Προκηρύχθηκε η κατασκευή διοδίων ανάμεσα στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη

 

Στη δημοπράτηση κατασκευής 4 νέων σταθμών διοδίων προχωρά η Εγνατία Οδός. Σύμφωνα με την απόφαση οι νέοι σταθμοί διοδίων θα κατασκευαστούν στην Παμβώτιδα (στα Ιωάννινα), στη Μέστη (στη Ροδόπη) καθώς και στα συνοριακά περάσματα Ιεροπηγής (κάθετος άξονας Σιάτιστα-Ιεροπηγή) και Εύζωνοι (κάθετος άξονας Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι).

Έτσι στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα υπάρχουν δύο σταθμοί διοδίων, με αποτέλεσμα το κόστος μετάβασης ενός Εβρίτη από τον τόπο διαμονής τους προς, για παράδειγμα, τη συμπρωτεύουσα, να εκτοξεύεται πάνω από 20 ευρώ. Κι αυτό, μέχρι να έρθουν οι επόμενοι σταθμοί διοδίων, αφού εκτιμήσεις αναφέρουν ότι από Έβρο ως Θεσσαλονίκη θα προστεθούν 1 με 2 σταθμοί ακόμη, ενώ κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις νέες τιμές που θα επιβάλει ο ιδιώτης που θα αναλάβει τη διαχείριση της οδού.

Η δημοπράτηση για τους 4 νέους σταθμούς θα διεξαχθεί στις 16 Νοεμβρίου. Το συνολικό κόστος κατασκευής τους είναι 6,9 εκ.ευρώ ενώ συνολική προθεσμία περαίωσης των σταθμών είναι 6 μήνες από τη υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Να σημειώσουμε ότι μόλις πριν λίγες μέρες το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του κύριου άξονα της Εγνατίας Οδού (Ηγουμενίτσα-Θεσσαλονίκη-Κήποι Έβρου) και 3 κάθετων αξόνων (Σιάτιστα-Καστοριά-Ιεροπηγή, Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι και Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας).

Συνολικά θα περιλαμβάνουν 18 σταθμούς διοδίων από τους μόλις 8 που λειτουργούν σήμερα σε Τύρια, Μαλακάσι, Πολύμυλο, Μάλγαρα, Ανάληψη, Μουσθένη, Ίασμο και Προμαχώνα. Επί της ουσίας η κατασκευή των 4 νέων σταθμών διοδίων είναι μέρος της κατασκευής και λειτουργίας των σταθμών διοδίων που θα αποτελέσουν τη βασική πηγή εσόδων του παραχωρησιούχου.

 

Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/