Αίτημα Μιχαλεντζάκη και άλλων 5 Παραολυμπιονικών να αποσυρθούν από το site της Χρυσής Αυγής οι φωτογραφίες τους

 

Με κοινή δήλωσή τους, έξι μέλη της ελληνικής παραολυμπιακής ομάδας που δόξασε την Ελλάδα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ανάμεσά τους και ο εβρίτης χρυσός παραολυμπιονίκης της κολύμβησης Δήμος Μιχαλεντζάκης αλλά και ο παραολυμπιονίκης της άρσης βαρών Παύλος Μάμαλος, ζητούν να αποσυρθούν οι φωτογραφίες τους από την ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής και να σταματήσει η εκμετάλλευση των επιτυχιών τους από το συγκεκριμένο κόμμα.

Βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως και των άλλων κομμάτων της Βουλής, βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην ειδική εκδήλωση τιμής της Βουλής των Ελλήνων προς τους έλληνες αθλητές της παραολυμπιακής αποστολής στη Βραζιλία (εκεί όπου υπενθυμίζουμε ότι ΔΕΝ βρέθηκαν οι επτά από τους δέκα θρακιώτες βουλευτές). Κάποιοι από αυτούς, με επικεφαλής τον Ηλία Κασιδιάρη, έσπευσαν να φωτογραφηθούν με κάποιους αθλητές.

Μια από τις φωτογραφίες αφορά και τον Δήμο Μιχαλεντζάκη, που ευγενικά δεν αρνήθηκε σε κανέναν από όσους του ζήτησαν φωτογραφία, όπως και οι υπόλοιποι αθλητές. Από το σημείο εκείνο άρχισε η εκμετάλλευση, μια εκμετάλλευση που είναι αλήθεια ότι γίνεται από όλους τους βουλευτές και όλα τα κόμματα, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι ξεπέρασε τα εσκαμμένα, σύμφωνα με τους παραολυμπιονίκες.

Στην ιστοσελίδα της η ακροδεξιά παράταξη έγραψε ότι «Η Χρυσή Αυγή τίμησε τους Παραολυμπιονίκες μας», αφήνοντας την αίσθηση σε όποιον περιοριστεί μόνο στον τίτλο να νομίσει ότι ήταν δική της η εκδήλωση, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες εκτυπώθηκαν και κυκλοφόρησαν και με την μορφή φεϊβολάν.

Και αυτό ενώ είναι γνωστό ότι στελέχη της Χρυσής Αυγή στο παρελθόν έχουν αναφερθεί υποτιμητικά για τους ανάπηρους, με χαρακτηριστική την δήλωση πυρηνάρχη του ακροδεξιού κόμματος που είχε υποστηρίξει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι «οι ανάπηροι και οι ψυχικά νοσούντες πρέπει να στειρώνονται και να πετιούνται στον Καιάδα»!

Με κοινή δήλωσή τους έξι παραολυμπιονίκες, ανάμεσά τους και ο «δικός μας» Δημοσθένη Μιχαλεντζάκης, ζητούν την απόσυρση των φωτογραφιών από την ιστοσελίδα της «Χρυσής Αυγής» και διευκρινίζουν: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε το παιχνίδι τους. Άλλωστε η Χρυσή Αυγή ουδέποτε μας εξέφραζε ως πολιτικό κόμμα με δεδομένες τις ρατσιστικές αντιλήψεις τους πάνω στο θέμα αναπηρία».

Η κοινή δήλωση των έξι Παραολυμπιονικών έχει ως εξής:

«Οι φωτογραφίες μας που αναρτήθηκαν στους επίσημους δικτυακούς τόπους της Χρυσής Αυγής, έγιναν αντικείμενο συζήτησης και παραφιλολογίας. Κάποιοι προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν, προφανώς για τους δικούς τους σκοπούς.

Εμείς όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε το παιχνίδι τους. Άλλωστε η Χρυσή Αυγή ουδέποτε μας εξέφραζε ως πολιτικό κόμμα με δεδομένες τις ρατσιστικές αντιλήψεις τους πάνω στο θέμα αναπηρία.

Ζητάμε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που αναρτήθηκαν στο επίσημο site της Χρυσής Αυγής να αποσυρθούν, προκειμένου να αποκατασταθεί το όνομα και η λάμψη ολόκληρου του Παραολυμπιακού Κινήματος.

Τα μέλη της ελληνικής παραολυμπιακής ομάδας

Παύλος Μάμαλος

Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης

Δημήτρης Μπακοχρήστος

Πασχάλης Κουλούμογλου

Γκρέμισλαβ Μωϋσιάδης

Γεράσιμος Λιγνός»