Επαναπατρίστηκαν τα οστά καταδρομέα από το Ελαφοχώρι Διδυμοτείχου

 

Επαναπατρίστηκαν την Τετάρτη (5/10) τα οστά του αεροπόρου Ηλία Άνθιμου και 15 καταδρομέων, μεταξύ των οποίων και του Χρήστου Χατζόπουλου (του Αθανασίου) από το Ελαφοχώρι Διδυμοτείχου, οι οποίοι επέβαιναν στο αεροσκάφος ΝΙΚΗ 4 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά την 21η Ιουλίου 1974 στη Λευκωσία.

Τα λείψανα των πεσόντων επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από περίπου 42 χρόνια που βρίσκονταν θαμμένα στον Τύμβο της Μακεδονίτιτσσας, το στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων της Κύπρου. Είχε προηγηθεί η διαδικασία ταυτοποίησης του DNA.

«Νίκη» ήταν η κωδική ονομασία που είχε δοθεί σε μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδος την 21η προς 22α Ιουλίου 1974, προς την Κύπρο, με σκοπό την αερομεταφορά καταδρομέων στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Ο σχεδιασμός της επιχείρησης προέβλεπε την αερομεταφορά της Α’ Μοίρας καταδρομέων κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε απόλυτη σιγή ασυρμάτου, με πτήση σε χαμηλό ύψος, χωρίς συνοδεία μαχητικών, ενώ, μετά την προσγείωση και αποβίβαση των καταδρομέων, τα αεροπλάνα θα επέστρεφαν στην Σούδα.

Η «Νίκη» ξεκίνησε την 21η Ιουλίου και ώρα 22:35 με χρονικό περιορισμό τα μεσάνυκτα της ίδιας μέρας. Αμέσως μετά την απογείωση δόθηκε σήμα από το Κέντρο επιχειρήσεων προς το Γ.Ε.Ε.Φ. Λευκωσίας με την φράση «έρχονται τα 15 πορτοκάλια».

Οι προσγειώσεις στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας ξεκίνησαν στις 01:52 της 22ας Ιουλίου. Η τραγωδία άρχισε μετά την προσγείωση των «Νίκη 2» και «Νίκη 1» (με τη σειρά που έφτασαν), καθώς, λόγω καθυστέρησης ενημέρωσης του ΓΕΕΦ, η 185η και 184η Μοίρες αντιαεροπορικών πολυβόλων που φύλαγαν την περιοχή, τα θεώρησαν εχθρικά αεροσκάφη.

Από τα πυρά, το «Νίκη 4», το οποίο βρισκόταν στο στάδιο προσγείωσης, άρπαξε φωτιά και συνετρίβη λίγα χιλιόμετρα από τον διάδρομο προσγείωσης, στο Λόφο της Μακεδονίτισσας. Το τι είχε συμβεί αποκαλύφθηκε μετά την προσγείωση όλων των Noratlas πλην του μοιραίου, το οποίο παρέσυρε ηρωικά στο θάνατο 4 αεροπόρους και 29 καταδρομείς συνολικά.

 

Πηγή: e-vertigo