Στον 17ο Ημιμαραθώνιο Ακτίου πήραν μέρος οι Xanthi Runners

 

Στο Άκτιο βρέθηκε αντιπροσωπεία των Xanthi Runners, οι οποίοι πήραν μέρος στον 17ο Ημιμαραθώνιο Ακτίου, το οποίο έγινε την Κυριακή που μας πέρασε.

Οι αθλητές που πήραν μέρος πέτυχαν εξαιρετικές επιδόσης και για το λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο των XanthiRunners έβγαλε ανακοίνωση για να τους ευχαριστήσει, δίνοντας παράλληλα και κάποιες ιστορικές πληροφορίες για τον αγώνα:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δρομέων Ξάνθης “Xanthi Runners”, αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τα συγχαρητήριά του στους δρομείς του που έδωσαν το αγωνιστικό τους παρόν διανύοντας οδικώς πάνω από 1200 χιλιόμετρα, εκπροσωπώντας τον σύλλογό μας με την συμμετοχή τους και τις εξαιρετικές επιδόσεις τους, στον 17ο Άκτιο Ημιμαραθώνιο που διοργανώθηκε στην Βόνιτσα. Καλή αποκατάσταση παιδιά!!! Ο Σύλλογος μας, εκφραστής του δρομικού κινήματος και του μαζικού αθλητισμού στην πόλη μας, δηλώνει παρόν και συνεχίζει δυναμικά……….

Λίγα λόγια για τον Αγώνα και την ιστορικότητα του: Ο Άκτιος Ημιμαραθώνιος αγώνας ξεκίνησε στις 09.30 από το Άκτιο Βόνιτσας ( περίπου στο ύψος του αεροδρομίου του Ακτίου) πέρασε από τον Άγιο Νικόλαο στην συνέχεια πίσω από το κάστρο και κατέληξε στην παραλία της Βόνιτσας. Οι συμμετοχές σύμφωνα με τις πληροφορίες της διοργάνωσης ήταν κοντά στους 400 αθλητές από όλη της Ελλάδα. Όσο αφορά την Ιστορικότητα του Άκτιου Δρόμου: Στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ., στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, ο στόλος του Οκταβιανού, με επικεφαλής τον Αγρίππα, νίκησε τους συνασπισμένους στόλους του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας Ζ΄, βασίλισσας της Αιγύπτου. Η νίκη αυτή έδωσε τέλος στη ρωμαϊκή εμφύλια διαμάχη και σηματοδότησε την έναρξη μίας νέας περιόδου (PaxRomana), που εγκαινιάστηκε με τη μονοκρατορία του Αυγούστου σε ολόκληρο το μεσογειακό χώρο. Επιπλέον, ο θάνατος της Κλεοπάτρας αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του αρχαίου κόσμου, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το τέλος των ελληνιστικών βασιλείων της Μεσογείου. Ο Οκταβιανός Αύγουστος, σε ανάμνηση της νίκης του, ίδρυσε τη Νικόπολη και αναδιοργάνωσε τα Άκτια, τους ετήσιους τοπικούς αγώνες των Ακαρνάνων. Οι αγώνες -αθλητικοί, μουσικοί και θεατρικοί- με την ονομασία Νέα Άκτια, τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια κατά την επέτειο της ναυμαχίας, διαρκούσαν 4-5 ημέρες και θεωρούνταν ισότιμοι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύντομα απέκτησαν μεγάλη αίγλη και εντάχθηκαν στον κύκλο των σημαντικότερων πανελλήνιων αγωνιστικών διοργανώσεων……