Ο Μιχάλης Κουταλιανός στο ThrakiSportS για την Ασπίδα Ξάνθης, τον Αίολο Αστακού και… αν θα ερχόταν ξανά στην Θράκη για δουλειά

 

Ο Μιχάλης Κουταλιανός ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από την Κομοτηνή, όσο ήταν φοιτητής του ΤΕΦΑΑ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το 2002 ήταν βοηθός προπονητή στην ΑΕ Κομοτηνής, ενώ τη μισή χρονιά του 2003 ήταν βοηθός προπονητή του ΓΑΣ Κομοτηνή.

Έπειτα επέστρεψε στη γενέτειρα του, τη Ρόδο, όπου υπηρέτησε για 11 χρόνια το μπάσκετ της περιοχής. Τα 10 από αυτά τα πέρασε στον Κολοσσό Ρόδου, τόσο ως βοηθός, όσο και ως πρώτος προπονητής, ενώ για μία χρονιά διετέλεσε προπονητής του Ηρακλή Λάρδου.

Τον Ιούνιο του 2015 ανέλαβε τον Αίολο Αστακού, όπου με την ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο κατέκτησε το πρωτάθλημα του βορείου ομίλου της Β΄ Εθνικής έχοντας μόλις μία ήττα σε 28 αγώνες. Φέτος ο Αίολος Αστακού, υπό τις οδηγίες του Μιχάλη Κουταλιανού θα αγωνιστεί στο δύσκολο και απαιτητικό πρωτάθλημα της Α2.

Το ThrakiSportS εντόπισε τον ροδίτη τεχνικό στο Μεσολόγγι, λίγο πριν το τζάμπολ της αναμέτρησης ανάμεσα στον Χαρίλαο Τρικούπη και την Ασπίδα Ξάνθης και είχε μία σύντομη συνομιλία μαζί του.

Θ.S: Μιχάλη έχεις δουλέψει στις δύο ομάδες της Κομοτηνής ως βοηθός προπονητή. Θέλω να μας πεις αν παρακολουθείς γενικά τις ομάδες της Θράκης στα εθνικά πρωταθλήματα.

Μ.Κ: Όσο το επιτρέπουν οι δυνατότητες και οι συνθήκες τις παρακολουθώ. Ειδικά η ενημέρωση που παρέχεται μέσα από το site σας είναι εκπληκτική, οπότε μαθαίνουμε και διαβάζουμε τα νέα των ομάδων. Από κοντά δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είμαστε και αδιάφοροι και για τον ΓΑΣ και για την ΑΕ Κομοτηνής, αλλά και για την Ασπίδα. Όπως βλέπεις, είμαστε εδώ, ήρθαμε να την παρακολουθήσουμε.

Θ.S:  Αλήθεια, ποιο το σχόλιό σου για αυτό που είδες σε σχέση με την Ασπίδα; Ήττα στο τέλος στο καλάθι στον πρώτο αγώνα. Θα κινδυνεύσει;

Μ.Κ: Εντάξει, νεοφώτιστη ομάδα είναι αλλά μιλάμε για τον πρώτο αγώνα στο πρωτάθλημα. Ειναι ενα σύνολο με πολύ έμπειρες μονάδες. Μανδαλάκης Ασημάκης Τσιαβες και ο Κουτσογιάννης. Ήταν σίγουρα πρεμιέρα πρωταθλήματος σε μια δύσκολη έδρα και σίγουρα και οι δυο ομάδες ήταν ανέτοιμες. Ειναι μαραθώνιος όποτε οι ομάδες με τη μεγαλύτερη διάρκεια θα έχουν κέρδος στο τέλος. Δεν μπορώ να ξέρω πως είναι οι άλλες ομάδες, για να μπορέσω να κάνω πρόβλεψη ή εκτίμηση. Συνεπώς, δεν ξέρω αν θα κινδυνεύσει αλλα πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλάξει την έδρα της. Αυτό που ξέρω είναι ότι είναι σημαντικό να ανεβαίνουν σκαλοπάτια στις κατηγορίες οι ομάδες της Θράκης γιατί υπάρχει πολύς κόσμος στην περιοχή και είναι κρίμα να μην υπάρχει μια θρακιώτικη ομάδα τουλάχιστον στην Α2 Κατηγορία.

Θ.S: Αλήθεια, αν σου γινόταν πρόταση από ομάδα της Θράκης θα ερχόσουν ξανά στην περιοχή των φοιτητικών σου χρόνων  να δουλέψεις;

Μ.Τ: Δεν έχω πρόβλημα να πάω παντού, αρκεί να είναι οι συνθήκες καλές. Και δεν εννοώ το οικονομικό, εννοώ όλες τις καταστάσεις που να ευνοούν μία επαγγελματική δουλειά. Γιατί καλό το συναίσθημα, αλλά είμαστε επαγγελματίες και αυτή είναι η δουλειά μας.

Θ.S:  Πέρσι ο Αίολος Αστακού έκανε μία εκπληκτική πορεία, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ποιος είναι ο στόχος της ομάδας σου φέτος στο πρωτάθλημα της Α2; Έχετε σκοπό να μας εκπλήξετε και δούμε τα ίδια πράγματα και φέτος;

Μ.Κ: Τα ίδια πράγματα είναι λίγο δύσκολο, γιατί φέτος θα είναι πάρα πολύ δύσκολο το πρωτάθλημα. Υπάρχουνε πάρα πολλές δυνατές ομάδες στην κατηγορία. Κατά γενική ομολογία όλες οι ομάδες έχουν ενισχυθεί πάρα πολύ. Πέρσι έγινε ένα φοβερό πρωτάθλημα στην Α2 και κάτι ανάλογο περιμένουν όλοι και φέτος, οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για πορεία ίδια με την περσινή. Μακάρι να έρθει μία τέτοια πορεία και θα ήταν ευχής έργον, αλλά είναι λίγο δύσκολο. Προσπαθούμε να φτιάξουμε την ομάδα για να είμαστε στα play off.

Θ.S: Τo Σάββατο ξεκινά το πρωτάθλημα της Basket League. Πάνω κάτω τα φαβορί τα ξέρουμε, αλλά θα ήθελα ένα σχόλιο για τι τι εκτιμάς ότι πρόκειται να δούμε φέτος…

Μ.Τ: Εχει μεγαλώσει η ψαλίδα μεταξύ των μεγάλων και των υπολοίπων. Ειναι τρία γκρουπ δυναμικότητας, οι ΑΕΚ, Άρης, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μπροστά από όλους, με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να είναι πιο μπροστά από τους υπόλοιπους τρεις. Στη συνέχεια είναι έξι ομαδες και στο τρίτο γκρουπ είναι ο Κόροιβος Αμαλιάδας, η Λευκάδα και τα Τρίκαλα. Σίγουρα θα γίνουν ενδιαφέροντα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων απο τις θέσεις 6-14 και με πολλές εκπλήξεις. Ο κανονισμός με την χρησιμοποίηση 6 ξένων στο δεύτερο γύρο μπορεί να αλλάξει την εικόνα μίας ομάδας και καμία δεν μπορεί να επαναπαυθεί

Θ.S:  Κλείνοντας αυτήν την σύντομη κουβέντα, μία ευχή για τη νέα αγωνιστική χρονιά;

Μ.Τ: Θα δώσω τις ευχές μου με υγεία σε όλες τις ομάδες σε όλα τα πρωταθλήματα ανεξαρτήτου περιοχών και κατηγορίας. Να είναι οι αθλητές υγιείς και από εκεί και πέρα χωρίς βία και να υπηρετούμε όλοι αυτό που αγαπούμε, το μπάσκετ, με συνέπεια και να το βλέπουμε σαν μία ευχαρίστηση.