηση).

Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτό είναι μόλις το δεύτερο μέρος μιας μεγάλης έρευνας που έχει ξεκινήσει το ThrakiSportS σε σχέση με τις επιχορηγήσεις των αθλητικών σωματείων και η οποία προφανώς δεν περιορίζεται στην Αλεξανδρούπολη αλλά θα επεκταθεί σε όλους τους δήμους της Θράκης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Δείτε παρακάτω την αναλυτική πρόταση και τα ποσά που προτάθηκε να δοθούν ως επιχορήγηση σε κάθε σωματείο και δίπλα τα σωματεία που τελικά έλαβαν και τα ποσά που δόθηκαν και θυμηθείτε (με ένα κλικ ΕΔΩ) το ρεπορτάζ και την λίστα με τα έντεκα αθλητικά σωματεία που έλαβαν επιχορήγηση και τα ποσά που έλαβαν.

eggrafo-alex02