Παλικαρίσιος πρώτος πόντος για την Ξάνθη στην Τούμπα αν και ολοκλήρωσε με 10 παίκτες!

 

Αποστολή στην Θεσσαλονίκη: Γιάννης Καρτάλης

– Τον πρώτο της βαθμό στο πρωτάθλημα εξασφάλισε η Ξάνθη περνώντας όπως και πέρυσι από μια εξαιρετικά δύσκολη έδρα, αυτήν της Τούμπας. Αυτοί ήταν οι πρώτοι βαθμοί που πέταξε ο ΠΑΟΚ, που έχασε ευκαιρίες, βρήκε απέναντί του το τείχος που ακούει στο όνομα Ζίφκοβιτς και δεν μπόρεσε να εκμεταλλευθεί ούτε τι γεγονός ότι οι Θρακιώτες έπαιζαν στα τελευταία 25 λεπτά με δέκα παίκτες.

Το συγκρότημα του Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν φανερό ότι πήγε στην Τούμπα με σχέδιο για την ισοπαλία και την πήρε κρατώντας το μηδέν για δεύτερη σερί χρονιά. Μάλιστα η Ξάνθη απείλησε λίγο πριν την αποβολή του Λάζιτς με τον Νιέτο, ο οποίος απέτυχε να «κλέψει» το ματς για τους φιλοξενούμενους. Πάντως, παρά την αφλογιστία των επιθετικών, το ματς είχε ρυθμό και κράτησε σε αγωνία μέχρι το τέλος του τους φιλάθλους.

Ο Λουτσέσκου παρέταξε την ομάδα με το γνωστό 4-2-3-1. Τερματοφύλακας και ίσως κορυφαίος στην αναμέτρηση ο Ζίφκοβιτς, δεξί μπακ ο Χατζητερζόγλου ως λύση ανάγκης μετα τους τραυματισμούς των τελευταίων ημερών, αριστερό ο Γουάλας, σέντερ μπακ οι Λισγάρας και Φλίσκας, αμυντικά χαφ οι Ντε Λούκας και Καμαρά, στα άκρα οι Σολτάνι και Λάζιτς και μπροστά ο Γιουνές έχοντας πίσω τον Νιέτο.

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε πολύ δυνατά το α’ μέρος και πριν συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο θα μπορούσε να είχε ανοίξει το σκορ. Δεν το κατάφερε και από εκεί και πέρα η Ξάνθη διάβασε καλύτερα το παιχνίδι, περιόρισε τους χώρους και το πρώτο ημίχρονο έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα. Ωστόσο η πρώτη φάση στο ματς ήταν ένα κακό σουτ του Γιουνές από το ημικύκλιο. Ωστόσο από το 8 ως το 10 ο ΠΑΟΚ έκανε τρεις μεγάλες ευκαιρίες, βρίσκοντας όμως απέναντί του τον Ζίφκοβιτς!

Η Ξάνθη στην συνέχεια κατάφερε να κλείσει τους χώρους, με αποτέλεσμα να περάσει ένα πολύ πιο ήρεμο υπόλοιπο ημιχρόνου. Σπάνια έβγαινε μπροστά και όταν το κατάφερνε οι εκτελέσεις της δεν ήταν καλές, όπως το αριστερό σουτ του Καμαρά στο 24′ που πέρασε άουτ. Στο β’ ημίχρονο ο ΠΑΟΚ μπήκε και πάλι δυνατά, έχασε μοναδική ευκαιρία με τον Κάμπος να πλασάρει από το ύψος του πέναλτι ελάχιστα άουτ στο 50′ και τελικά η Ξάνθη όχι απλά ισορρόπησε αλλά θα μπορούσε να μπει μπροστά στο σκορ χάνοντας τεράστια ευκαιρία όταν ο Τσίμιροτ έκανε λάθος κοντά στην περιοχή, ο Καμαρά τροφοδότησε τον Λάζιτς και αυτός έβγαλε τον Νιέτο ολομόναχο προ του Γλύκου στο σημείο του πέναλτι, με τον παίκτη της Ξάνθης να πλασάρει δίπλα στο δεξί δοκάρι!

Αμέσως μετά, ο Λουτσέσκου άλλαξε τα δεδομένα στην επίθεση, βάζοντας τον Βασιλακάκη αντί του Γιουνές που δεν φάνηκε στο ματς αυτό, αν και παραμένει ο μοναδικός σκόρερ της Ξάνθης στο πρωτάθλημα. Το σύστημα άλλαξε σε 4-4-2 με τον νεοεισελθόντα μπροστά μαζί με τον Λάζιτς. Ωστόσο στο 69′ η αριθμητική ισορροπία διαταράχθηκε, με τον Λάζιτς να βάζει το χέρι του στο πρόσωπο του Τζαβέλλα σε διεκδίκηση και να αποβάλλεται με δεύτερη κίτρινη, έχοντας παρατηρηθεί μία φορά στο πρώτο ημίχρονο.

Παρά τις ευκαιρίες του ΠΑΟΚ, γκολ δεν επετεύχθη. Μάλιστα στο 75′, η Ξάνθη κέρδισε ένα επικίνδυνο φάουλ στο ημικύκλιο, με τον Γλύκο να μπλοκάρει όμως χωρίς πρόβλημα την απ’ ευθείας εκτέλεση του Νιέτο. Στην συνέχεια η πίεση στα καρέ της Ξάνθης αυξήθηκε και ο Αθανασιάδης στο 81′ ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα από τον Γουάλας, για τον οποίον ήταν και η τελευταία ενέργεια στο ματς, μια και αντικαταστάθηκε λόγω τραυματισμού. Η πιο μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ χάθηκε πάντως στο 83′ όταν ο Κλάους μπήκε από αριστερά, την κατάλληλη στιγμή έσπασε στον άξονα για τον Ροντρίγκες, ο οποίος πλάσαρε λίγο άουτ.

Στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων, σε μία μπαλιά στην πλάτη της άμυνας, ο Χατζητερζόγλου λανθασμένα άφησε την μπάλα να τον περάσει, ο Τιάμ βγήκε μόνος του από αριστερά και πλάσαρε σε πλάγια θέση, ο Ζίφκοβιτς απόκρουσε, ενώ στην συνέχεια ο Φλίσκας με…επική προσπάθεια έδιωξε, κρατώντας οριστικά το μηδέν παρά την προσπάθεια του επερχόμενου Ροντρίγκες. Αυτή ήταν η τελευταία φάση στην αναμέτρηση που σφύριξε ο Βάτσιος (Δυτικής Αττικής) που πέρα από την κόκκινη στον Λάζιτς κιτρίνισε άλλους τέσσερις Ξανθιώτες (Καμαρά, Ντε Λούκας, Νιέτο, Χατζητερζόγλου) έναντι ενός του ΠΑΟΚ (Κάμπος). Βοηθοί του ήταν οι Αναστόπουλος, Βεργέτης (Αρκαδίας).

ΠΑΟΚ (Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Τζαβέλλας, Λέοβατς, Τσίμιροτ (79′ Τιάμ), Κάνιας, Μπίσεσβαρ (46′ Πέλκας), Κάμπος, Ροντρίγκες, Κουλούρης (59′ Αθανασιάδης).
ΞΑΝΘΗ (Λουτσέσκου): Ζίφκοβιτς, Χατζητερζόγλου, Λισγάρας, Φλίσκας, Γουάλας (82′ Λ. Ορφανίδης), Ντε Λούκας, Καμαρά, Σολτάνι, Νιέτο (90+3′ Ράνος), Λάζιτς, Γιουνές (64′ Βασιλακάκης).

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΑΛΥΨΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟ THRAKISPORTS ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ